Može li hipotireoza uzrokovati akne?

Akne su obično uzrokovane mrtvim stanicama kože, upalom pora, viškom masnoće i bakterijama. Osim na samoj površini kože, često su odraz temeljnog problema koji se javlja unutar tijela, odnosno odraz su neravnoteže organizma. Znanstveni dokazi pokazali su kako postoji jaka korelacija između hipotireoze i akni. Ako se hormoni štitnjače ne ponašaju normalno, to može negativno utjecati na tijelo, uključujući i probleme s kožom. Mnogi simptomi mogu nestati sami od sebe kada se razine hormona štitnjače ponovo uravnoteže. Međutim, neki simptomi poput akni mogu potrajati. Ukratko, hipotireoza i kožni problemi usko su povezani.
*
Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira u vratu uglavnom odgovorna za otpuštanje hormona koji kontroliraju metabolizam, odnosno način na koji tijelo koristi energiju. Regulira i funkcije kože poput apsorpcije kisika. Prema nekim znanstvenim saznanjima, koža je jedan od prvih organa koji ukazuje na neravnotežu hormona štitnjače. Stoga mnogi dermatolozi često posumnjaju na poremećaje štitnjače kada osobe pate od specifičnih stanja kože. Jedno od njih je vitiligo pri čemu koža mjestimično gubi boju zbog gubitka pigmentnih stanica. Stanja štitnjače poput hipotireoze također mogu utjecati na folikule dlake i začepiti pore, što dovodi do akni. Međutim, akne nisu opći simptom hipotireoze.
Potrebna je pomoć u liječenju problema izazvanih bolesnom štitnjačom, pa tako i zdravlja kože kako bi se kontrolirala pojava akni i njihove dugotrajne posljedice.


Mogu li lijekovi za štitnjaču uzrokovati akne?

Osim ako osoba nije alergična na sastojak koji je prisutan u lijekovima za štitnjaču, oni obično ne uzrokuje akne. Međutim, neki lijekovi protiv akni mogu utjecati na testove štitnjače poput retinoida koji mogu uzrokovati abnormalnosti u TSH, hormonu koji stimulira štitnjaču. Što je, stoga, važno u liječenju i prevenciji akni?
*

  1. Zdrava crijeva

Hormon štitnjače potiče kretanje GI trakta (peristaltika). Međutim, hipotireoza potiče usporeno kretanje GI trakta. To može dovesti do mnogih problema kao što je nastanak promjena na koži poput akni. Na primjer, zatvor može biti znak SIFO/SIBO, ali možete ga liječiti biljnim antibioticima. Gotovo polovica pacijenata s hipotireozom možda niti ne zna da ima ovo stanje.
*

  2. Uravnotežena razina estrogena i progesterona

Veća je vjerojatnost da će se pojaviti akne ako su vam razine estrogena visoke. Usredotočite se na balansiranje razine progesterona i povećanje metabolizma estrogena u tijelu. Pokušajte uravnotežiti razinu estrogena kako biste smanjili šanse za akne.
*

  3. Uravnoteženi androgeni (DHEA i testosteron)

Mnoge žene pate od visokih razina testosterona zbog promjena u razinama inzulina, što dovodi do akni. Rješavanje inzulinske rezistencije i poboljšanje metabolizma testosterona bez DHT-a može pomoći u liječenju akni.
*

  4. Dovoljna količina hranjivih tvari

Mnogi nedostaci hranjivih tvari mogu spriječiti pravilno funkcioniranje kože. Možete uzimati određene dodatke prehrani koji se smatraju najboljim prirodnim dodacima prehrani protiv akni.
*

  5. Promjena načina života

Upravljajte određenim čimbenicima načina života kao što je odabir organske hrane umjesto prerađene hrane koja može pomoći u smanjenju akni. Druge promjene načina života za promicanje zdravlja kože uključuju:
*
  • redovito vježbanje
  • konzumiranje namirnica poput badema, borovnica, avokada… koje su odlične za zdravlje kože
  • korištenje šminke prilagođene koži koja vam odgovara
  • uklanjanje šminke prije spavanja za održavanje zdravlja kože
*
Oboljeli od hipotireoze ili ostalih bolesti štitnjače trebali bi razgovarati s dermatologom i endokrinologom kako bi se što učinkovitije riješili problemi s kožom. Potrebna je pomoć u liječenju problema izazvanih bolesnom štitnjačom, pa tako i zdravlja kože kako bi se kontrolirala pojava akni i njihove dugotrajne posljedice. A za liječenje akni potreban je dvosmjerni pristup. Nadomjesna hormonska terapija pomaže u kontroli razine hormona štitnjače kako bi se oni uravnotežili. S druge strane, stručnjaci za kožu pomažu u otklanjanju dugotrajnih učinaka akni kako bi pomladili kožu i obnovili njeno zdravlje i izgled.
*
*
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads