Antonija Mušović: Rotary je služenje i druženje

Postoji mnogo definicija, no većini je zajedničko sljedeće: Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima,  cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Od riječi “Rotary” treba razlikovati “Rotary International” (RI), čime se misli na svjetsku organizacijsku strukturu (klubove i distrikte u svim dijelovima svijeta, te centralu u Evanstonu, IL, USA).

Rotary International je prva svjetska “Service club” organizacija koja trenutno ima više od 1.2 milijuna članova u gotovo svim zemljama svijeta. Između ostalog, Rotary International je zbog svojih aktivnosti kao što su “PolioPlus”, “World Understanding and Peace”, itd. nevladina udruga međunarodnog značenja, priznata i od strane UN-a. Financiranje projekata i programa na razini Rotary Internationala obavlja se kroz Rotary Fundation. Rotary Fundation je neprofitna organizacija financirana isključivo dobrovoljnim prilozima rotarijanaca i prijatelja fundacije koji dijele viziju boljeg svijeta. Do sada su Rotarijanci u Rotary Fundation donirali preko 2 milijarde $.

U Hrvatskoj je rotarijanstvo prisutno već punih 95 godina djelovanjem u regionalnim okvirima. Ovih dana obilježen je jubilej Rotary kluba Zagreb, najstarijeg hrvatskog kluba čiji osnutak znači i službeni početak samostalnog Rotary pokreta u našoj zemlji i Distrikta 1913 koji okuplja sve klubove koji djeluju na području Hrvatske. Trenutačno ih je 91, a među njima je i jedini ženski klub, Rotary klub Zagreb Dora s čijom smo predsjednicom gđom. Antonijom Mušović razgovarali o humanitarnom radu njenog kluba i Rotary zajednici općenito.

Rotary klub Zagreb Dora jedini je ženski klub u Hrvatskoj i u fokusu djelovanja su mu žene i djeca.


Možete li nam ukratko predstaviti Rotary i njegovo značenje u svijetu?

Antonija Mušović: Rotary je jedna od najpoznatijih i najvećih svjetskih humanitarnih organizacija i kao takva priznata je i od strane UN-a. Osnovao ju je davne 1905. godine odvjetnik Paul Perrcy Harris u Chicagu. Osnavana je kako bi promicala humanitarni rad i visoke etičke vrijednosti. Ukratko Rotary zajednica je zajednica poslovnih ljudi, humanitaraca, koji se okupljaju kako bi se „družili i služili“ i time promicali pozitivne vrijednosti  u Rotary zajednici i šire.

Kako funkcionira Rotary zajednica u Hrvatskoj?

Antonija Mušović: Rotary u svijetu funkcionira kroz tzv. distrikte. Hrvatski Distrikt 1913 član je Rotary Internationala. Ova zajednica u Hrvatkoj broji više od 1800 članova koji djeluju u nekih 90-ak klubava diljem Hrvatske.


Tko sve može biti član Rotary kluba i kojim se kriterijima najviše pridaje pažnja?

Antonija Mušović: Član Rotary kluba možete postati samo na poziv člana nekog od klubova. Po dobivanju poziva, morate se predstaviti i odraditi stažiranje u klubu. Po završetku stažiranja svi članovi kluba glasaju o prijemu novog člana. Osobine kojima se najviše pridaje pažnja su tolerancija, uključivost, promicanje pozitivnih vrijednosti  i naravno, dobročinstvo.

Smatrate li da se u odnosu na neke druge zajednice i udruženje dovoljno radi na demistifikaciji i popularizaciji Rotary pokreta kod nas i u svijetu?

Antonija Mušović: Smatram da je Rotary poznat, ali isto tako smatram da treba raditi na njegovoj demistifikacij i popularizaciji, osobito u našem društvu. Misim da mnogi ne znaju što je bit Rotarya. To nije neko tajno udruženje, već naprotiv, razgranata organizacija s globalno definiranim pozitivnim pristupom i ciljevima koja svakom članu omogućuje da se realizira i usvoji kriterija „služenja i druženja”, što je moto zajednice.


Po čemu je Rotary zajednica najpoznatija, odnosno koja su njena najveća postignuća?

Antonija Mušović: Najveće postignuće Rotary zajednice na globalnom nivou je istrebljenje dječje paralize. 1985. godine pokrenut je projekt “End polio now” čiji je osnovni cilj masovno cijepljenje djece. Dosad je cijepljeno više od 2 milijarde djece u 122 zemlje diljem svijeta. Rezultat tog programa je da je dječja paraliza gotovo potpuno iskorijenjena u svijetu.

