Eterična ulja s kojima želite započeti Novu godinu

Za početak, sretna vam Nova!

Ne znam za vas, ali meni su mirisi toliko velik dio života da svaki segment i svako sjećanje povezujem s nekim mirisom. Također, znam točno koje mirise želim oko sebe kad sam dobre volje i znam koji će mi uskočiti kad sam malo manje dobre volje.

Protekle dvije godine otkrila sam svijet eteričnih ulja koji mi je otvorio jednu potpuno drugu perspektivu i dimenziju mirisa i njihovog učinka na naše zdravlje, opće stanje uma i tijela. Kada date priliku prirodi i ne očekujete čuda preko noći, shvatite da smo doista sve dobili na dlanu. A uz pravu edukaciju i pravi proizvod, doista možete s pravilnom primjenom i doživjeti čuda koja bi očekivali od raznih pilula i kutijica koje kupujete kad god zagusti. No, to nam danas nije tema. Danas se bavimo temom eteričnih ulja s kojima bi bilo fantastično da započnete Novu godinu!

Omiljena petorka za početak Nove godine

PEPERMINT

Dobra stara paprena metvica. Pored lavande, jedno je od onih ulja koje je toliko svestrano da ga koristite za sve živo. U slučaju da tražite kompanjona za razbuđivanje ili pomoć nakon duge neprospavane noći, posegnite za pepermintom. Najlakša uporaba, i ona najpoznatija, je ona u difuzoru, a možete i nakapati jednu kap na dlanove, dobro protrljati i prekriti nos i usta te par puta udahnuti – samo polako, ovo doista ima instant učinak! Pazite na oči i sluznicu jer paprena metvica je tzv. „hot oil“ što znači da nadražuje sluznicu. Ako vam se pak desi da se zaboravite pa protrljate oči dok još imate ostatka ulja na dlanovima nikako nemojte posegnuti za vodom nego za baznim ulljem, kao da skidate šminku.

Ako koristite visokokvalitetna eterična ulja koja se dobivaju jednom destilacijom i podvrgnnuta su svim potrebnim testiranjima kao što su to ulja američke tvrtke Young Living, bit će vam dovoljna kap-dvije u difuzoru da osjetite njegove divne dobrobiti i podršku razbuđivanju, koncentraciji ili jednostavno osjećaju svježine u vašem domu. Meni je u difuzoru najdraži sa eteričnim uljem limuna i to je ujedno moja najdraža jutarnja kombinacija.

Napomena: ulje paprene metvice zbog svojih sastavnica (mentol, 1,8 cineol/eukaliptol) ima intenzivan miris zbog kojeg se preporuča izbjegavati u male djece ispod 2 godine starosti. Spearmint (mentha spicata) je puno blaža verzija koja može poslužiti kao dobra alternativa!

RUŽMARIN

Prvi ponedjeljak u godini u uredu? Ružmarin. Imate problema sa fokusom i budnošću? Ružmarin. Pamćenje vas nešto ne služi u zadnje vrijeme? Ružmarin. Vjerujte mi kad vam kažem, ova mediteranska biljka doista će biti „game changer“ vama u uredu ili vašem djetetu kad piše zadaću.

Od njega možete napraviti roler (kupite male bočice sa roler kapicom pa ukapajte par kapi eteričnog ulja ružmarina i ostatak napunite baznim uljem, na primjer badema, pa nanosite na sljepoočnice ili prsa) kao ja svojim klincima ili sebi za torbicu pa ga nanosim po potrebi. U difuzoru ga obožavam s limetom, a dodatni tip je da možete dodati par kapi u svoj šampon – čuda radi za rast kose!

EUKALIPTUS

Eh sad, ima tu puno priče oko eukaliptusa. Najlakše je da zapamtite tri vrste – radiata (najblaža), globulus (zemljana i intenzivna) i blue (najintenzivnija od sve tri vrste). Fantastična su podrška dišnom sustavu (za djecu mlađu od dvije godine samo radiatu koristite, druge dvije vrste su preintenzivne).

Osim u difuzoru (gdje ga obožavam sa naarančom ili mandarinom!) stavim par kapi na mali mokri ručnik i objesim u kut tuš kabine – nevjerojatno kako unese dašak wellnessa u kupaonicu, baš svaki put! Ovo možete napraviti i sa svježim stručkom eukaliptusa s placa. Toplina pare od vode će potaknuti otpuštanje eteričnih ulja i mirisa i imat ćete divan prirodni dodatak vašoj tuš kabini i fantastičan miris svaki put tijekom tuširanja. S obzirom da puno vremena provodimo u našim domovima tijekom zime, u sprej bočicu možete staviti destiliranu vodu i koju kap eukaliptusa i pošpricajte po zavjesama, ukrasnim jastucima i kauču za pravi instant efekt svježine bez kemikalija!

THIEVES

Ne mogu se ne taknuti najboljeg blenda eteričnih ulja za podršku imunitetu na početku Nove godine s obzirom da virusi i dalje haraju punom parom. Thieves je najpoznatiji blend Young Living firme koji u sebi sadrži kombinaciju najsnažnijih eteričnih ulja za imunitet: klinčića, limuna, ružmarina i eukaliptusa. Izuzetan je pomoćnik kod osnaživanja imuniteta i kod nas se u domu koristi svakodnevno – večernji rituali s Thieves rolerom duž kralježnice i nekoliko puta tjedno u difuzoru.

TAMJAN

Last but not least, jedno od najcjenjenijih i najdragocjenijih ulja na svijetu. Da mene pitate, tamjan ide u svaku kategoriju – za početak godine, sredinu i kraj. Za zimu, proljeće, jesen i ljeto. Za baš sve. Ovaj put spominjem ga kao ulje koje preporučam da ili ubacite u difuzor predvečer kad želite udahnuti dašak inspiracije i prizemljenosti kad razmišljate o novim počecima ili nakapate kap na dlanove, protrljate, prekrijete nos i usta dlanovima i duboko udišete nekoliko puta. Ovakve mini meditacije od doslovno par minuta mogu učiniti puno za vaš pogled na svijet. Isprobano iz prve ruke.

Od srca se nadam da će vam moja omiljena petorka za početak godine imati smisla na koji ju god način koristili. Imajte na umu sigurnosne smjernice i ne kupujte eterična ulja na policama preko puta uložaka. Vi itekako zaslužujete bolje od toga. Za sva pitanja, tu sam za vas. A ako želiš saznati više, škicnite na moj Instagram profil @ines.and.her.essentials za pregršt korisnih informacija o boljim izborima i low tox načinu života.

 

Zmajska podrška za one dane u mjesecu

U prirodi možemo naći podršku za sve

Ines Nanić

Žena, majka, kraljica i odnedavno prirodnjakuša.