Crna rotkva za bubrege, jetru i probavu

Patite od bolnih bubrežnih ili žučnih kamenaca i rado biste ovaj problem riješili na neki bezbolan i prirodan način? Postoje razna prirodna rješenja koja pomažu kod bubrežnih i žučnih kamenaca. No, možda niste znali da je i crna rotkva jedno od njih.

Crna rotkva iznimno je cijenjen narodni lijek, koji danas s razlogom sve više dobiva na važnosti. Uzimate li njezin sok u kombinaciji s medom, to će vam izvrsno pomoći kod prehlade i upornog kašlja, katara gornjih dišnih puteva, bronhitisa i tuberkuloze pluća.

Crna rotkva čisti dišni sustav od nakupljene sluzi, pomaže  kod anemije ili slabokrvnosti te uklanja umor.

Ona, naime, djeluje tako što čisti dišni sustav od nakupljene sluzi. Usto, pomaže i kod anemije ili slabokrvnosti te uklanja umor. No, ova ljutkasta biljka koja spada u porodicu kupusnjača pomaže čak i kod bubrežnih i žučnih kamenaca.

Osim što otapa kamence, pomaže i u njihovoj prevenciji. Stoga možete je uzimati i u slučaju da već imate kamence koje biste htjeli eliminirati, ali i ako želite spriječiti njihov nastanak.

Imate li kamence, najbolje je od crne rotkve pripremiti sok te ga odmah konzumirati. Osim što od nje možete pripremati uvijek svježi sok, možete je i naribanu dodavati u salatu, ali i jesti je kuhanu kao dodatak juhama ili varivu.

Riznica antioksidansa i nutrijenata

Osim obilja vlakana, crna rotkva sadrži i vitamine A, B, C i E, a od minerala željezo, magnezij, kalij, bakar, selen, cink i razne enzime. Crna rotkva ima specifičan ljutkast okus, i to zbog tvari koje sadrži kao što su sumporni spojevi glukozinolati i mirozinaza. Još jedna dobra vijest vezana uz crnu rotkvu jest ta što je niskokalorična pa njezinom konzumacijom ne morate strahovati od nakupljanja kilograma.

Dobrobiti crne rotkve za bubrege, jetru i probavu

Sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca

Sok od crne rotkve izvrsno je prirodno detoks sredstvo koje pomaže čišćenju bubrega i žučnog mjehura. Zahvaljujući tome, njegovom konzumacijom možete spriječiti pojavu kamenaca.

Crna rotkva se smatra pravim tonikom za jetru i žučni mjehur. Upravo su ti organi ključni ne samo za probavni sustav nego i za cjelokupno zdravlje.

Pomaže topljenju već prisutnih kamenaca

Crna rotkva djeluje i kao blagi diuretik, što znači da stimulira mokrenje, a samim time i čišćenje urinarnog trakta. Ona pomaže otapanju kamenaca u bubrezima te smanjuje bilirubin, čiji višak pridonosi stvaranju žučnih kamenaca.

Glukozinolati prisutni u crnoj rotkvi reguliraju stvaranje žuči, stimuliraju probavu i tope žučni kamenac. Sokom od crne rotkve sačuvat ćete zdravlje cijelog urinarnog trakta.

Eliminira zatvor

Crna rotkva potiče rad žučnog mjehura te zahvaljujući tome pomaže i dobroj probavi. Naime, upravo žuč potiče probavljanje masti i proteina. Budući da stimulira lučenje žuči, crna rotkva potiče crijevnu peristaltiku, a samim time eliminira i problem konstipacije. Regulira poremećaje u radu crijeva te uklanja problem nadutosti i plinova.

Sok od crne rotkve – RECEPT

Operite crnu rotkvu. Nemojte joj guliti koru jer se u njoj nalazi najviše sastojaka koji tope kamence. Naribajte je zajedno s korom, stavite u čistu gazu pa dobro ocijedite kako biste dobili čisti sok.

Sok konzumirajte poslije jela (nemojte ga uzimati natašte jer je dosta jak).

Trebali biste dnevno popiti do 2,5 dl ovog superljekovitog i uvijek svježe pripremljenog soka. Možete ga cijediti pomalo i više puta na dan. Terapija za žučne i bubrežne kamence uz pomoć soka od crne rotkve trebala bi trajati tri tjedna, odnosno dvadesetak dana.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads