Vijetnam na dlanu

Većini nas prve su asocijacije na Vijetnam duge godine rata između komunističkog Sjevera i Juga kojeg su aktivnim učešćem podupirale Sjedinjene države. No, današnji Vijetnam uspio je zaliječiti rane i izaći iz izolacije i depresije. Sada svijetu pokazuje svoju bogatu, tisućljetnu povijest, brojne kulturne znamenitosti i veličanstvenu prirodu.

Vijetnam čine raznoliki kolaž visokih planina i plodnih riječnih delta, terase rižinih polja, rajske plaže i brojni otoci od kojih su najpoznatiji oni u zaljevu Halong. Ovo prirodno čudo Vijetnama oduševljava svojim neobičnim oblicima i mističnim ozračjem te nas vraća u svijet legendi. Prema jednoj, obitelj zmajeva spustila se s visine i radi obrane zemlje zaosula ovo područje draguljima i žadom, stvarajući tako zaštitni zid koji se kasnije pretvorio u 2000 otočića koji izranjaju iz Južnokineskog mora. Zmajevi su odabrali ovo čarobno mjesto za život, kao i današnji stanovnici četiri ribarska sela.

Lutkarske predstave na vodi u kojima se prepričavaju stare legende, zanimljiva su vijetnamska tradicija i posebna atrakcija Hanoia.


Hanoi

Glavni grad Hanoi ove godine slavi 1000 godina postojanja. Stari Hanoi je Azija iz mašte. Novi dio, koji odiše francuskim šikom, nazivaju još i Parizom Orijenta. Orijentalni mirisi, ulične tržnice i pulsirajući život, neodoljivo osvajaju svojim šarmom. Na obalama sjenovitih jezera gledamo kako stanovnici prije posla vježbaju Tai Chi, dok aktivniji poslije podne igraju badminton.

Put nas dalje vodi na jug, u Ho Chi Min i danas poznatiji kao Saigon, kaotičan i kakofoničan velegrad s tisućama mopeda na ulicama. U blizini se upoznajemo i sa životom u delti Mekonga te upravo nevjerojatnim tunelima Cu Chi, sagrađenim za vrijeme borbe za neovisnost.


Hrana i piće

Volite li hranu s Dalekog Istoka ovdje ćete uživati u delicijama vijetnamske kuhinje. Donekle je slična kineskoj i tajlandskoj, ljuta na jugu i blaga na sjeveru zemlje. Najpoznatije jelo je ‘pho’ –  goveđa ili pileća juha s rižinim rezancima uz koju se serviraju začini koje dodajete po želji. Uživat ćete i u odličnim ribljim specijalitetima.

Vijetnam je uz Kambodžu rijetka azijska zemlja u kojoj se, zahvaljujući francuskoj kolonizaciji, jede odličan kruh, posebice baguette. Vijetnamska kava ima izuzetnu aromu i svim čulima ćete uživati u svakom gutljaju. Odvažnima se preporučuje kušanje lokalne rakije u koju su umočene zmije i škorpioni. Ovo piće je vrlo jako, gorko i masno, ali probati se mora. 


Shopping

Shopping je posebno iskustvo u Vijetnamu, s obiljem stvari koje možete kupiti. Svakako kupite nešto od svile, a naći ćete svašta, od pidžama do sasvim modernih haljina. Zanimljive su i organdi ili pamučne vrećice za rublje. Savršeno će poslužiti i kao originalan pokloni prijateljicama. U Halong Bayu naići ćete na kvalitetne bisere po vrlo niskoj cijeni i iako ćete ih po povratku vjerojatno prenizati i promijeniti kopču, još uvijek ćete biti na višestrukom dobitku.

Tipičan suvenir su i štapići za jelo te razne figurice, a želite li kući ponijeti neku sliku ili umjetnički predmet, također ćete naći odličan izbor. Većina poznatih marki sa ‘zapada’ u Vijetnamu se može naći po povoljnim cijenama.


Ne propustite

Lutkarske predstave na vodi u kojima se prepričavaju stare legende, zanimljiva su vijetnamska tradicija i posebna atrakcija Hanoia.

Autorica: Andrea Solar

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads