Zobeni kolačići s chia sjemenkama

Stručnjaci pripisuju zobi široku paletu zdravstvenih blagodati, uključujući snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Cjelovita zob sadrži gotovo 11% vlakana i to uglavnom topiva vlakna (beta glukan). Uz topiva vlakna, zob sadrži i ona netopiva (lignin, celuloza i hemiceluloza). Zbog visokog udjela topivih vlakana konzumacija zobi pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita. Danas zato nastavljamo u zdravom ritmu i donosimo recept za fine i zdrave zobene kolačiće.

Dobar tek i neka vam ovi zobeni kolačići uljepšaju nedjelju!


Zobeni kolačići s chia sjemenkama

Sastojci:

  • 1 ½ žlica chia sjemenki
  • ¼ šalice bademovog mlijeka bez šećera
  • pire od 2 zrele banane
  • ¾ šalice zobenih pahuljica
  • ¼ šalice kockica kokosa
  • ¼ šalice nasjeckane suhe smokve
  • ¼ šalice kockica tamne čokolade ili rogača
  • 1 žlica maslaca
  • veliki prstohvat cimeta


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

*

U maloj zdjeli, pomiješati zajedno, chia sjemenke i bademovo mlijeko. Mješavina neka odstoji oko 10 minuta ili dok chia sjemenke ne stvore smjesu nalik želeu.
*

Ulijte smjesu bademovog mlijeka s chia sjemenkama u veću zdjelu i dodajte pire od banana, zob, kokos, maslac i cimet. Lagano primiješajte suhe smokve i kockice čokolade.

*

Oblikujte kolačiće koje poslažete u posudu za pečenje.

*

Stavite u pećnicu i pecite oko 15-20 minuta.

*

Od ove smjese trebalo bi ispasti oko 15 kolačića.
*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads