Usne su ukras lica, njegujte ih!

Usne su dio tijela jako izložen vanjskim utjecajima i  podložan mnogobrojnim  promjenama. Vidljive su i važne za ljepotu i izražajnost lica. Izložene su suncu, vjetru, promjeni temperature koje ih mogu oštećivati i umanjiti im privlačnost. Vrlo često su  izostavljene iz svakodnevne njege, pa više njegujemo kosu, lice, ruke, a usne ostavljamo po strani. Odlaskom na more ili na skijanje i povratkom s godišnjeg odmora nalaz na usnama može biti kritičan jer smo zaboravili nanositi proizvode sa fotozaštitom ili smo ih poptuno zaboravili njegovati. Vrlo često nanošenje ruža i sjajila nije dovoljno za njegu, pa je potrebna dodatna njega ili stručna pomoć u ordinaciji.

Alergije na kozmetiku, zubne paste, ruževe i sjajila mogu biti uzrokom crvenila i ljuskanja na usnama jer ruževi i sjajila često sadrže metale, boje, konzervanse i sl.


Suhe, crvene i ljuskave usne

Najčešće se pacijenti žale na  suhe, rubno crvene, ljuskave i naputke usne koje sve smeta i peče. Ovo može biti posljedica neadekvatne njege. Može biti izazvano vanjskim iritansima, alergijom na različite kozmetičke preparate, grickanje usana, oblizivanje i sl. Osim ovoga postoje i bolesti koje mogu nastati na usnama i biti razlog za posjet liječniku. Vrlo često je to crvenilo i ljuskanje u kutovima usana koje ne prolazi spontano. Naziva se Cheilitis angularis, Perleche, a uzrokovano je gljivama ili bakterijama.

Neadekvatna i loša higijena usne šupljine može pogoršavati ovu bolest. A dijabetes, manjak vitamina, bolesti imunodeficijencije mogu stanje dodatno pogoršavati. Liječenje se provodi korištenjem krema koje sadrže antibiotike ili antimikotike, uz provođenje pravilne higijene. Na usnama mogu nastati prekancerozne i tumorske promjene koje ne prolaze spontano i kontinuirano rastu. Ovo je svakako razlog radi kojeg je potrebno otići na pregled liječniku.


Alergije

Alergije na kozmetiku, zubne paste, ruževe i sjajila mogu biti uzrokom crvenila i ljuskanja na usnama koje ne prolazi. Ruževi i sjajila često sadrže metale, boje, konzervanse i sl. Oni kod alergičnih i preosjetljivih osoba mogu biti uzrok crvenila usana, ali i kože lica. Vrlo često je potrebno napraviti i alergološka testiranja na kontaktne alergene i kozmetiku kako bi se otkrio uzrok alergije. Nakon toga je potrebno izbjegavati alergen  i bolest ciljano liječiti.

Pušenje često uzrokuje promjene na usnama. Pušači često imaju suhe usne s izraženim okolnim borama, a skloniji su i razvoju prekanceroznih i tumorskih promjena na usnama. Stoga se svakako savjetuje prestanak pušenja kako bi očuvale i usne i zdravlje općenito.


Prevencija

Kako bi izbjegli i smanjili nastajanje promjena na usnicama potrebno ih je prevenirati. Za to se preporučuje uvijek preko koristiti preparate sa zaštitnim faktorom od sunca. Ako smo tijekom zime u planinama i na otvorenom potrebno je također koristiti preparate sa zaštitnim faktorom. Usne je potrebno njegovati prirodnim preparatima koji sadrže pčelinji vosak, kako maslac, maslinovo ulje i slično. Općenito sve preparate koji imaju  certifikat da ne sadrže umjetne mirise, boje, konzervanse i sl. Potrebno je izbjegavati grickanje i oblizivanje usana kako bi se smanjila njihova iritacija.

Danas se ljepota usana i njihova vlažnost može dopuniti injekcijama koje sadrže hijaluronsku kiselinu koje brišu okolne bore, pomlađuju lice, a usnama vraćaju punoću i vlažnost. Sam tretman nije bolan i radi ga samo liječnik koji je za to educiran.

Ne zaboravimo, usne su ukras lica, ogledalo su zdravlja i ljepote i potrebna im je njega i pažnja kako bi izgledale lijepo i zdravo. Ako uz preparate za njegu, crvenilo i ljuskanje na usnama ne prođu kroz dva do tri tjedna, preporučuje se pregled kod liječnika kako bi se otkrio uzrok, postavila pravilna dijagnoza i započelo ciljano liječenje.

Autorica: mr.sc. Klaudija Šebetić dr. med. spec. dermatovenerolog

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.