TEST: Pijete li previše tableta protiv bolova?

Kažu da su najsretniji oni ljudi koji nikada nisu imali potrebe piti tablete protiv bolova. No koliko je zapravo takvih osoba? Vrlo malo. Većina redovno uzima tablete za bolove i to iz niza različitih uzroka. Pijemo ih zbog glavobolje, zubobolje, križobolje, PMS-a, bolova u mišićima, poslije raznih zahvata….Mogli bismo još puno nabrajati, no činjenica je da su tablete protiv bolova gotovo sastavni dio svake ženske torbice. No, koliko tableta je previše i znamo li o bolovima i tabletama sve što trebamo znati.

Liječnici kažu da se bol može definirati kao neugodno osjetno i osjećajno iskustvo povezano s pravom ili potencijalnom ozljedom tkiva, ili uvjetovano tom štetom ili ozljedom.

Svaki organizam drukčije doživljava bol, no definitivno se uvijek radi o signalu koji nas upozorava na pojavu bolesti ili nekog izvanjskog štetnog utjecaja. To da netko osjeća bol ne znači da je nužno potrebno uzeti lijek. Ipak, treba je pokušati ublažiti ili ukloniti, no krajnji je cilj pronaći etiološke čimbenike, uzroke boli koje onda treba tretirati.

Danas je najlakše kada zaboli glava otići u prvu ljekarnu i kupiti “rješenje glavobolji”. Dovoljno je reći da trebate Neofen, Caffetin ili nešto treće, popiti tu čarobnu tableticu, a ponekad i koju više od jedne, i glavobolja je prošlost. Jednaka je stvar i s menstrualnim tegobama, zuboboljom i slično, zapravo bilo kojim uzrokom bola, a nerijetko je to i samo vrijeme. Činjenica koja nam, koliko toliko ide u korist, jest da se kod nas tablete ipak ne mogu kupiti u supermarketima ili na benzinskim crpkama, što je primjerice slučaj u SAD-u.

TEST

Pomoću ovog brzog testa američke Klinke Mayo lakše ćete dobiti uvid u to jeste li možda ovisni o nekom od lijekova protiv bolova Ukoliko posumnjate da ste ovisni o lijekovima protiv bolova, ili nekom od drugih lijekova koje možete dobiti na recept, za pomoć se obratite svom liječniku.

 1. Jeste li ikada uzeli tabletu protiv bolova bez da vas je nešto uistinu boljelo DA NE
 2. Jeste li povećali dozu tableta protiv bolova otkako ste dobili recept? DA NE
 3. Je li vam liječnik odbio dati novi recept za tablete protiv bolova? DA NE
 4. Jeste li promijenili liječnika, ili ste se obratili nakon drugom liječniku kako bi dobili recept? DA NE
 5. Jeste li svjesno uzeli veću dozu tableta protiv bolova no što vam je propisao liječnik? DA NE
 6. Jeste li ikada nekome ukrali tablete protiv bolova koje se izdaju samo na recept? DA NE
 7. Jeste li ikada preprodali nekome lijek protiv bolova koji se može dobiti samo na recept? DA NE
 8. Imate li u zadnje vrijeme problema s koncentracijom? DA NE
 9. Primjećujete li da imate nagle ili nekontrolirane promjene raspoloženja? DA NE
 10. Primjećujete li zadnje vrijeme kako ste pretjerano poletni ili pretjerano bez energije? DA NE
 11. Jeste li u zadnje vrijeme izgubili na masi bez da ste se trudili smršavjeti? DA NE
 12. Osjećate li se letargično? DA NE
 13. Jeste li izgubili interes za aktivnosti u kojima ste nekada uživali? DA NE
 14. Zaboravljate li na stvari, obveze i slično, više nego inače? DA NE
 15. Jeste li se onesvijestili nedavno? DA NE

Ako ste na većinu pitanja odgovorili potvrdno znači da pokazujete znakove osobe koja je ovisna o tabletama protiv bolova. Otvoreno porazgovarajte sa svojim liječnikom kako biste skupa došli do zaključka što dalje. Ovisnost o tabletama protiv bolova je izlječiva.

Ako ste na većinu pitanja odgovorili s ne, ne biste smjeli biti ovisni o tabletama protiv bolova. Ipak, svakako otvoreno popričajte s liječnikom i savjetujte se na koji način koristiti tablete protiv bolova na ispravan način.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads