Fritaja sa šparogama

Fritaja (slov. fritaja ili frtalja) je tradicionalno istarsko jelo koje se priprema u Hrvatskoj i Sloveniji. Često se poslužuje u toplijem dijelu godine naročito u proljeće kad bujaju mnoge biljke poput divljih šparoga, hmelja, cikorije, rajčice, svježih mladica češnjaka i začina koji se mogu dodati jajima. Tijekom čitave godine fritaja se može spremati s pršutom, gljivama, kobasicama, bijelim ili crnim vinom. Količina sastojaka određuje se po volji. Naziv potječe iz mletačkoga dijalekta fritaia što znači pržen. Slično jelo poznato kao fritaja ili frtalja vrlo je popularno u zapadnoj Sloveniji (Primorskoj) u kojemu se osim varijante sa šparogama dodaje i različito bilje.

S obzirom da je sezona šparoga, naš je današnji prijedlog fritaja sa šparogama.

Fritaja sa šparogama

  • 1 vezica zelenih šparoga (200 g)
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 150 g cherry rajčica
  • 50 g lista mladog špinata
  • 8 jaja
  • 50 g sira ribanca
  • sol
  • papar


Priprema

Šparoge stavite u kipuću posoljenu vodu, blanširajte nekoliko minuta i ocijedite.
*
Jaja razmutite, dodajte naribani sir, sol, papar i promiješajte.
*
Na zagrijano ulje u tavi dodajte popola prerezanu rajčicu i pržite je da uvene, zatim dodajte špinat i šparoge. Malo posolite i lagano pirjajte da se tekućina ukuha.
*
Prelijte pripremljenim jajima i pržite dok se jaja ne stisnu.
*
Maknite s vatre, ostavite poklopljeno nekoliko minuta, a zatim poslužite toplo.
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads