Kako podići i optimizirati fT3 i smanjiti antitijela?

U ovom vam članku donosimo sažete upute za dva problema koja muče oboljele od Hashimota pod terapijom T4, T4+T3 ili NDT, a to su: kako podići i optimizirati fT3 hormon i smanjiti antitijela (AT)?

Optimalan se fT3 dobiva iz optimalnog fT4, doziranjem T4 tako da je fT4 u gornjoj polovici referentnih vrijednosti. S obzirom da je fT3 produkt pretvorbe (f)T4 u perifernim organima (jetra, bubrezi, koža mozak, mišići) oko dobrog fT3 treba se malo potruditi. Idealno bi bilo prethodno napraviti vitaminsko-mineralni status. Zanimljivo je da se kod svih koji su pod terapijom T4 pri toj prvoj kontroli pronalaze teški deficiti vitamina i minerala.

Već nakon 7-10 dana uzimanja svih preporučenih vitamina i minerala mnogi osjete napredak u općem stanju zdravlja i nivou energije. A nakon 40 dana uzimanja možete izmjeriti i do 10-30% veći fT3.


Pretvorba fT4 u fT3

Da bi metabolizam pretvorio (f)T4 u (f)T3 potrebni su mu sljedeći metaboliti:

SELEN – primaran je i najvažniji uvjet pretvorbe jer omogućuje formiranje enzima koji „vadi“ jedan atom joda iz T4- tiroksina kako bi napravio T3-trijodtironin. Za osiguravanje dovoljne  razine selena u organizmu možete uzimati 2 brazilska oraha ili 200mcg selena dnevno u organskoj formi. Selen je odličan i kao antioksidant i antitumorik, a ima još puno važnih uloga.

D3- uzima se 5000-10000IJ dnevno za male deficite ili 20000 do 25000IJ za veće deficite)

B12 – uzima se bar 500mcg dnevno (vegani 1000mcg)

K2 vitamin (MK-7 oblik) – uzima se 100-200mcg dnevno

MAGNEZIJ: Mg glicinat ili malat – oralno se uzima do 400mg dnevno

MAGNEZIJ: Mg klorat – uzima se dermalno, odnosno nanosi na kožu tijela 1-2 dnevno

CINK – uzima se 10-20mg dnevno. Cink u krvi trebao bi biti bar 12 (bolje 14).

BAKAR – uzima se 1mg dnevno

FERITIN u krvi trebao bi biti bar 60ng (bolje 80-100). Dobar feritin dobija se uzimanjem Kendurala C ili Solgar Gentle Iron uz kofaktore cink i bakar.

B kompleks – pronađite dobar B kompleks vitamina i uzimajte na dnevnoj bazi. Ako u svom sastavu nema metilfolat uzimajte 400 do 600mcg metilfolata dnevno (osobe s MTHFR mutacijom trebaju bar 7mg do 15mg metilfolata svaki dan uz B12 vitamin i nadzor liječnika (a ne folnu kiselinu).


Kefir

Preporučujemo uzimati i do pola litre domaćeg kefira dnevno. Vjerovali ili ne, kefir je jedina namirnica za koju je znanstvenim studijama dokazano da je idealan imunomodulator sva tri imuna odgovora našeg imunog sistema: Th1, Th2 i Th17. Također, kefir sadrži solidne razine kalcija. Nije naveden gore u preporučenim dozama minerala jer biste ga trebali uzimati kroz kefir. Kefir sadrži i malo vitamina D3, te dosta K2 i B12 vitamina, a od minerala magnezij i cink. S obzirom da kefir ne sadrži ni kazein niti laktozu, mogu ga uz polagano uvođenje piti i oni koji ne podnose mlijeko.

Već nakon 7-10 dana uzimanja svih preporučenih vitamina i minerala mnogi osjete napredak u općem stanju zdravlja i nivou energije. A nakon 40 dana uzimanja možete izmjeriti i do 10-30% veći fT3. I nemojte misliti da su gore navedene količine vitamina i minerala prevelike. Ako ste u mogućnosti, napravite nalaze vitamina i minerala vađenjem krvi. Vdjet ćete da ste u deficitu ili na donjim granicama. A da bi pretvorba radila kako treba, trebaju biti više preme gornjim granicama.

Novi nalaz nakon uvođenja ovih doza vitamina i minerala napravite nakon najmanje 2 mjeseca i pauze od 15 dana uzimanja svih vitaminsko-mineralnih suplemenata koje uzimate. Kad dostignete gornje referentne vrijednosti vitamina i minerala, potražite informacije o namirnice s najvećim sadržajem navedenih minerala i vitamina i njih ubuduće ciljano konzumirajte. Nije nam cilj cijeli život biti na suplementima.

Smanjivanje antitijela (AT)

Za smanjivanje AT uzrokovanih Hashimoto sindromom, potrebno je promijeniti prehranu. Bezglutenska i LCHF (ili Paleo/AIP) su se pokazale dobitnom kombinacijom, zajedno s domaćim kefirom i izbjegavanjem klora iz vodovodne vode za piće i kuhanje te ostalih endokrinih disruptora.

Najkvalitetniji detoks jetre i bubrega obezbjedit ćete ako prestanete s konzumacijom tvornički prerađene hrane. Dakle, ništa što je iz samoposluga i trgovina. Hranu kupujte što jednostavniju, organsku ili direktno sa sela ili lokalnih OPG-ova i sve obroke pripremajte kod kuće. Restorane i fast food te sva pića iz trgovina zaboravite.

Izvorska voda je najbolje rješenje, ako je možete pronaći. Selen je, ponavljamo, jako važan i igra bitnu ulogu. Baš kao i svi ostali spomenuti vitamini i minerali. obavezno. Također, što su vam bolji i optimalniji free hormoni, organizam se snažnije bori kako bi smanjio antitijela. Ali, nažalost, vrijedi i obratno! Važno je osigurati i minimalnu tjelesnu aktivnost. Najmanje 2-3 sata tjedno šetnje kroz šumu i/ili kraj vode jako pomaže. Osigurajte ljeti bar 2-3 sata tjedno sunčanja na jačem suncu (bar 1/3 kože, bez naočala i kremica, ali ne smijete izgoriti). Jutarnja joga i meditacija također su vrlo preporučljivi.

Ako ste Hashmoto dobili zbog virusa, bakterija ili parazita, potrebno je ciljano provesti terapiju. Ali, u većini slučajeva, bar prema saznanjima iz FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! Hashimoto je ipak posljedica disbioze crijeva uzrokovane glutenom.

 

Mario Marić: Štitnjača i kefir

Napravite sami kefir i ostale fermentirane probiotike

Marina VK: Moja priča o kefiru i pokoji recept

Kefir – gljiva zdravlja s Kavkaza

 

Mario Marić
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.