Zašto nam otiču noge i kako si pomoći?

Čak i oni koji inače nemaju zdravstvenih problema, tijekom toplih dana se žale na povremeno oticanje nogu. Dakako, ako je u pitanju hipotireoza kao uzrok, onda nam je sve jasno.

No, postoje i brojni drugi problemi zbog kojih možemo imati otečene i bolne noge. Neke od tih problema moguće je riješiti prehranom i vježbanjem, dok drugi zahtijevaju posjet liječniku jer mogu biti nagovještaj vrlo ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Umjerene fizičke aktivnosti, kao što su vježbanje i plivanje idealna su rekreacija, a uz to poboljšavaju cirkulaciju i pomažu uklanjanju viška tekućine iz organizma.

Uzroci oticanja nogu

– Kardiološke bolesti među kojima je najčešće srčana slabost, kardiomiopatija, posljedica preležanog infarkta.

– Bubrežne bolesti – poremećaj bubrežne funkcije, koji, što je izraženiji, izaziva i veće zadržavanje tekućine u tijelu. Drugi način nastanka otoka, kada je o bubrezima riječ, je gubitak bjelančevina putem bubrega.

– Proširene vene – redovito je otok nogu jedan od prvih simptoma da se trebamo liječiti

– Poremećaj limfne drenaže – limfedem je limfna tekućina u tkivima koja se nakuplja zbog nedostatka limfnih žila, problema s limfnim žilama ili nakon uklanjanja limfnih čvorova

– Hipotireoza-usporen rad organizma rezultira i ovim problemom

– Kod žena otoci mogu biti i dio PMS-a, predmenstrualnog sindroma, i to zbog disbalansa hormona estrogena i progesterona

– Povrede stopala ili gležnjeva- najčešće je istegnuće skočnog zgloba, koje se javlja kada povreda ili pogrešan korak izaziva abnormalno istezanje ligamenata skočnog zgloba koji zglob drže na mestu

– Oticanje stopala i gležnjeva može biti znak infekcije. Ljudi s dijabetesom neuropatijom ili drugim neurološkim problemima stopala podliježu većem riziku za infekcije stopala

– Krvni ugrušci koji se formiraju u venama mogu zaustaviti povratni tok krvi iz nogu nazad do srca i izazvati oticanje gležnjeva i stopala. Krvni ugrušci mogu biti površinski (javljaju se u venama tik ispod kože), ili dubinski (stanje poznato kao duboka tromboza vena). Dubinski ugrušci mogu blokirati jednu ili više glavnih vena na nogama.

Ovi krvni ugrušci mogu biti opasni po život, ako se oslobode i doputuju do srca i pluća. Ako vam otiče jedna noga, uz bol, blago povišenu temperaturu, a možda i promjenu u boji zahvaćene noge, odmah pozovite hitnu pomoć.

– Bolest jetre može utjecati na proizvodnju proteina albumina u jetri, koji sprečava curenje krvi iz krvnih žila u okolna tkiva. Neadekvatna proizvodnja albumina može dovesti do curenja tekućine. Gravitacija izaziva nagomilavanje tekućine u nogama i zglobovima, ali tekućina se može akumulirati i u trbuhu i grudima. Ako je otok u pratnji drugih simptoma, uključujući umor, gubitak apetita i težine, obratite se liječniku bez odgađanja.

Oticanje nogu u trudnoći

Oticanje gležnjeva i stopala je normalno u trudnoći. Iznenadni ili preveliki otok, međutim, može biti znak preeklampsije, ozbiljnog stanja gdje se visok krvni tlak i proteini u urinu jave poslije 20. tjedna trudnoće. Ako imate teške otoke ili oticanje u pratnji drugih simptoma, kao što su bol u trbuhu, glavobolje, rijetko mokrite, osjećate mučninu i povraćate, ili uočavate promjene u čulu vida, upozorite liječnika na sve navedeno.

Mnogi lijekovi mogu izazvati oticanje stopala i gležnjeva kao neželjeni efekt. Terapija se bazira na liječenju bolesti koja je dovela do pojave otoka. Osim liječenja bolesti izazivača, pacijentima se propisuju i diuretici, koji poboljšavaju izlučivanje tekućine iz tijela putem bubrega.

Prevencija

Umjerene fizičke aktivnosti, kao što su vježbanje i plivanje idealna su rekreacija, a uz to poboljšavaju cirkulaciju i pomažu uklanjanju viška tekućine iz organizma. Ne preporučuje se dugo sjedenje i stajanje, čak i ako to nalažu posao i obaveze, a svaki slobodan trenutak treba iskoristiti za laganu šetnju, istezanje nogu i adekvatne vježbe.

Također, savjetuje se da se bar tri puta dnevno nakratko prilegne s podignutim nogama, kao i da se unosi dovoljno tekućine, najbolje vode i biljnih čajeva (što se manje tekućine unosi u organizam, tijelo zadržava više vode). Osim toga, treba voditi računa o ishrani i smanjiti unos soli, izbjegavati nošenje visokih potpetica, neudobne obuće i preuske odjeće koja može usporiti cirkulaciju. Osim toga, tijekom ljeta nije preporučljivo dugo boraviti na suncu jer toplota slabi vene i uzrokuje pojavu otoka.

Prirodni recepti

Jednu jušnu žlicu usitnjenog korijena ili listova peršina preliti s 400 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Zatim to procijediti. Dodati sok od jednog limuna i piti tri puta u toku dana po 100 ml. Napraviti pauzu 3 dana. Nakon toga, ako još imate problema s oticanjem, počnite ponovno s ovom tekućinom.

Kupke od soli

Kupka za noge također pomaže I to tako da 1 kg kuhinjske soli rastopite u 10 litara hladne vode. Meki ručnik nakvasite u kupki , blago ocijedite i stavite na lumbalni dio leđa (donji) na 20-ak minuta.  Ovaj postupak se provodi tijekom 10 dana, svako večer prije spavanja. Oticanje splašnjava zbog pojačanog mokrenja, koje počinje uskoro poslije ovakve procedure.

Možete koristiti slane obloge i na drugi način: umočiti komad tkanine u toplu slanu tekućinu, iscijediti i umotati otečene noge.  Pokriti noge toplom dekom i držati tako 20-ak minuta. Inače, pomoću slanog obloga možete u kratko vrijeme eliminirati glavobolju. Unos soli u organizam izaziva  otečenost, ali slani oblog djeluje upravo suprotno, kroz kožu, potičući izbacivanje tekućine iz organizma, dakle, djeluju kao prirodni diuretik.

Oblog od kupusa i hrena

Za ovo trebate prvo naribati pola glavice svježeg kupusa i sitno nasjeckati list hrena, pa sve pomiješati. Privijati na bolna mjesta 3 puta dnevno i držati oko 1 sat. Nakon skidanja obloga bolna mjesta namazati maslinovim uljem, uviti u vunene krpe i tako držati jedan sat.

Vježbe

Postoje i neke vježbe kojima si možete pomoći, samo trebate malo discipline. Podići se na prste tako da su pete izdignute od poda 1 cm, a onda se naglo spustiti na pete, osjetivši laki udar, kakav se osjeća pri brzom hodu ili trčanju. Poslije tridesetak vježbi koje se izvode po jedna u sekundi, slijedi pauza 5-10 sekundi. Vježbe se mogu obavljati bilo gdje, u kući ili prilikom šetnje, svejedno, nekoliko puta dnevno. Ova vježba poboljšava cirkulaciju krvi u nogama.

I zapamtite, ako imate proširene vene izbjegavajte  previše vruću vodu prilikom tuširanja. Vruća voda širi krvne žile, što dovodi do stagnacije krvotoka, odnosno do otoka.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads