Napravite sami prirodni repelent protiv komaraca

Umjesto da kupujete razne repelente koji osim puno kemikalija i toksina možda i neće djelovati, možete ih napraviti sami od prirodnih sastojaka. Tako ćete biti sigurni da ćete komarce, krpelje i slične napasti otjerati daleko od sebe i svoje obitelji. Prirodne repelente jednostavno je pripremiti u kućnoj radinosti, a potrebna su vam samo 4 sastojka.

Ulje citronele dobar je antiseptik. Njeguje masnu kožu te djeluje spazmolitično i protuupalno. Citronela (Cymbopogon nardus) koristi se u kombinacijama s drugim eteričnim uljima poput lovora i limunskog eukaliptusa u tretmanu upalnih bolesti kao što je reumatoidni artritis. Unatoč visokom sadržaju aldehida ne nadražuje kožu kao indijska citronela i limunska trava. Citronela djeluje i izraženo fungicidno te, naravno, insekticidno. Ovo je ulje ključni dodatak namijenjen zaštiti od komaraca i insekata.

Na izlet u prirodu sjetite se ponijeti svoj prirodni repelent i imajte na umu da jednom nanesen repelent treba povremeno ponovo nanositi.


Ne zaboravite češće nanošenje

Citronela se koristi preko 60 godina kao prirodni repelent. No, u odnosu na sintetske repelente, učinak je kraći i potrebno je češće obnavljati zaštitu. Zanimljivo je da vanilin (iz eteričnog ulja vanilija) može produžiti djelovanje i povećati učinkovitost repelenata na bazi citronele. Na izlet u prirodu sjetite se ponijeti svoj prirodni repelent i imajte na umu da jednom nanesen repelent treba povremeno ponovo nanositi. Koliko često, ovisit će od nekoliko faktora: kolika je temperatura zraka, koliko se znojimo i sl.

Prirodni repelent protiv krpelja za nanošenje na odjeću

Sastojci:

50 kapi eteričnog ulja citronele
50 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa
50 kapi pačulija
100 ml 70 % alkohola etanola ili hidrolata smilja

Priprema:

Sve sastojke staviti u bočicu sa sprej-pumpicom. Bočicu dobro protresti i pošpricati po odjeći.


Prirodni repelent protiv komaraca za nanošenje na kožu

Sastojci: 

U 50 ml biljnog ulja (npr. jojoba, badem ili neven) nakapati:
40 kapi eteričnog ulja citronele
20 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa
40 kapi eteričnog ulja pačulija

Priprema:

Dobro promućkati i namazati izložene dijelove kože (ne nanositi na lice). Nekoliko kapi ove mješavine moguće je nježno umasirati i u dlaku kućnog ljubimca (psa) kako bi ga prirodno zaštitili od krpelja. Djecu možemo zaštiti istom recepturom, ali dozu eteričnih ulja treba smanjiti na pola.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.