Kokosovo ulje i 100 njegovih dobrobiti

Prednosti korištenja kokosovog ulja su ogromne. Između ostalog, ovo ulje njeguje kosu i kožu, oslobađa od stresa, održava razinu kolesterola, pomaže kod gubitka težine, povećava imunitet, osigurava pravilnu probavu i metabolizam. Također olakšava probleme s bubrezima, bolestima srca, visokim krvnim tlakom, dijabetesom, HIV-om i rakom. Osigurava dentalnu njegu i jača kosti, no možda je najvažnija njegova uloga u borbi protiv tvrdokornih bakterija.

Kokosovo ulje smanjuje apetit i masne naslage na trbuhu

Sastav kokosovog ulja

Prednosti kokosovog ulja su prisutnost laurinske, kapronske i kaprilne kiseline u njegovom sastavu te njegova antimikrobna, antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Znanstvenicima su ta svojstva poznata još od 1960. Istraživanja ukazuju da ono inaktivira bakterije, gljivice i viruse.

Znate li da kokosovim uljem možete skinuti šminku s očiju i njegovati lice & kosu?

Za ovo se ulje kaže da je antivirusni, antibakterijski i antiprotozoalni monoglicerid. Ljudski ga organizam koristi za uništavanje lipidno obloženih virusa, poput virusa HIV, herpesa, citomegalovirusa, virusa gripa te raznih patogenih bakterija. U te su bakterije uključene i Listeria i Helicobacter pylori, kao i protozoa, kao što je Giardia. Neke su studije također pokazale i antimikrobne učinke slobodne laurinske kiseline.

Laurinska kiselina je također zastupljena u zasićenoj masnoći majčinog mlijeka, dajući vitalna imunološka svojstva djetetovoj prvoj fazi života. Uz majčino mlijeko, prirodni najobilniji izvor laurinske kiseline je upravo kokosovo ulje.

Kokosovo ulje je u krutom stanju. Prije upotrebe potrebno ga je lagano ugrijati na suncu ili uroniti posudu s toplom vodom. Unatoč tome što se sastoji od 90% zasićenih masnih kiselina, od kojih su većina srednji lanci triglicerida, laurinska kiselina je glavni čimbenik njegove asimilacije. Bogato je i linolenskom i oleinskom kiselinom, poli-fenolima odgovornima za miris i okus, vitaminom E i K te željezom i organskim sumporom.

Kokosovo ulje i super otporne bakterije

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava moderno društvo je prekomjerna uporaba farmaceutskih antibiotika. Ovo posebno potiče sve veću zabrinutost zbog razvoja novih super bakterija otpornih na antibiotike. Čak i ako ne uzimamo antibiotike, postoji šansa da dobivamo lijekove kroz hranu koju jedemo. 80% od svih antibiotika prodanih u SAD-u odlazi u stočnu hranu. Američka agencija za hranu i lijekove bila je 2011. godine tužena od strane koalicije za zaštitu okoliša i javno-zdravstvenih organizacija. Oni, naime tvrde kako loš stav agencije pri kontroli korištenja antibiotika u uzgoju stoke dovodi do skupih i potencijalno smrtonosnih infekcija kod ljudi.

Kokosovo ulje dobro je i za kožu bebe!

Problem super otpornih bakterija na antibiotike doveo je i do istraživanja o korištenju prirodnih proizvoda koji mogu poboljšati liječenje zaraznih bolesti. Tako su kokosovo i ostala laurinska ulja, kao i origano ulje, nedavno bili predmet istraživanja u laboratoriju sveučilišta Georgetown.  Dio istraživanja bio je usmjeren na Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok). Učinci monolaurina i origana u kombinaciji, bili su bolji od najmoćnijeg antibiotika. Ovo je istraživanje pokazalo da bi ovi sigurni antimikrobni agenti mogli biti korisni za prevenciju i liječenje Staphylococcus aureus i uzročnika brojnih drugih bolesti.

Osim što se koristi kao sredstvo za uljepšavanje kože i kose, kokosovo ulje ima široku i učinkovitu primjenu u liječenju mnogih bolesti i stanja.

TEST: Pijete li previše tableta protiv bolova?

Istraživanja o djelotvornosti kokosovog ulja

Antibiotici nisu učinkoviti u liječenju virusa, no poznato je da laurinska kiselina i monolaurin izvedeni iz kokosovog ulja uništavaju viruse.

Primjena kokosovog ulja na koži ispitana je i dokazana raznim studijama. Jedna od njih pokazala je kako rane puno brže zacijeljuju zbog smanjenog vremena potrebnog za potpunu epitelizaciju kože. Druga studija iz 2009. utvrdila je da laurinska kiselina iz kokosovog ulja djeluje učinkovitije od antibiotika u liječenju akni.

Kokosovo ulje pomaže u borbi protiv celulita.

Osim istraživanja o lokalnoj primjeni na koži, provedena su i usporedna istraživanja o utjecaju monolaurina. Istraživanje provedeno na Filipinima pokazalo je kako je monolaurin bio jednako ili čak više učinkovit u borbi protiv tuberkuloze u odnosu na antibiotike.

Isto tako, jedan je liječnik na Floridi uočio odlične rezultate korištenja kokosovog ulja u liječenju bakterije Helicobacter pylori. Pacijenti su uzimali jednu žličicu djevičanskog kokosovog ulja tri puta dnevno, a rezultati su bili jednako dobri ili bolji od antibiotika.

Istraživanja o utjecaju kokosovog ulja na bolesti

Istraživanja se i dalje provode. Tako je nedavno objavljeno kako kokosovo ulje može spriječiti demenciju, Alzheimerovu bolest, ALS, multiplu sklerozu, plus mnoge druge neurodegenerativne poremećaje. Gubitak pamćenja i mentalni poremećaji uzrokovani su kroničnim upalama i prekomjernim oksidativnim stresom, što sprječava mozgu iskorištavanja glukoze. Jednostavno rečeno, kada mozak ne dobiva dovoljno glukoze, moždane stanice degeneriraju i umiru. Ovaj gubitak moždane materije može uništiti pamćenje i motoričke sposobnosti, ovisno o tome koji dio mozga je oštećen.

Ključ za sve ove neurodegenerativne bolesti je nedostatak energije. Očito, loša prehrana puna prerađene hrane neće dostaviti odgovarajuću energiju za mozak. No, jeste li znali, da mnogi od lijekova na recept za zdravstvene probleme kao što je Parkinsonova bolest zapravo ometaju sposobnost mozga da iskoristi glukozu?

Još 1960., Dr. George Cahill otkrio je da se kokosovo ulje može metabolizirati u jetri i pretvoriti u ketone. Oni se  zatim koriste kao alternativni izvor goriva za mozak. Dakle, ti ketoni se izravno pretvaraju u energiju za mozak, umjesto da se pohranjuju kao mast u tijelu.

Tretiranje bolesti kokosovim uljem

Osim provedenih studija s pozitivnim ishodima, poznata su i mnoga pozitivna osobna svjedočanstva ljudi koji su konzumirali kokosovo ulje za tretiranje raznih bolesti, poput herpesa ili mononukleoze koju uzrokuje Epstein-Barr virus. Također je, između ostalog, izvještavano o pozitivnom liječenju bronhitisa, gripe, pa i hepatitisa C.

Dakle, istraživanja o kokosovom ulju postoje i dobro su dokumentirana. No, razlog zbog kojeg se ovo ulje ne primjenjuje bar jednako koliko i farmaceutski lijekovi je u tome da se kokosovo ulje ne može patentirati kao lijek. To znači da farmaceutska industrija i medicinski lobiji od toga nemaju koristi. Dapače, doživjeli bi veliki pad prihoda kada bi se ovo ulje, baš kao i ostali prirodni lijekovi, primjenjivalo.

Nemoguće je nabrojati sve zbog čega bi trebali koristiti kokosovo ulje, no također vam ne možemo naći niti jedan razlog da ga ne koristite, stoga se slobodno koristite darovima prirode za održavanje zdravlja kao i za liječenje bolesti.

100 dobrobiti kokosovog ulja

– Odlično je za pečenje i kao zamjena za maslac.

– Suplement je za brzo podizanje energije.

– Može se koristiti kao ulje za tijelo.

– Koristi se za izradu domaćih losiona za kožu.

– Koristi se za izradu domaćih dezodoransa.

– Pomoću njega možete izraditi domaću pastu za zube.

– Koristi se u izradi domaćih krema.

– Odlično je za uklanjanje šminke oko očiju.

– Koristi se za njegu bebine kože.

– Njime možete namazati bebinu guzu nakon mijenjanja pelena.

– Mažite se njime i smanjit ćete rizik od nastanka strija tijekom trudnoće.

– Dobro je za sprječavanje opekotina tijekom sunčanja.

– Može se koristiti kao prirodna zaštita od sunca (SPF 4).

– Pomaže kod uklanjanja gljivičnih infekcija.

– Može se koristiti kao ulje za masažu.

– Mnogi se kunu da se njime može ubrzati metabolizam.

– Može se koristiti za sprječavanje elektriciteta kose.

– Može nanijeti na kožu lica prije spavanja i hidratizirati lice preko noći.

– Odlično je bazno ulje za piling.

– Možete ga koristi za njegu usana.

– Koristi se za brže zarastanje rana.

– Koristi se za zarastanje perineuma nakon poroda.

