Što su goitrogeni i koja je hrana najbolja za oboljelu štitnjaču?

Puno je različitih informacija o utjecaju određene hrane na štitnjaču. Gluten, soja, brokula, kelj, jagode, kikiriki…niz se može nastaviti s još dosta namirnica, a zajedničko im je da ne pogoduju radu štitnjače. Nakon što pročitaju ili čuju informacije o tome kako neka namirnica nije dobra za rad štitnjače, mnogi je automatski prekriže i izbace iz jelovnika, No, to ne mora biti tako. Ne morate se odreći zdravog povrća npr., samo ga zbog nepovoljnog utjecaja na štitnjaču, morate pripremiti na drugačiji način. A u ovom nizu svega što je nezdravo za štitnjaču, ne smijemo zaboraviti spomenuti riječ koja se sve češće čuje prilikom spomena štitne žlijezde. Ta je riječ – goitrogeni.

Što su goitrogeni?

Riječ je o supstancama koje se nalaze u nekim namirnicama i lijekovima, a koje itekako, na različite načine, mogu ometati rad štitnjače. Pojedini spojevi utječu na antitijela štitnjače, a drugi ometaju TPO štitnjače čija je uloga omogućavanje dovoljne količine joda tijekom proizvodnje hormona štitnjače. Pri takvim, nepovoljnim spojevima, štitnjača ne može proizvesti dovoljno hormona potrebnih za reguliranje metabolizma. Goitrigeni, dakle, otežavaju štitnjači stvaranje hormona. Namirnice koje ih sadrže možete potpuno eliminirati ili ograničiti njihov unos smanjenjem njihove konzumacije ili pak, pripremom hrane na način koji eliminira goitrigene spojeve. Čak i najjednostavnije kuhanje povrća na pari može eliminirati goitrogene spojeve i omogućiti nam uživanje u omiljenom povrću, koje inače ne bismo smjeli niti pogledati.

Kod osoba s ugroženom funkcijom štitnjače, može doći do povećanja stanica kako bi se nadoknadila neadekvatna proizvodnja hormona, ali i do mogućeg stvaranja strune odnosno oticanja ili povećanja same štitnjače.

Goitrogene namirnice

Iznenadit ćete se koliko namirnica sadrži goitrogene spojeve. To je loša vijest. A dobra je da ih možda i ne morate baš sve eliminirati.

Gluten

Može vam predstavljati iznenađenje to što je gluten na vrhu liste potencijalnih goitrogena, ali istina je da osjetljivost na gluten doprinosi širokom spektru autoimunih oboljenja celijakije (poremećaj direktno povezan s glutenom). Smatra se kako osjetljivost na gluten ide ruku pod ruku s autoimunim poremećajima, kao što su dijabetes tipa 1, Addisonova bolest, Sjogrenov sindrom, reumatoidni artritis i autoimune bolesti štitnjače

Da bi za sve s autoimunim poremećajem bilo dobro iz prehrane izbaciti gluten, dobro je poznato. Stoga, imate li npr. autoimunu hipotireozu, bilo bi dobro da razmislite o ograničavanju unosa pšenice, ječma, raži… ili da, što je i najbolje, potpuno isključite gluten iz prehrane. Također, razmislite o pregledu na celijakiju, jer neprimijećena celijakija može biti jedan od razloga zašto i dalje imate simptome hipotireoidizma unatoč optimalnoj dozi hormonske terapije.

Sojini izoflavoni

Soja sadrži goitrogene spojeve. Posebno se to odnosi na supstancu iz soje – genistein. Ovaj spoj, kao i hormoni štitnjače, veže molekule joda iz tireoidne peroksidaze (TPO), enzim koji također prenosi jod na tiroidne hormone. Genistein i slični izoflavoni iz soje bore se s tireoidnim hormonima za jod i mogu blokirati aktivnost TPO. Najnovija istraživanja pokazuju da, sve dok unosimo dovoljno joda putem prehrane i/ili nadomjesnih preparata, sojini izoflavoni ne mogu negativno utjecati na štitnjaču.

Druga dobra vijest je da goitrogena aktivnost sojinih izoflavona može biti bar djelomično ”isključena” kuhanjem ili fermentacijom. Zbog toga prednost dajte sojinim produktima: tempeh, tofu, soja sos, miso… Metode obrade soje mijenjaju aktivnost fitokemikalije koje sadrže.

Osobama s problemima štitnjače koji konzumiraju namirnice od soje, trebali bi u prehranu uključiti u prehranu i namirnice bogate jodom. Male količine moguće neće znatno utjecati na funkciju štitnjače, ali ne zaboravite da, ako jedete hranu koja sadrži određene obrađene proizvode na bazi soje, kao što je sojino ulje ili proteini soje, a koji mogu biti ”skriveni ” izvor sojinih izoflavona, oni mogli utjecati na funkciju tireoidne žlijezde.

Preporuka za sve osobe s problemima štitnjače, a koje redovito konzumiraju sojine proizvode, je da u prehranu uključe izvore bogate elementarnim jodom i selenom. Ali i da redovito kontroliraju hormone štitnjače.