Rotary klub Zagreb DORE jedini je ženski Rotary klub u Hrvatskoj. Možete li nam ukratko predstaviti klub?

Antonija Mušović: Rotary klub Zagreb Dora osnovan je kao jedini ženski klub i takav je ostao od svog osnivanja 2011. godine do danas. Klub broji oko 20 članica. Kako smo ženski klub, u fokusu našeg djelovanja su žene i djeca te nam je to vodilja za osmišljavanje akcija, kao i većinu predavanja koje kao klub organiziramo jednom mjesečno.

Godinama smo pomagale SOS Dječje selo Lekenik, na različite načine pomažemo dječje domove, osobito Centar za pružanje usluga u zajednici Zagorje (Odgojni dom Bedekovčina), pomažemo Udrugu za Sindrom Down Zagreb, ove godine smo ostvaili suradnju s Plivačkim klubom Natator, svojim donacijama usmjereni smo na Žensku sobu, kao i na Autonomnu žensku kuću koje pomažu ženama žrtvama nasilja.

Drugi dio naših aktivnosti su predavanja koja održavamo jednom mjesečno i na kojima se upoznajemo s mnogim zanimljivim temama i predavačima iz najrazličitijih oblasti: zdravlja,  kulture, znanosti, socijalnih i društveno angažiranih tema i sl. Organiziramo predstavljanja knjiga, uspješnih žena i mnogo drugih zanimljivih digađanja. 


Koje biste akcije i aktivnosti kluba izdvojili kao posebne i značajne?

Antonija Mušović: Sve akcije su nam drage jer smo u njih uložile svoju energiju i nastojanja, ali ona koja je jako dirljiva i značajna za širu zajednicu je nabavka terapijskog psa za KBC Split. Dore su financirale nabavu i dio edukacije za kraljevsku pudlu koja je simbolično i nazvana Dora. Terapijski pas, naša Dora danas je stalni zaposlenik na Dječjem odjelu KBCa Split i radi s djecom, na što smo izuzetno ponosne. Uz Doru, u našem „čoporu” su još tri psa koja su tek na edukacji i ovisno o njihovim afinitetima bit će dodijelji najvjerojatnije slijepim osobama ili osobama s multiplom sklerozom.

Uz tu, značajna je velika akcija koje su Dore provele u SOS Dječjem selu Ladimirevci pod nazivom „Bolje čitam, bolje pišem i još bolje govorim”

Ponosne smo na našu dugogodišnju akciju „Knjiga nas spaja”. Kroz nju prikupljamo knjige I poklanjamo ih staračkim domovima ili knjižnicama, odjelima bolnica i svima koji iskažu potrebu za njima.  


Na što ste najponosniji i što je posebno obilježilo godinu Vašeg predsjedničkog mandata?

Antonija Mušović: Ponosna sam na financijske rezultate koje smo ostvarile ove godine. To možda zvuči grubo, ali je kao rezultat jako mjerljivo i omogućit će nam provođenje novih akcija. Naime, kao predsjednica kluba imam na raspolaganju određeni fond od članarina koji se potom usmjerava za akcije. Ove godine organizirale smo “Predvalentinovski Rotary disco party” zahvaljujući kojem smo prikupile značajna financijska sredstva koja smo namijenile obrazovanju žena i djevojaka. U fokusu su nam djevojke i žena kojima je potrebna prekvalifikacija ili iznimne studentice kojima nastojimo pomoći u školovanju.

Najviše što nekome možete dati, po mom mišljenju je obrazovanje. Zato sam jako ponosna na ovu akciju. Sve članice kluba dale su svoj veliki doprinos ovoj akciji. Zajedništvo rađa uspjeh i sretna sam što smo uspjele i provele akciju onako kako smo je i zamislile. Nadam se da će akcija postati tredicionalna jer smo se uz sve to i sjajno zabavili i naplesali.

Što Vama osobno znači Rotary?

Antonija Mušović: Kroz svoj klub ja doslovno živim slogan Rotarya – družim se i služim. Otvorio mi je mnoge vidike, upoznao me s mnogim teškim životnim sudbinama i mnogim lijepim pričama. Rotary mi je donio puno radosti i divnih poznanstava, prijateljstava i duženja. Obogatio je moj život na mnogo načina.

Rotary zajednica ima i svoje mlade članove. Znači li to da ostaje u “dobrim rukama” i u budućnosti?

Antonija Mušović: Da, Rotary je vrhunski organizirana dinamična zajednica koja brine o sebi i prilagođava novom vremenu. Za mlade članove postoji Rotaract. Članovi Rotaracta najčešće ostaju u zajednici i postaju sjajni rotarijanci.

Donatorska večera Udruge MARRA ALTRUI

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads