Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinki, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom. Popis je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete pripremati nebrojene.
Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu. Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvica.
Naš prijedlog za današnji ručak su rolice od tikvica.
Rolice od tikvica
Sastojci
- 1 tikvica
- 6 kriški sira
- 4 žličice pesta od bosiljka
- 3 kriške pršuta
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica
- ½ žličice sušenog timijana
- 20 g ribanog parmezana
- maslinovo ulje
- svježi bosiljak
Priprema
Operite tikvicu i nemojte je guliti. Uz pomoć gulilice po dužini narežite 15-ak tankih kriški.
*
U lim obložen papirom za pečenje posložite narezane kriške tikvice jednu preko druge, tako da se djelomično preklapaju.
*
Na tikvice posložite sir i premažite ga s pola količine pesta od bosiljka.
*
Potom prepolovite kriške pršuta i posložite ih preko pesta tako da prekrijete sir. Premažite preostalom količinom pesta.
*
Potom sve zamotajte u “roladu” tako da motate po širem rubu složenih tikvica. Roladu zatim prerežite na četiri dijela.
*
U dubokom tanjuru razmutite jaje i uvaljajte rolice. U drugom tanjuru pomiješajte krušne mrvice, sušeni timijan i parmezan pa obložite rolice smjesom.
*
Panirane rolice složite na lim obložen papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 10 minuta. Izvadite, pokapajte maslinovim uljem pa pecite još 10 minuta. 8. Rolice poslužite posute nasjeckanim svježim bosiljkom.
*
Zapečene tikvice punjene kus kusom i povrćem
*