Izotiocijanati

Ovi spojevi prvenstveno se nalaze u povrću: kupus, prokulica, brokula, karfiol, kelj, repa… Izotiocijanati, kao i sojini izoflavoni, blokiraju TPO, a također mogu poremetiti signalizaciju kroz staničnu membranu  stanica štitnjače. No, nitko ne može tvrditi kako je ovo povrće loše, s obzirom da je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i raznovrsnosnim hranljivim tvarima. Dakle, osobe s problemima štitnjače ne bi ga trebale izbegavati. Umjesto toga, pripremajte ovo povrće ih na pari ili kuhano, jer toplina mijenja molekularnu strukturu izotiocijanati i eliminira goitrogeni efekt.

Izvjesni ”potencijalno goitrogeni” spojevi, između ostalog, prisutni su u malim količinama i u kikirikiju, prosu, breskvama, jagodama i špinatu.

Ove namirnice neće predstavljati problem osobama čija štitna žlijezda pravilno funkcionira, niti će biti štetni ukoliko ih u umjerenim količinama konzumiraju i oni čija je tireoidna funkcija poremećena. No, prekomjerna konzumacija namirnica koje sadrže goitrogene može izazvati ili pogorša tireoidne probleme.

Određene zdrave namirnice treba izbjegavati ukoliko postoji dobar razlog za to (alergija na hranu, na primjer). Bila bi šteta da žene s problemima štitnjače izbjegavaju ove goitrogene namirnice u potpunosti, jer većina njih sadrži korisne mikroelemente i ima veliku prehrambenu vrijednost. To su namirnice koje pomažu probavi, dobre su za kosti, kardiovaskularni sistem i imunitet. Dobrobit je velika za cjelokupni organizam, a utjecaj na funkciju štitnjače relativno blag i može se lako eliminirati odnosno anulirati.

Goitrogeni – preporuke

Kuhanje na pari u ovom povrće smanjuje goitrogene spojeve, no
raznolikost u ishrani također je od velikog značaja, pa ne treba pretjerivati ni u čemu, pa tako niti s ovim namirnicama.

Goitrogena hrana je ona koja onemogućuje preuzimanje joda iz krvi. Ovo je za štitnjaču izuzetno važno jer je jod neophodan za njen pravilan rad, a njegov manjak može biti uzrok smanjene funkcije štitnjače. Namirnice koje spadaju u ovu skupinu ne bi trebalo jesti sirove. A što jesti?

Prilikom odabira najboljih namirnica koje podržavaju rad štitnjače, nužno je ograničiti unos hrane bogate goitrogenima u korist hrane koja pomaže štitnjači. To su prije svega namirnice bogate B vitaminima i željezom, voće i povrće bogato antioksidansima, alge, nemasno meso, riba, grah, maslinovo ulje i biljno ulje.

Hrana koja pomaže radu štitnjače

Hrana bogata B vitaminom: jetra, puretina, govedina, brazilski orasi, krumpir, leća, crni grah i kefir.

Svježe povrće bogato željezom: repa, peršin.

Cjelovite žitarice: heljda, smeđa riža, ječam, proso, kokice, divlja riža, zob i integralno brašno.

Alge: ne smijemo zaboraviti niti dobrobiti algi za rad štitnjače.

Upoznajte kelp – jednu od najboljih namirnica za štitnjaču

Voće i povrće bogato antioksidansima

Probleme sa štitnjačom često uzrokuju slobodni radikali. S druge strane, hrana bogata antioksidansima štiti proizvodnju hormona štitnjače o kojima ovise vrlo važne tjelesne funkcije. Za rad štitnjače treba jesti svježe voće i povrće, kao što su borovnice, rajčice, trešnje, tikvice i paprike.

Ali brokula, cvjetača, kupus, uljana repica, raštika, repa, koraba i prokulice mogu imati goitrogeni učinak. Iako su zdrava hrana, ove namirnice sadrže sastojke koje mogu ometati štitnjaču odnosno apsorpciju hormona štitnjače. Stoga ih ne konzumirajte u većim količinama ukoliko nisu kuhane, najbolje na pari.

Nemasno meso, grah i riba: nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i grah daju korisne proteine i pomažu u održavanju zdravlja štitnjače. Organska jela posebno su dobar izbor jer ne sadrže steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitnjače.

Omega-3 masne kiseline važne su za štitnjaču. Tuna i losos dobri su izvori, ako je riječ o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Naime, da bi imala omega-3 masne kiseline riba treba jesti alge.

Laneno sjeme pomaže štitnjači (sameljite ga u mlinu za kavu, pa ubacite u jogurt, salate i juhe). U kuhana jela dodajte ga nakon što je jelo skuhano, ne ranije.

Maslinovo ulje i biljno ulje
Prema savjetu koji stiže sa Sveučilišta Maryland, izbor zdravih jestivih ulja, važan je za štitnjaču. Maslinovo ulje i canola ulje dobar su izbor.

Lan je čaroban! I najbolji za ravan trbuh

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.