– Njime možete njegovati suhu kosu.

– Može se koristiti za ublažavanje simptoma atletskog stopala.

– Dobro je za njegu bradavica tijekom trudnoće i dojenja.

– Smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

– U kombinaciji s jabučnim octom odlično je za uklanjanje ušiju iz kose.

– Koristi se za izradu prirodnih krema za sunčanje.

– Pomoću njega možete pripremiti zdravije grickalice.

– Koristi se za pripremanje visokoenergetskih napitaka.

– Može pomoći kod ublažavanja simptoma alergije.

– Može pomoći kod povećanja proizvodnje mlijeka tijekom dojenja.

– Potiče probavu i uklanja crijevne parazite.

– Zajedno s cjelovitim žitaricama čini visokoenergetski obrok.

– Regulira oslobađanje inzulina.

– Štiti zdravlje desni.

– Regulira razinu kolesterola.

– U kombinaciji sa čajem će ubrzati oporavak od gripe ili prehlade.

– Može se koristiti u izradi prirodnih sredstava za borbu protiv insekata.

– Može poslužiti kao zamjena za biljna ulja u bilo kojem receptu.

– Može se koristiti za pripremu jela koja zahtijevaju visoku temperaturu.

– Smanjuje vidljivost proširenih vena.

– Koristi se za brže zacjeljivanje opekotina.

– Služi kao neposredan izvor energije jer se ne pohranjuje kao mast.

– Može se koristiti kao prirodni lubrikant koji ne narušava pH ravnotežu vaginalne flore.

– Koristi se kao prirodna antibakterijska krema.

– Koristi se u izradi prirodnih krema za lice.

– Može poslužiti kao prirodni losion poslije brijanja.

– Mažite se kokosovim uljem kako bi smanjili celulit.

– Pomaže ojačati kosti.

– Ublažava simptome artritisa.

– Ublažava svrab od uboda komaraca.

– Pomaže u oslobađanju od akni ako se koristi svakodnevno.

– Stimulira rast kose.

– Dobro je za liječenje dječje uhobolje.

– Sprječava pucanje vlasi.

– Koristi se kako bi kosa bila sjajna i zdrava.

– Odlično je za brzo tamnjenje.

– Pomiješano sa solju uklanja mrtve stanice kože na nogama

– Potiče mršavljenje.

– Poboljšava kvalitetu sna.

– Ublažava bolove u grlu.

– Ublažava simptome vodenih kozica.

– Odlično za sprječavanje nakupljanja plaka na zubima.

– Smanjenje simptome depresije i aksioznosti.

– Samo po sebi je odličan dezodorans.

– Pomiješano sa sodom bikarbonom je odlična pasta za izbjeljivanje zubi.

– Ublažava kožne probleme kućnih ljubimaca.

– Postoje tvrdnje da ublažava simptome autizma.

– Koristi se za ublažavanje respiratornih problema.

– Jestivo je ulje, naročito za hranu koja se treba pržiti.

– Poboljšava probavu.

– Ublažava žgaravicu i mučninu.

– Potpuno je prirodan dječji losion.

– Odlično je za njegu suhih ruku.

– Pomiješano s uljem ružmarina ili metvice čini odličnu zaštitu od uboda insekata.

– Koristi se za njegu bebinih usta.

– Odlično je za njegu kože lica.

– Može pomoći kod poboljšanja koncentracije.

– Jača imunitet.

– Pomaže u borbi protiv candide.

– Regulira razinu hormona.

– Potiče cirkulaciju.

– Koristi se za njegu noktiju i kože oko noktiju.

– Odlično je za omekšavanje suhih laktova i koljena.

– Odlično je za prehranu trudnica.

– U kombinaciji sa shea maslacem odlično je za smanjenje kožnih iritacija.

– Neke žene ga koriste za uklanjanje vaginalnih gljivičnih infekcija pomoću tampona.

– Može pomoći kod ublažavanja žuljeva na stopalima.

– Koristi se za ublažavanje simptoma alergije.

– Sprječava nastanak popodnevnog umora.

– Korisno je za ublažavanje simptoma psorijaze.

– Ako ga umasirate u vlasište, pomoći će kod uklanjanja peruti.

– Odlično je za oslobađanje od promuklosti.

– Služi za ublažavanje boli u mišićima i zglobovima.

– Smanjuje pore.

– Koristi se za izradu domaćih sapuna.

 

Autor: Irena Dujmušić / Matrix World

Čišćenje jetre – 5 ZAŠTO i 1 KAKO   

Sezame, sezame, za zdravlje stvoren si!  

Pelin – uništava parazite i liječi probavu 

Zelenom glinom očistite organizam 

Odličan sok od peršina za detoks i skidanje kila 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads