Batat iz pećnice za iznenadne goste

Batat može ispuniti veliki dio svakodnevnih prehrambenih potreba. Nutritivno se sastoji od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala. Iznimno velika količina vitamina A batat svrstava u namirnice koje se ne bi smjele izbjegavati.  Također, dobar je izvor vlakana, biotina, kalija, fosfora te vitamina B skupine, C vitamina, beta-karotena te metala mangana i bakra. Sadrži i fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo. Sadrži i puno škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica.

Preporučuje se sportašima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Hranjivi batat ima vrlo dobro djelovanje na organe endokrinološkog sustava. 

Blagotvorno utječe na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege. Može pomoći i kod problema s kožom. Izvrsno neutralizira štetne slobodne radikale u organizmu i jača cijeli imunološki sustav.

Danas ga pripremamo u pećnici, za ukusan obrok ili iznenadne goste.

Korijen batata je kvrgav, izduženog i šiljastog oblika te glatke kore koja može biti žute, narančaste, crvene, ljubičaste, bež ili smeđe boje.


Batat na brzaka

Sastojci:

  • batat
  • sol
  • kajenski papar ili curry
  • začinski sok od đumbira
  • tamari

Priprema:

  1. Narežite ga i pecite u pećnici oko 30 min na 200 C.
  2. Posolite i začinite po želji kajenskim paprom ili curryjem.
  3. Na kraju zalijte sokom od đumbira i tamarijem.
  4. Poslužite uz salatu.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads