Mouna – dobrobiti tišine

Htjeli biste umiriti um i napuniti baterije? Puno pričate i često kažete nešto što ne biste htjeli zbog čega poslije žalite? Isprobajte praksu tišine koja se još naziva i mouna! Baš kao što je i tijelu potreban post kako bi se očistio od toksina, isto tako je i umu potrebna tišina kao oblik detoksa. To i ne čudi s obzirom na količinu vijesti i informacija kojima smo izloženi na dnevnoj bazi. I baš kao što se toksini akumuliraju u organima, isto tako se i u umu pohranjuje bezbroj dojmova od proživljenog dana, što preopterećuje um i donosi tjeskobu i uznemirenost.

Upravo praksa tišine može pomoći da smanjite uznemirenost, pronađete unutarnji mir i energiju ne trošite na neprestano govorenje i komunikaciju. Očuvana energija govora tada se pretvara u duhovnu energiju ojas.

Tišina povećava ne samo kreativnost, nego i produktivnost.


Drevna duhovna praksa

Praksa tišine ili na sanskrtu mouna drevna je duhovna praksa koju su tisućljećima prakticirali monasi i redovnici diljem svijeta kako bi se približili Bogu. U moderno doba organiziraju se brojni retreatovi na kojima se prakticira jednodnevna ili višednevna tišina ili negovorenje. Mouna općenito znači suzdržavanje od govorenja ili zavjetovanje na tišinu tijekom određenog vremenskog perioda. No, mouna može uključivati čak i izostanak neverbalne komunikacije, poput kontakta očima ili pak dodira.

Prakticirati tišinu zaista je lakše reći nego učiniti. Čak i kad se fizički distancirate od svega, primjerice odete u šumu, na pusti otok ili pak na neki retreat, osjetit ćete nagon za govorenjem i vaš će um po navici i dalje pokušavati „vrtjeti“ svoju priču kao i prije. No, postoji način da smanjite ili privremeno ugasite njegov interes za vanjski svijet. Praksa moune nije lagan zadatak, ali je moguć, a dobrobiti su zaista fantastične.


Dobrobiti prakticiranja tišine

1. Snižava razine stresa i poboljšava fizičko zdravlje

Buka i glasni zvukovi stvaraju stres. No, jednom kada utonete u tišinu uma, prvo što ćete primijetiti jest to da stres, tjeskoba i uznemirenost polako nestaju. Utišanost uma snižava krvni tlak te vodi do nižih razina hormona stresa kortizola, samim tim i tijelo se opušta, što pogoduje cjelokupnom zdravlju.

2. Povećava mentalnu jasnoću

Praksa tišine vraća mozak u stanje balansa. Brže i lakše donosit ćete odluke, povećat će se mentalna jasnoća te poboljšati koncentracija i fokus. Također, u tišini ćete lakše stupiti u kontakt sa samima sobom, postat ćete svjesniji sebe. Samo u tišini možete bolje osluškivati svoj unutarnji glas i intuiciju. Nakon što uvedete praksu tišine, prirodno ćete rjeđe govoriti, a sve što kažete imat će veću dubinu. Ostavit ćete snažniji dojam na druge jer će vaša kratkoća i jezgrovitost odražavati i snagu vašeg duha.

3. Poboljšava kvalitetu sna

Vanjska buka uvijek ometa dobar san. U tišini, kako vanjskoj tako i unutarnjoj, lakše i brže možete zaspati. Prakticirate li tišinu, zahvaljujući većoj opuštenosti i izostanku stresa i vaš će san biti bolji, spavat ćete čvršće i kvalitetnije.

4. Čuva životnu energiju

Neprestanim govorenjem trošimo puno životne energije. To znači da praksom tišine možemo očuvati visoke razine energije koju ćemo moći zatim iskoristiti za nešto važno.

5. Povećava kreativnost

Prakticiranje tišine povećat će vam ri kreativnost. Kada nestanu oluja misli i unutarnji monolog stvara se prostor za kreativna i inteligentna rješenja. Tišina povećava ne samo vašu kreativnost, nego i produktivnost.


Savjeti koji će vam pomoći da izgradite praksu tišine

Upoznavanje sa sobom/samorefleksija

Uvesti praksu tišine u svakodnevni život nije lako, ali je moguće. Shvatite to kao način upoznavanja sa sobom. U tom slučaju, čak i u samoći vlastite tišine nećete osjećati usamljenost, nego punoću bivanja. U tišini ćete moći provesti samorefleksiju i promatrati vlastite obrasce ponašanja, emocije i reakcije.

Vanjska i unutarnja tišina

Praksa tišine u punom smislu te riječi ne znači samo prestanak govorenja nego i unutarnju tišinu uma. Ona je daleko važnija od one vanjske. Kada ste tihi i izvana i iznutra, to je onda prava praksa moune ili tišine.

Prirodno stanje

U trenutku kada se jako zasitite buke vanjskog svijeta i bezbroj informacija koje vas uznemiravaju, praksa tišine doći će vam prirodno. Shvatit ćete i da je tišina prava priroda bića.

5-10 minuta

Ako tek započinjete s praksom moune, odvojite svaki dan 5-10 minuta vremena koje ćete provesti bez govorenja. Možete sjediti, ležati, čak i šetati ili obavljati aktivnosti poput pranja suđa – u potpunoj tišini. Važno je i da isključite sve uređaje, od računala do smartphonea. S vremenom postupno produljujte vrijeme koje ćete provoditi u tišini. To može biti cijeli dan, cijeli vikend i sl. Testirajte sami sebe i provjerite koliko dugo možete izdržati.

Važnost mjesta

Nemojte sebe uvjeravati u to da je važno mjesto na kojem ćete biti u tišini, to ne mora biti na vrhu planine ili u napuštenoj kolibi. Jer, ako ćete i dalje slušati svoj um, on će vas opsjedati kamo god išli.

Suzdržavanje od govora

Da biste započeli s praksom tišine ili se dodatno u njoj učvrstili, od pomoći vam može biti i sljedeće: prije nego što nešto želite izreći, dvaput ili triput razmislite – to će vas također odvratiti od nepotrebnog govorenja. Shvatit ćete da je tišina zapravo prepuna smisla i da je u mnogim situacijama bolje šutjeti.

Promatranje misli

Nemojte očekivati da će vaše misli s prestankom govorenja samo tako nestati, to je nemoguće. Brbljavost uma je u početku nemoguće obuzdati, osobito ako se s njome borite. No, ono što možete učiniti jest sljedeće – kada vam neka misao dođe, samo je promatrajte, nemojte se  s njom poistovjećivati ili na nju reagirati.

Mouna će vam pomoći da shvatite kako su vaše misli povezane s emocijama te kako one u svakodnevici upravljaju vašim ponašanjem. Zahvaljujući tome postat ćete puno mirniji i imuni na neke vanjske ili unutarnje okidače koji bi vas inače mogli dovesti u sukobe, ljutnju ili bijes.

U sretnoj vezi s čudnim, glasnim i posebno upadljivim karakterima

Znate li ostati mirni ili se upuštate u svađu i žestoko posvađate?

Kako toksične majke uništavaju psihu svoje djece

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads