Hladna soba salata sa svježim krastavcima i algama

 

Donosimo recept za salatu s japanskim soba rezancima, svježim krastavcem i algama u osvježavajućem umaku od đumbira i tamarija po receptu Klare Bertek, chefice Zrno bio bistroa.
*
Soba tjestenina se originalno radi od mješavine heljdinog i pšeničnog ili samo heljdinog brašna, a njihova izrada postala je turistička atrakcija u Japanu. Tradicionalno se servira u vrućoj juhi ili hladna uz prikladni umak. Odlikuje se blago orašastim i zemljanim okusom. Ovi rezanci su jedni od najčešće upotrebljavanih sastojaka u azijskoj kuhinji. U Japanu se soba rezanci mogu pronaći u raznim okruženjima, od mjesta za brzu hranu do skupih specijaliziranih restorana.
*


Hladna soba salata sa svježim krastavcima i algama

Sastojci:

Umak:

  • 3/4 šalice sjeckanog mladog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice soka đumbira ili ribanog đumbira
  • 2 žlice sezama (crnog i bijelog)
  • 2-3 žlice rižinog octa
  • 2 žlice agavinog ili javorovog sirupa
  • 2-3 žlice tamarija
  • prstohvat chillia


Priprema:

  1. Skuhajte soba rezance prema uputama na pakiranju. Kad su rezanci kuhani, stavite ih pod mlaz hladne vode kako bi se zaustavio proces kuhanja.
  2. Hijiki alge prvo namočite oko 15 minuta u mlakoj vodi. Potom ih ocijedite i prokuhajte u vodi s malo tamarija.
  3. Dok se rezanci hlade, narežite svježi krastavac na trakice (ili na spirilizator) te ga dodajte u posudu s ohlađenim rezancima.
  4. Pomiješajte sve sastojke za umak. Kad se sastojci prožmu, dodajte oko 3/4 umaka u soba rezance i krastavce i dobro promiješajte.
  5. Prilikom serviranja hijiki alge stavite na vrh jela i prelijte ostatkom umaka.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads