Prirodna pomoć kod sindroma kroničnog umora

Sindrom kroničnog umora nije tek  uobičajeni osjećaj umora i iscrpljenosti, već mnogo više od toga. Ovo stanje karakterizira dugotrajna iscrpljenost koja traje više od 6 mjeseci. Procjenjuje se da 3-4% pojedinaca pati od sindroma kroničnog umora, dok produljeni kratkotrajni umor pogađa 5-8% opće populacije.

Dugotrajni umor može negativno utjecati na radnu produktivnost i pridonijeti promjenama raspoloženja, smanjenoj motivaciji i vitalnosti. Također, povezan je s povećanim rizikom od radnih nezgoda te može utjecati na obradu informacija i reakcijske sposobnosti.

Ekstrakt nara u kombinaciji s vitaminima topljivim u vodi učinkovito smanjuje dugotrajni umor.


Što uzrokuje sindrom kroničnog umora?

Točan uzrok pojave ovog stanja nije u potpunosti jasan. Međutim, znanstvenici razmatraju da bi rizični čimbenici mogli biti:

  • virusi
  • oslabljeni imunosni sustav
  • stres
  • hormonalna neravnoteža

Simptomi kroničnog umora

Najčešći simptom ovog sindroma je umor toliko snažan da ometa svakodnevne aktivnosti. Osim toga, sindrom kroničnog umora može uzrokovati i probleme sa spavanjem, poput kronične nesanice. Može tu biti i drugih znakova, kao što su gubitak pamćenja ili nedostatka koncentracije. Drugi tjelesni simptomi uključuju bol u mišićima, česte glavobolje, bol u zglobovima bez crvenila i oticanja te pojavu osjetljivih i otečenih limfnih čvorova na vratu.

Kako se sindrom kroničnog umora liječi?

Nažalost, ne postoji specifični lijek za ovo stanje. Budući da svaka osoba koja se bori s ovim sindromom ima i različite simptome, zahtijevat će i različit pristup liječenju kako bi došlo do poboljšanja stanja i smanjenja simptoma.


Prirodna pomoć kod sindroma umora

Postoje naznake da ekstrakt nara u kombinaciji s vitaminima topivima u vodi može pomoći u smanjenju dugotrajnog umora. Naime, nar je već stoljećima poznat po svojim nutritivnim i ljekovitim svojstvima. Sadrži bogatstvo esencijalnih nutrijenata poput ugljikohidrata, proteina, vitamina (uključujući vitamin C i niacin) te minerala poput kalcija, kalija i željeza. Osim toga, obiluje polifenolima kao što su fenolne kiseline, flavonoidi i tanini. To ga čini funkcionalnom hranom s brojnim zdravstvenim prednostima.

Studije su također pokazale da nar posjeduje antioksidativna, protuupalna, kardioprotektivna i antimikrobna svojstva. Dodatno, vitamini topivi u vodi, poput vitamina B kompleksa i vitamina C, imaju ključnu ulogu u različitim fiziološkim funkcijama. Tako su povezani s prevencijom degenerativnih poremećaja. Nedostatak ovih vitamina može biti povezan s umorom i sindromom kroničnog umora.

Prethodna istraživanja pokazala su moguće prednosti kombinacije ekstrakta nara i vitamina topivih u vodi u smanjenju dugotrajnog umora. Nadovezujući se na ove nalaze, nedavna je studija imala za cilj procijeniti učinkovitost dodataka prehrani koji sadrže standardizirani ekstrakt nara i vitamine topive u vodi u borbi protiv dugotrajnog umora.


Nova studija

Provedena je nova studija u kojoj je sudjelovalo ukupno 58 sudionika. Bili su podijeljeni u dvije skupine – grupu 1 i grupu 2. Svaka segrupa sastojala od 29 osoba. Tijekom razdoblja od dva mjeseca, sudionici su primali ili dodatak prehrani koji je uključivao ekstrakt nara u kombinaciji s vitaminima B i C ili placebo.

Učinci dodataka prehrani mjereni su kroz četiri vremenska intervala korištenjem validiranih upitnika. Na početku, nakon 28 dana, nakon 56 dana i nakon prestanka uzimanja dodataka. Također su analizirani biokemijski markeri na početku i nakon 56 dana.

Rezultati studije pokazali su značajno smanjenje rezultata upitnika za procjenu umora (FSS) u grupi koja je koristila dodatak prehrani tijekom razdoblja od 28 i 56 dana. Početne vrijednosti od 2,9 smanjile su se na 2,4 nakon 28 dana, 2, na 3 nakon 56 dana te na 1,7 nakon što su sudionici prestali uzimati dodatak. Ovi rezultati ukazuju na poboljšanje simptoma umora koje se održalo čak i nakon prestanka uzimanja dodatka. Međutim, dodatak prehrani nije pokazao značajne promjene u biokemijskim parametrima povezanima s umorom i stresom.

Temeljem ovih rezultata zaključuje se da je dodatak prehrani ekstrakta nara u kombinaciji s vitaminima topljivim u vodi učinkovito smanjio dugotrajni umor kod zdravih osoba s blagim simptomima nakon dva mjeseca redovitog uzimanja.

Sindrom kroničnog umora

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads