Hipotireoza od A do Ž – rječnik pojmova koje bi trebali znati

Ukoliko vam je nedavno dijagnosticirana hipotireoza, sigurno ćete se pitati kako će ona utjecati na vas i vaše zdravlje i što uopće znače pojmovi koji ukazuju na njeno postojanje? Ono općenito, da je hipotireoza stanje u kojem je rad štitnjače usporen i ona ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, sigurno znate. No, jeste li sigurni u značenje ostalih važnih pojmova koji će sada biti sastavni dio vašeg života?

B

Bolovi u mišićima

Bolovi u mišićima, čak i kada je mišić u stanju mirovanja, može biti jedan od simptoma hipotireoze.

Bradikardija

Usporen rad srca, odnosno smanjenje broja otkucaja srca ispod prosjeka od 60 do 100 otkucaja u minuti. Osobe s hipotireozom u odnosu na ostale obično imaju 10 do 20 manje otkucaja u minuti.

D

Depresija

Osjećaj tuge, potištenosti, lošeg raspoloženja i povlačenja u sebe, koji kod osoba s hipotireozom može biti rezultat nižih razina T3 hormona.

Debljanje, dobivanje na težini

Povećana tjelesna težina, posebno povećanje masnog tkiva, jedan je od glavnih simptoma hipotireoze.

Dodaci prehrani

Vitamini i minerali koje koristimo za poboljšanje prehrane. Mogu utjecati na apsorpciju lijekova za štitnjaču, stoga je potrebno prije uzimanja konzultirati se s liječnikom.

E

Endokrini poremećaj

Bolesti koje se manifestiraju preniskom ili previsokom razinom hormona. U endokrini poremećaj spada i hipotireoza.

Endokrinolog

Liječnik specijalist koji se bavi metaboličkim poremećajima kao što je hipotireoza.

G

Gubitak kose

Gubitak kose kod hipotireoze može biti simptomatski, a prekomjeran gubitak kose može dovesti do kontinuiranog prorijeđavanja kose, pa i ćelavosti.

Gubitak pamćenja

Neuobičajena zaboravljivost i pogoršanje pamćenja može biti jedan od simptoma hipotireoze.

Gušavost

Abnormalno povećanje štitne žlijezde, često vidljivo golim okom. Izgleda kao veliko zadebljanje na vratu, može utjecati na funkciju štitnjače i doprinijeti nastanku hipotireoze.

H

Hipofiza

Najznačajnija endokrina žlijezda koja proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih ostalih žlijezda; pohranjuje i oslobađa hormon koji stimulira rad štitnjače (TSH).

Hipotireoza

Poremećaj rada štitnjače pri kojem ona ne proizvodi dovoljno hormona.

Hormoni

Kemijski glasnici u tijelu koji putuju kroz krvotok i utječu na tkiva i organe; prenose poruke od jedne do druge stanice kemijskim djelovanjem.

Hormoni štitnjače

Hormoni odgovorni za regulaciju metabolizma u tijelu. Štitnjača luči dva hormona: T4 i T3. Razina hormona štitnjače testira se krvnim pretragama, kako bi se utvrdio eventualni poremećaj (hipotireoza, hipertireoza).

J

Jod

Element važan za proizvodnju hormona štitnjače. Potrebna količina se obično dobiva kvalitetnom prehranom. U suprotnom, kada je u organizmu manjak joda, uzima se kao dodatak prehrani.

K

Kontrastna hidroterapija

Oblik liječenja u kojem se izmjenjuje vruće i hladno kao dio procesa ozdravljenja. Naizmjenično se oko vrata stavljaju vrući i hladni ručnici kako bi se pojačao protok krvi i stimulirala funkcija štitnjače.

Krvni testovi

Testovi (analize) krvi redovito se obavljaju kod osoba s hipotireozom kako bi se kontroliralo je li zamjenska terapija (nadomjestak hormona) na normalnoj razini i u referentnim vrijednostima.

L

Levotiroksin

Sintetski hormon štitnjače koji se koristi za liječenje hipotireoze. Osobe s hipotireozom uzimaju malu tabletu koja sadrži levotiroksin jednom dnevno, ujutro, natašte.

M

Metabolizam

Izmjena tvari u organizmu i način na koji stanice u tijelu kemijskim reakcijama koriste energiju za održavanje životno važnih funkcija: sagorijevanje kalorija, disanje, cirkulaciju krvi, razgradnju hrane i sl.

N

Nedostatak

Hipotireoza je nedostatak hormona koje proizvodi štitnjača, potrebnih za pravilan rad organizma i njegovih funkcija.

Nedostatak zraka

Otežano disanje ili dispneja može biti posljedica oslabljenog skeletnog mišića kod osoba s hipotireozom.

Netolerancija na hladnoću

Ekstremna osjetljivost na hladnoću i čest osjećaj hladnoće jedan je od simptoma  hipotireoze.

P

Poremećaj menstrualnog ciklusa

Žene s hipotireozom mogu imati nepravilna razdoblja u svojim menstrualnim ciklusima, a koja mogu dovesti do prekomjernog menstrualnog krvarenja koje traje dulje i češće se pojavljuje od uobičajenog ili, pak, mogu imati neredovite i oskudne cikluse.

R

Razdražljivost

Pretjerano uzrujavanje, eksplozivnost i burne reakcije mogu biti simptomi hipotireoze.

S

Sindrom karpalnog tunela

Bol i utrnulost u ruci. Iako je vrlo rijetko, događa se kod hipotireoze kao posljedica natečenih membrana koje stvaraju pritisak na živce. Može ukazivati na dugo prisutnu, a neliječenu hipotireozu.

Smanjenje libida

Smanjenje ili nedostatak seksualne želje, također je jedan od simptoma hipotireoze.

Suha koža

Svrbež, crvena, napuknuta ili gruba koža mogu upućivati na hipotireozu.

T

Tiroidni-stimulirajući hormon (TSH)

Hormon koji stimulira štitnu žlijezdu i potiče je na proizvodnju hormona T3 i T4. Izlučuje ga hipofiza.

Tireoiditis

Oteklina ili upala štitnjače koja stvara prolaznu hipotireozu ili, u težim slučajevima, oštećuje štitnjaču i onemogućava njen pravilan rad.

Tiroidna žlijezda

Endokrina žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, ispod grkljanja, leptirastog oblika (slovo H). Izlučuje hormone važne za pravilnu regulaciju metabolizma.

Tiroksin (T4)

Glavni hormon kojeg izlučuje štitnjača. Kod oboljelih od hipotireoze, manjak ovog hormona nadoknađuje se nadomjesnom terapijom.

Trijodotironin (T3)

Sekundarni hormon kojeg luči štitnjača, sudjeluje u regulaciji gotovo svih fizioloških procesa u tijelu, uključujući rast i razvoj, metabolizam, reguliranje tjelesne temperature i frekvencije otkucaja srca.

U

Ultrazvuk štitnjače

Jednostavan i pouzdan dijagnostički test koji se koristi za pregled štitnjače i kojim se utvrđuje veličina štitne žlijezde i njezina unutarnja struktura (ciste, dobroćudni i zloćudni tumori, upalne bolesti itd.)

Umor

Opći osjećaj umora jedan je od glavnih simptoma hipotireoze.

Z

Zatvor

Zatvor ili opstipacija je stanje rijetkog pražnjenje crijeva ili poteškoća sa stolicom (tvrda stolica). Ovi simptomi su kod osoba s hipotireozom posljedica usporenog metabolizma.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads