Pelin – uništava parazite i liječi probavu

Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, karakterističnog mirisa i neugodno gorkog okusa. Prema legendi, božica Artemida darovala je pelin ženama kako bi im olakšala porod, pa je tako i dobio latinsko ime – Artemisia absynthium. Upotreba pelina bilježi se od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji. Hipokrat ga je prepisivao kod bolova, amnezije i reumatizma.

Pripravci ove biljke iznimno su ljekoviti ako se koriste u pravilnom omjeru, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje. Tako je na primjer, u 18. stoljeću pelin bio omražen kod vlasti jer su ga mnogi zloupotrebljavali. Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime – njegov je glavni sastojak pelin, koji mu daje takva svojstva. Danas je takva, prava verzija apsinta zabranjena u mnogim zemljama zbog štetnog i opojnog učinka. U manjim dozama pelin je bezopasan i smatra se najjačim prirodnim lijekom, te je posebno učinkovit kod parazita i probavnih tegoba.

Uništava parazite

Poznata doktorica Huldi Clark, autorica mnogih knjiga i izumiteljica zappera i antiparazitnog programa, smatra kako su paraziti glavni uzročnici mnogih bolesti. A jedna od rijetkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno djelovanje je upravo pelin. Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca. Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima. Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lakše uništava.

Pelin se smatra najjačim prirodnim lijekom, te je posebno učinkovit kod parazita i probavnih tegoba.

 

Liječi probavu

Pelin je također jedan od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči. Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju. Vjerojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu. Naime, gorak okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu. Osim kao digestiv, pelin se koristii protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sustavno liječi pretilost pa čak i šećernu bolest, ima iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost. Kada se pije u malim količinama potiče rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti. Ženama se pak preporučuje za poticanje i regulaciju menstrualnog ciklusa.

Ljekovita svojstva vrkute ili gospina plašta

 

Svojstva pelina:

anthelmintic – tjera i uništava parazite
antiseptic – sprečava i zaustavlja rast mikroorganizama
antispasmodic – sprečava i olakšava spazme i grčeve
carminative – odstranjuje plinove, koji se sakupljaju u probavnom sustavu i olakšava grčeve
cholagogue – pomaže stvaranju žuči, što poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
emmenagogue – stimulira menstrualni ciklus
febrifuge (antipiretic) – suzbija visoku temperaturu
hypnotic – izaziva pospanost (pomaže kod nesanice)
stimulant – privremeno povećava ili ubrzava rad organizma
stomachic – poboljšava probavu
tonic – okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam

Pelin se preporučuje ženama za poticanje i regulaciju menstrualnog ciklusa.

 

Čaj od pelina

Prelijte žličicu pelina šalicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite. Pijte do tri šalice dnevno, maksimalno tjedan dana.

Ljekovito vino/pivo od pelina

Ostavite pola šake pelina da odleži u jednoj litri bijeloga vina ili piva dva tjedna, a zatim procijedite. Uzimajte jednu malu čašicu tri do četiri dana zaredom za poticanje apetita, kao digestiv, ili natašte protiv glista.

Oblozi od pelina 

Napravite napitak od pelina prokuhavanjem 30 g sušenog (ili 120 g svježeg) korijena ili lista biljke na pola litre vode, 15 – 20 minuta. Kada ste napravili standardni ljekoviti ekstrakt, namočite krpicu i položite ju na bolno mjesto. Oblozi se koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Pelin berite u srpnju i kolovozu, prije cvatnje. Upotrebljavajte korijen i list, a koristiti ga možete svježeg ili sušenog u hladu.

 

Pomoć kod gripe

Preporuča se dva puta dnevno uzimati po jedan gram praha pelina sa žličicom meda. Ojačat ćete organizam u borbi protiv gripe i visoke temperature.

 

Ljekovito djelovanje pelina:

tjera i uništava parazite
sprečava rast štetnih mikroorganizama
olakšava grčeve
odstranjuje plinove i kronični zatvor
poboljšava probavu i apetit
pomaže stvaranju žuči
poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
liječi trovanja
stimulira menstrualni ciklus
suzbija visoku temperaturu
okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
ubrzava rad organizma
potpomaže mršavljenju
olakšava porod

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads