Zaustavite glavobolju u tren oka

Skloni ste migreni, a kada vas uhvati, ne znate kako si pomoći i olakšati bol? Isprobali ste razne prirodne metode i lijekove, ali glavobolja vas uvijek iznova iznenadi? Osjećaj mučnine, osjetljivost na svjetlo i pulsirajuća bol u jednoj polovici glave zaista mogu pokvariti svakodnevicu. No, to zaista ne mora biti tako jer pomoć postoji. Kako bismo vam pomogli ublažiti ove neugodne simptome, donosimo recept za limunadu s dodatkom himalajske soli. Osim ovog prirodnog rješenja za migrenu, svakako vodite računa i o zdravoj prehrani.

Himalajska sol bogata je ključnim nutrijentima, poput natrija, kalija, kalcija i magnezija i njezinim unosom u organizam vraćate elektrolite u balans.


Pripazite na unos nutrijenata

Prvi i najvažniji korak je da si osvijestite kako nešto u svom životu morate mijenjati. Jer, migrena ukazuje na neki problem u organizmu koji svakako trebate otkriti. Primjerice, migrena može biti i rezultat prehrane vrlo siromašne nutrijentima. Poznato je da su si neki ljudi pomogli već samom promjenom prehrambenih navika. Primjerice, izbacivanjem mliječnih proizvoda i prelaskom na sirovo voće i povrće.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje pate od migrene uobičajen manjak određenih nutrijenata, poput vitamina D i B2, kao i folata, a primijećen je i nedostatak koenzima Q10.

Okidač za migrenu može biti i manjak magnezija, kalija i natrija. Stoga svakako povećajte unos namirnica bogatima upravo ovim mineralima.

Migrena se može pojaviti i kao rezultat dehidracije, što je vrlo čest problem upravo sada u ljetnim mjesecima. Neki od simptoma dehidracije su, primjerice, suha usta, pojačana žeđ, umor, slabo mokrenje, suha koža, vrtoglavica, niski krvni tlak i ubrzan rad srca. Stoga si kod svake naznake migrene svakako pripremite ovu limunadu s himalajskom solju.


Limunada s himalajskom solju

Sastojci (za 1 čašu):

  • 2 žlice soka od limuna
  • 1/2 žličice himalajske soli
  • 2 dl vode
  • 1 žličica meda

Priprema:

U vodu dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna i himalajsku sol te dobro izmiješajte. Potom, po želji, dodajte i malo meda – ovaj je sastojak opcionalan. Med će ublažiti kiseo okus napitka.

Konzumacija:

Odmah nakon pripreme popijte 1 čašu limunade s himalajskom solju, a zatim i jednu čašu vode. Nakon 10 minuta ponovite postupak: 1 čaša limunade + 1 čaša vode.

Po potrebi, nakon idućih 10 minuta, napravite još jedan ciklus. U roku od pola sata trebali biste osjetiti olakšanje simptoma migrene.


Kako pomaže himalajska sol?

Pitate se u čemu je tajna himalajske soli? Budući da je bogata ključnim nutrijentima, poput natrija, kalija, kalcija i magnezija, njezinim unosom u organizam vraćate elektrolite u balans.

Zahvaljujući bogatstvu minerala i elemenata u tragovima, ova sol pomaže u prevenciji dehidracije organizma. Djeluje tako da rehidrira stanice organizma, podiže razine energije, poboljšava cirkulaciju te smanjuje grčeve u mišićima.

Himalajska sol također podiže razine hormona serotonina u krvi, što će vam znatno popraviti raspoloženje, a samim time i smanjiti simptome migrene.

Sok od limuna – odličan za glavobolju

Poznato je da je limun jedan od najzdravijih citrusa koji izvrsno čisti organizam od toksina i djeluje protuupalno. Migrena je često usko vezana uz upalne procese u tijelu, stoga je limun, uz himalajsku sol, jedan od ključnih sastojaka.

Također, limun je bogat vitaminom C i kalijem, što je ključno u ublažavanju glavobolje poput migrene. Ovaj citrus djeluje i tako da smanjuje osjećaj umora, napetosti i tjeskobe, koji su često prisutni upravo kod osoba koje pate od ovakvog tipa glavobolje.

Konzumacijom limunade s himalajskom solju definitivno ćete i ublažiti stres, što je iznimno važno kada uzmemo u obzir to da je i stres jedan od okidača za pojavu migrene.

Kada kažemo sok od limuna, mislimo na svježe iscijeđeni sok od domaćeg, nešpricanog limuna.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads