Retinolski piling lica

U dermatološkim ordinacijama, ordinacijama estetske medicine, kao i u profesionalim kozmetičkim salonima, svakodnevno se provode kemijski pilinzi u različitim koncentracijama i oblicima. U liječničkim ordinacijama provode se visokospecifični pilinzi. Takav je piling vrlo često i intenzivniji u svom djelovanju i obavlja se prema strogo određenim indikacijama. Vrsta, jačina i dubina djelovanja pilinga određuje se prema stanju kože, kao i problemu na koži koji se želi riješiti.

Retinolski piling ne preporučuje se raditi tijekom ljeta, pa je jesensko i zimsko doba idealno vrijeme za ovaj ljekoviti tretman.


Uobičajena podjela kiselina u dermatologiji

AHA kiseline (alfa hidroksi kiseline)

BHA kiselina (beta hidroksi kiseline)

PHA kiseline (polihidroksi kiseline)

U prošlosti su se koristile kiseline iz voća i mlijeka kako bi koža zablistala i bila pomlađena. To se i danas primjenjuje u obliku AHA pilinga – glikolna, mliječna, octena, bademska, limunska kiselina…

U BHA kiseline spada najpopularnija kiselina, a to je salicilna kiselina koja se i najčešće koristi. Zbog svog protuupalnog svojstva prikladna je za masnu kožu i za kožu sklonu aknama i bubuljicama.

PHA kiseline nježno uklanjaju površinske stanice kože, bez iritacije. Stoga su idealne za kožu s rozaceom i atopijskim dermatitisom. Sprječavaju starenje kože uslijed djelovanja slobodnih radikala nastalih djelovanjem okoline i sunčevim zrakama. Primjeri su glukozaminolgukan i laktobionska kiselina.


Retinol

Sam retinol je već prije nekoliko desetljeća lansiran kao zvijezda anti age proizvoda, ali i za kožu sklonu aknama. Zato se danas umnogome primjenjuje u obliku krema ili seruma. Jedan od novijih pripravaka je retinolski piling koji se izvodi u dermatološkim ordinacijama. Ova se vrsta pilinga radi jednom mjesečno, u tri ili četiri dolaska. Ovaj piling liječi akne, ublažava ožiljke i uklanja hiperpigmentacije.

Piling se na kožu lica nanosi u obliku maske ili seruma i ostaje na koži 6 do 8 sati. Pacijent s nanesenim pilingom na licu odlazi kući.

Zanimljivo je da se retinolski piling ne treba neutralizirati, već pacijent kod kuće nakon navedenog vremena sam umije lice i na taj način uklanja piling. Nakon umivanja koža lica nije crvena i djeluje kao da nije tretirana. Samo ljuskanje kože počinje tri do četiri dana nakon pilinga i traje do dva tjedna.

Tjedan do dva tjedna prije izvođenja samog pilinga kožu treba prestati mazati s proizvodima koji sadrže retinol, azelaičnu, glikolnu kiselinu ili C vitamin kako koža ne bi imala reakciju na piling.


Osobe koje uzimaju izotretionina u svrhu liječenja akni nisu kandidat za ovaj piling dok uzimaju terapiju. No, kada prođe 6 mjeseci od prestanka uzimanja terapije, može se napraviti retinolski piling.

Ovaj piling može izblijediti ožiljke i mrlje od akni i spriječiti oštećenja od pretjeranog izlaganja suncu.

Kako je koža osjetljiva nakon provođenja retinolskog pilinga, obavezno je kožu ujutro mazati kremama koje sadrže visoki zaštitni faktor od sunca, a navečer s posebnim gelom namijenjenom koži nakon dermatoloških tretmana.

Retinolski piling ne preporučuje se raditi tijekom ljeta, pa je jesensko i zimsko doba idealno vrijeme za ovaj ljekoviti tretman. Ne preporučuje se osobama koje imaju psorijazu, dermatitise, otvorene rane na koži, infekcije kože, trudnicama, dojiljama…. Je li netko kandidat za retinolski piling – to će odrediti dermatolog nakon pregleda kože lica i dati detaljne upute.

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.