Kada je prekomjerno znojenje normalno, a kada je znak za uzbunu

Svi znamo da se toplijih dana više znojimo nego obično pa nam se može učiniti da je riječ o prekomjernom znojenju, a vjerojatno nije. Naime, jako je puno faktora koji utječu na znojenje, neki od njih potpuno su bezazleni i ne zahtijevaju baš nikakvu akciju. Drugi pak mogu biti ozbiljno upozorenje da s organizmom nije sve kako valja. Istražili smo malo kada je i u kojoj mjeri znojenje normalno, a kada prelazi tu granicu te kako riješiti taj problem. Jer, osim što mrlje na odjeći nisu baš estetski poželjan dodatak, one sa sobom nose i niz neugodnih simptoma na koje moramo utjecati. Znojenje je naš prirodni rashladni sistem, no samo ako je jako vruće pa se, dakako, znojimo, U ostalim slučajevima uglavnom treba iskontrolirati zdravlje.

Oko 1% svjetskog stanovništva prekomjerno se znoji bez očitog razloga.

Najčešći problem prekomjernog znojenja je ponovno štitnjača, odnosno hipertireoza. Naime, stalno znojenje može biti znak preaktivne štitnjače. Štitna žlijezda proizvodi hormon koji kontrolira koliko brzo naše tijelo svoje zalihe energije kao i osjetljivost na ostale hormone. Pretjerano lučenje hormona štitnjače može biti uzrok stalnog znojenja jer se tako stimuliraju znojne žlijezde. Stoga je najbolje na taj problem upozoriti svog endokrinologa . Upravo to može biti jedan od glavnih simptoma koji će ukazivati na probleme sa štitnom žlijezdom.

Ako se to dogodi u uvjetima koji obično ne izazivaju znojenje (tj. na umjerenim temperaturama ili kada je tijelo u stanju mirovanja), riječ je o stanju koje se naziva hiperhidroza. Osobe s hiperhidrozom pate od pretjeranog znojenja, a može se dogoditi da čak i promjena vanjskih uvjeta, primjerice ostanak u hladu ne pomogne. Njihove žlijezde znojnice rade prekomjerno.

Stres je svakako jedan od velikih uzročnika znojenja o mirisu znoja lako možete prepoznati jeste li pod stresom. Kada nam je vruće, aktiviraju se žlijezde koje se nalaze duž tijela i proizvode znoj koji se uglavnom sastoji od vode i soli i nema izraženi miris. S druge strane, kada smo pod stresom tada se znojimo uglavnom samo na nekim određenim dijelovima tijela poput pazuha. Takav znoj se sastoji od proteina i masnoća koji pomiješani s bakterijama na našoj koći proizvode neugodan miris.

Trudnoća ili menopauza također mogu biti povezane s ovim problemom jer je riječ o hormonalnim promjenama.

Povremeno se znojimo i zbog manjka šećera u krvi, odnosno u trenucima kada nam padne šećer. Tada možemo osjećati i neke druge simptome poput osjećaja oblijevanja hladnog znoja ili vrtoglavice. To ćete najlakše riješiti bombonom, čokoladicom ili, u najgorem slučaju, čašom vode u kojoj ste rastopili žličicu šećera.

Prekomjerno znojenje može se javiti u rasponu od umjerenog do teškog znojenja, što rezultira velikim mokrim mrljama na odjeći, vlažnim nogama i cipelama neugodnog mirisa ili vlažnim i mokrim rukama.

Noć je druga priča

Noćno znojenje malo je kompliciranija priča i može upućivati na ozbiljne bolesti. Dakako, razlozi mogu biti i posve banalni: spavate u pretoploj sobi, nosite predebelu odjeću za spavanje ili vam je poplun pretopao. Dakle, prije nego počnemo istraživati zbog čega se noću znojimo, treba isključiti ove uzroke. Isto tako, moramo znati da je povremeno noćno znojenje potpuno normalna pojava i ako vam se to ne događa često, liječnici tvrde da ne postoji razlog za brigu. Također, vjerojatno vas je liječnik upozorio da ukoliko uzimate antidepresive vrlo često je njihova nuspojava noćno znojenje.

Bolesti na koje upućuje noćno znojenje obično su: tuberkuloza, apsces, endokarditis ili osteomijelitis (upala kostiju). Naravno, to također ne mora značiti da imate neku od tih bolesti jer obično jedan simptom, upozoravaju liječnici, nije znak bolesti. Kako bi se posumnjalo na bolest, treba postojati više znakova i simptoma.

Nažalost, moramo znati da je noćno znojenje i česti simptom raka, a uglavnom bude riječ o limfomu. Tada se radi o uistinu obilnom i čestom znojenju koji nam bude prvi znak za uzbunu.

 

 

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads