Proljeće je, a u meni… ALERGIJA!

Stiglo je proljeće, doba buđenja prirode, listanja i cvjetanja. Proljeće je i doba alergija, naročito alergija dišnih puteva.  Peludna zrnca koja raznosi vjetar mogu izazvati simptome poput svrbeža, začepljenosti ili curenja sekreta iz nosa, kihanja pa govorimo o alergijskom rinitisu ili peludnoj hunjavici. Ukoliko se simptomi udruže sa svrbežom, crvenilom očiju i oticanjem očnih kapaka tada govorimo o peludnoj groznici. Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti  glavobolje, sinusitisi i suhi kašalj.

Udruga Verbena

Alergeni

U svakom slučaju alergija je  neprimjereni odgovor imunološkog sustava na tvar iz okoliša koja inače nije opasna za naš organizam, a nazivamo je alergen. Neki od primjera alergena su pelud koja je sezonski alergen, dok prašina, životinjska dlaka ili grinje nisu vezane uz sezonu i doba godine. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima kao što je astma ili atopijski dermatitis. Zato je potreban individualni pristup u liječenju.

Simptomi slični alergijskom rinitisu, javljaju se i kod obične prehlade, no dužina i javljanje simptoma svake godine u otprilike isto vrijeme razlikuje običnu prehladu od alergijskih bolesti. Postoje alergološki testovi kojima možete odrediti bolujete li od alergije i koji alergeni je izazivaju.

Kako prevenirati proljetnu alergiju?

“Bolje spriječiti nego liječiti” vrijedi i u slučaju alergija. Kako prevenirati nastanak proljetnih alergija? Kao prvo izbjegavati alergene koliko je to moguće, naročito za vrijeme velike koncentracije peludi u zraku. Tu nam može pomoći peludni kalendar. Peludni kalendar prikazuje početak, trajanje i kraj polinacije pojedine biljne vrste. Osnovna svrha peludnog kalendara je informiranje i prognoziranje o pojavi pojedinih sezonskih inhalacijskih alergena.

Pomoć u prevenciji alergijskog rinitisa nam mogu biti fiziološka otopina natrij klorida (soli) ili izotonični sprejevi morske vode kojima ćemo ispirati alergene sa nosne sluznice. Na tržištu postoje i sprejevi sa ektoinom koji imaju zaštitnu ulogu i smanjuju kontakt alergena i sluznice.

Udruga Verbena

Alergije i prehrana

Nakon boravka na otvorenom, treba skinuti odjeću koju smo nosili vani i istuširati se kako bi isprali pelud koji je zaostao na kosi i koži. Zdravi stil života koji uključuje raznovrsnu, sezonsku prehranu, hidraciju i tjelesnu aktivnost pridonosi općem zdravlju pa i prevenciji alergija.

Kvercetin

Kvercetin, a nalazimo ga u crvenom luku ili kori crvene jabuke spada u skupinu bioflavonoida i osim protuupalnog ima  antihistaminsko djelovanje pa pridonosi ublažavanju simptoma i prevenciji alergija. Može se uzimati u obliku dodataka prehrani.

Maslačak

Prevencija i smanjenje simptoma alergije može uključivati upotrebu korijena maslačka (Taraxacum officinale Weber)  koji se može uzimati u obliku čaja ili standardiziranog ekstrakta u drenažnoj kuri, obično 3 tjedna, više kura godišnje. Na taj način rasterećujemo jetru i žuč, koje imaju važnu ulogu u imunološkom odgovoru pa samim time u nastanku alergija.

Crni kim

Biljka prevencije može biti i crni kim (Nigella sativa), točnije ulje crnog kima, čije uzimanje treba započeti barem 2-3 mjeseca prije očekivane alergije i nastaviti tijekom cijele sezone alergija. Konzumira se u obliku ulja ili uljnih kapsula.

Opnasti kozlinac

Korijen biljke opnasti kozlinac (Astragalus membranaceus) regulira neravnotežu imunološkog sustava koja dovodi do nastanka alergijske reakcije, a preporuka je početi s korištenjem pripravka mjesec dana prije očekivane sezone alergija, te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone alergije. Na tržištu je korijen kozlinca dostupan u obliku tinktura, glicerolnih ekstrakata ili tableta.

Alergija je pretjerana reakcija našeg imunološkog sustava na alergene, dolazi do oslobađanja histamina i drugih medijatora upale koji izazivaju neugodne simptome.

Prostorije u kojima boravimo je poželjno često prozračivati u razdoblju kad je manja polinacija, ovlaživati zrak, a za bolju kvalitetu zraka možemo koristiti difuzere pomoću kojih ćemo nekoliko puta dnevno difuzirati eterična ulja.

To su samo neke od preventivnih mjera koje djeluju na duže staze i mogu smanjiti simptome alergija, ali ne zaboravite da je važno posavjetovati se sa kvalificiranim fitoterapeutom koji će individualizirati terapiju. Biljni pripravci također imaju svoje nuspojave i kontraindikacije.

Eterična ulja i biljni pripravci

Ako se simptomi alergije unatoč preventivnim mjerama ipak pojave, eterična ulja i biljni pripravci nam mogu olakšati iste. Naravno da ne postoji čarobna formula koja bi preko noći odnijela simptome. Alergija je pretjerana reakcija našeg imunološkog sustava na alergene, dolazi do oslobađanja histamina i drugih medijatora upale koji izazivaju neugodne simptome. Zato ćemo koristiti biljne pripravke s protuupalnim i antihistaminskim djelovanjem.

ETERIČNO ULJE RIMSKE KAMILICE

Eterično ulje rimske kamilice (Anthemis nobilis) se koristi kod alergija upravo zbog svog protuupalnog  i umirujućeg djelovanja.  U slučaju alergijskog rinitisa može se inhalirati ili upotrijebiti u difuzeru. Možemo ga kombinirati sa eteričnim uljima ovisno o simptomima npr. eterično ulje prave lavande (Lavandula angustifolia) koje ima umirujuće djelovanje, eterično ulje paprene metvice (Mentha x piperita) u slučaju nosne začepljenosti.

MILODUH PUZAJUĆI CINEOL

Eterično ulje miloduh puzajući cineol (Hyssopus off. decumbens) olakšava disanje, opušta bronhe i smanjuje produkciju sluzi kod alergijskih bolesti.

LIMUNSKI EUKALIPTUS

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) djeluje antialergijski i protuupalno, ublažava simptome alergijskog rinitisa.

ETERIČNA ULJA IGLIČASTOG DRVEĆA

Eterična ulja igličastog drveća : atlaskog cedra (Cedrus atlantica) , sibirske jele (Abies sibirica) ili čempresa (Cupressus sempervirens) pridonose lakšem disanju i kvaliteti zraka u prostoriji. Eterično ulje crne smreke (Picea mariana) i bijelog bora (Pinus sylvestris) uravnotežuju adrenalin i kortizol pa se mogu uključiti u terapiju kod pojave alergijskog rinitisa.

Upotrebom eteričnih ulja možemo osim protuupalnog i antihistaminskog djelovanja, utjecati na opuštanje i bolju kvalitetu sna što je vrlo važno za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Osim eteričnih ulja, simptome alergija može ublažiti ekstrakt lista crnog ribiza (Ribes nigrum L.) i uskolisnog trpuca (Plantago lanceolata L.).

Opet ću naglasiti, najvažnije je individualiziranje terapije za svakog pacijenta pa će o tome ovisiti odabir eteričnih ulja i drugih biljnih ekstrakata.

HIDROLATI

Kod pojave alergijskog konjuktivitisa, upotrijebit ćemo hidrolat rimske kamilice (Anthemis nobilis)  i/ ili mirte kemotip cineol (Myrtus communis), u obliku obloga – natopiti vatu hidrolatom i položiti oblog na zatvorene kapke, držati 5- 10 min, 2 puta dnevno. Hidrolati koje koristimo kao oblog za oči ne smiju sadržavati alkohol . U oči nećemo kapati hidrolate ni eterična ulja. Na tržištu postoje gotove kapi za oči sa hidrolatima u slučaju alergijskog konjuktivitisa, kao i sprejevi ili kapi za nos sa eteričnim uljima i hidrolatima koji će olakšati simptome alergijskog rinitisa.

Promjene životnog stila u svrhu smanjenja stresa i upala, smanjenje izloženosti otrovnim kemikalijama te uklanjanje okidača alergija iz vašeg okoliša uz intervencije biljaka mogu olakšati simptome i pojavnost alergija.

Ostanite zdravi,  želim vam cvjetno, mirisno i radosno proljeće!

Informacije u tekstu su informativnog karaktera i ne služe samoliječenju.

Za sve dodatne informacije  obratite se kvalificiranom fitoterapeutu.

Autorica: Marija Kolarović, mag.pharm. Udruga Verbena Pula

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads