Nema prave slobode bez prave ljubavi

Odnosi s drugima su nešto što obilježava najveći dio našega života. Svi težimo da ti odnosi budu kvalitetni i tražimo načine kako ih osnažiti.

Dajte slobode jedno drugome

Jedno je pravilo koje drži kvalitetu svih odnosa: Dajte slobode jedno drugome. Samo u slobodi osoba može rasti i razvijati se. Kada jedno drugome postavite lance tada ste uništili oboje. Dati slobodu drugome znači razumjeti pravu bit ljubavi, a ona je u tome da mi nikoga ne posjedujemo, da nikoga ne vezujemo uz sebe, već u slobodi pristajemo biti jedno uz drugo. Ne ide ljubav bez slobode ali nema prave slobode bez prave ljubavi. To je ono što je čini ljubavlju.

Želite li nekoga vezati uz sebe tada ćete ga potpuno ugušiti, oslabiti njegove potencijale, smanjiti njegove mogućnosti, rasplinuti njegovu sreću. Kao što prijateljstvo traži slobodu tako i svaki drugi kvalitetni odnos ne može opstati bez određene doze slobode. Djeca imaju slobodu da žive svoj život drugačije nego što to roditelji zamišljaju, ali će ako su primili sjeme ljubavi uvijek imati snage vratiti se onima koji su im tu ljubav dali.

Sloboda znači povjerenje

Nemojte se plašiti ljubavi u kojoj se nalazi sloboda, u njoj se nalazi povjerenje i istinska želja da drugi uspije i bude sretan. Ona je tu da osoba može sanjati, da može postavljati svoje ciljeve i ići za njima. Sloboda je tu da svaki put kada osobi dođe teško zna kome će se vratiti i s kime će podijeliti svoje najteže trenutke. Ali u isto vrijeme sama će osjećati pružiti sve potrebno drugoj osobi koja dolazi u teška razdoblja, koja se muči sa svojim sumnjama, koja treba podršku na svome putu.

Uvijek dajte slobode jedno drugome! Nemojte pravdati svoj kukavičluk i slabosti ne dopuštajući drugima da otiđu od vas. Nikada se nećete osoviti na svoje „emocionalne noge“ i doći do zrelosti ako neprestano imate potrebu pridržavati se uz drugo biće s opravdanjem da ga volite.

Ljubav radi čuda i mijenja živote, ali samo kada raste i razvija se u slobodi. Tek kada se odlučite osloboditi straha razumjet ćete njenu tajnu, do tada ćete biti uvjereni da je ovo što doživljavate ljubav. No samo u slobodi ćete je istinski razumjeti i doživjeti.

Autor: Mario Žuvela

 

Ljubav prema muškarcu počinje s ljubavlju prema sebi

Ljubav, ta divna i okrutna kemija

Tamo gdje ljubav stanuje

Čarolija bezuvjetne ljubavi

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.