Kako se uz bolesnu štitnjaču osjećati bolje i zdravije?

Početkom godine mnogi od nas u FB grupi za bolesti štitnjače  To nisam ja – to je moja Štitnjača! razmišljaju kako da nastupajuću godinu prođemo u dobrom zdravlju, vitalnosti i optimizmu. Naš organizam svake sekunde eliminira tisuće svojih istrošenih i greškom stvorenih stanica i umjesto njih stvara nove, zdrave. Neke stanice mijenjaju se vrlo brzo i često. Npr. stanice želučane stijenke mijenjaju se svakih 1-2 dana, a stanice koštanog sustava kompletno se zamijene svakih 7 do 9 godina. Svake minute stvori se oko 100 milijuna novih crvenih krvnih zrnaca!

Ne zaboravimo kako se unutar našeg crijevnog probioma (koji čini do 80% našeg imunog sustava) neki sojevi bakterija u potpunosti obnavljaju svakih nekoliko minuta. U svim ovim procesima presudnu ulogu imaju hormoni štitnjače, naročito FT4 i FT3 koji omogućuju transkripciju gena stanica.

Podsjećamo vas da budete baš uporni kako biste do kraja godine mogli reći: Vidi, stvarno je pomoglo i baš sam se bolje i zdravije osjećala cijele godine!


Hormoni, antitijela štitnjače, imunitet…

Evo što vam je činiti za zdraviju štitnjaču:

1) svaka dva do tri mjeseca napravite nalaze free hormona FT3 i FT4. Finim podešavanjem doze terapije držite FT4 iznad polovice referentne vrijednosti, a FT3 selenom i suplementima bliže gornjoj referentnoj vrijednosti. Optimalan FT3 ustvari cilj je nadomjesne terapije i on presudno utječe na to kako će cijeli metabolizam i organizam fizički odgovarati životnim izazovima i kakvu dozu optimizma i elana ćete zračiti…

2) dvaput godišnje napravite nalaz antitijela štitnjače. Snižavajte ih aktivno kako biste smanjili njihove brojne negativne utjecaje na zdravlje i psihu te smanjili rizik od raka, naročito kod žena.

3) dvaput godišnje trebali bi napraviti i nalaz vitamina i minerala koji najviše trebaju našem organizmu (prvenstveno jetri, bubrezima i mišićnom i koštanom sustavu), sudjeluju u pretvorbi T4 u T3 te su neophodni metaboliti mitohondrijalnog rada na osiguravanju energije i topline: D3, B12, folati, magnezij, cink, feritin.

4) pušači si ne mogu pokloniti bolji poklon od toga nego da prestanu s pušenjem. Zahvaljujući napretku molekularne genetike i sve jeftinijim DNK testovima omogućen je precizan uvid u to koliko je pušenje zaista štetno. Pušite li jednu kutiju cigareta dnevno, DNK SVAKE STANICE vaših pluća bit će oštećen u prosjeku 150 PUTA godišnje. Te mutacije zdrav i neopterećen imuni sistem (koji jako ovisi od free hormona FT3 i FT4) prepoznaje i uklanja oštećene stanice. Ali, zar to opterećenje zaista treba nekome tko već ima kompromitirani i oslabljeni imuni sistem?

Sve navedeno omogućit će vam bolje zdravlje štitnjače, jači imunitet te otpornost na nove sojeve virusa.

Dobro zdravlje žele vam admini grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Kako podići i optimizirati fT3 i smanjiti antitijela?

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.