Štitnjača za početnike, ali i sve ostale

Za sve koji se po prvi put susreću s dijagnozom oboljele štitnjače, ali i za one koji još uvijek uče o svojoj bolesti, prenosimo uvodni članak s naše FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! Autorica je Andreja Arežina, jedna od prvih administratora grupe i suosnivačica istoimene Udruge za promicanje svjesnosti o bolestima štitnjače.
*
U tekstu ćete pronaći sve najvažnije informacije o svojoj bolesti, kako se odnositi prema njoj, liječenju, terapiji, ali i samima sebi. A sve u cilju normalnog, kvalitetnog i zdravog života kakvog svi želimo živjeti.
*


Štitnjača za početnike

Ovako. Ispočetka ćemo. Štitnjača za početnike.
*
Hipertireoza – pretjerani rad štitnjače, TSH nizak, fT3, fT4 povišeni.

Hipotireoza – usporeni rad štitnjače, TSH povišen, ft3, fT4 sniženi

Latentni ili subklinički oblik bolesti – TSH na donjoj ili gornjoj granici, hormoni fT3, fT4 u referentnim vrijednostima.
Latentni ili subklinički oblik može imati sve simptome oboljenja, ali i ne mora. Pristup liječenju je prema subjektivnom osjećaju pacijenta. Kod subkliničke hipertireoze najčešće prednjači simptom lupanja srca.
*
Graves ili Basedovljeva bolest – autoimuna bolest koja izaziva hipertireozu.
*
Hashimoto – autoimuna bolest koja izaziva hipotireozu, iako ima puno lica i može izazvati hipertireozu, pa i izmjene hiper i hipo stanja. Smatra se i kroničnom upalom štitnjače.
*
Cervantes – akutna upala štitnjače, ne liječi se, vidljiva je na UZV-u.
*
Simptomi – svi koji vam mogu pasti na pamet. Štitnjača je povezana sa svim! stanicama u tijelu. I, na žalost, nikad se točno ne zna gdje će se iskazati. I ne, lupanje srca, preznojavanje, panični napadaji, izljevi bijesa i sl. NISU stvar psihe kako to liječnici često i olako zaključuju. Povezano je sve to, a i mnogo vise, s finom stabilnošću hormona u tijelu. Ne samo štitnjače, već i nadbubrežne žlijezde. Ne dajte se izbaciti iz ordinacije jer vam je kao sve “u glavi”. Jer nije.
*
Nalazi – traže se nalazi hormona fT3, fT4 i TDH kao minimum.
fT3 i fT4 NISU isto što i T3 i T4. Razlika je u tome što su prvi slobodni (free) hormoni u krvi, a drugi su vezani za proteinske nosače koji bi, u teoriji, trebali otpuštati onoliko koliko tijelu treba. U praksi je taj dio ponekad jako nestabilan.
*
Dobro je izvaditi i antitijela (aTG, anti TPO, TPO). Često upravo antitijela ukazuju na  autoimunu bolest, dok su hormoni u referentnim vrijednostima. Zbog mikrorazine na kojoj djeluju antitijela lako je moguće da se osjećate loše, iako vas liječnik uvjerava da to nema veze. Kod povišenih antitijela pomaže selen.
*


Važnost optimalnih nalaza

Kod oboljelih od bolesti štitnjače najčešće (znate onu, nesreća nikada ne dolazi sama) idu u paru i druge autoimune bolestine. Dobro je držati na oku nadbubrežne žlijezde, ali i sve vitamine i minerale koji su odgovorni i za ulazak hormona u stanicu.
*
Imate li mogućnosti, provjerite D vitamin, Bvitamin, kortizol, feritin, željezo, kalcij, kalij, natrij, magnezij. U SADu se traži i nalaz hormona rT3. Kod nas je to moguće jedino u privatnim laboratorijima, ali ne u svima. Ako ga i izvadite teško ćete naći liječnika koji će znati što s tim nalazom.
*
Nalazi su u referentnim vrijednostima, a vi unatoč tome imate simptome? Da, razlog je taj što mjerimo količinu hormona u krvi, ne u stanicama. Ne dajte liječnicima da vam kažu kako je sve u redu jer su hormoni u referentnim granicama. Hormoni bi, osim u referentnim vrijednostima, morali bi biti u optimumu. Za TSH to je između 1 i 2, fT4 u gornjoj polovici vrijednosti, fT3 u gornjoj trećini vrijednosti. Ni to nije jamstvo jer, ponavljam, mjerimo hormone u krvi, a ne u stanici. Svaki je čovjek jedinka za sebe i bilo bi dobro da izvadite krv kad se osjećate najbolje, jer onda znate koji je optimum baš vaš optimum.
*


Lijekovi za štitnjaču

Pacijentima oboljelima od hipotireoze najčešće se daje nadomjestak hormona, odnosno T4. Kod nas govorimo o Letroxu ili Euthyroxu.
Većina osoba na tu terapiju reagira dobro. No, ima ljudi kojima je potrebno u terapiju dodavati i T3 bog toga što im ne radi najbolje pretvorba iz T4 u fT4 pa u fT3 te iz T3 u fT3.
Djelatni hormon ja fT3, djeluje oko 3 sata, a fT4 je samo potpora i rezerva iz koje tijelo uzima onoliko koliko mu treba.
*
Kod nas je, zbog ulaska u EU moguće u ljekarnama kupiti (ne ide preko HZZOa) kombinaciju hormona, ali i sam fT3. Morate imati privatni recept. I prije svakog uzimanja morate imati liječnika koji vas prati. Nemate li ga i igrate li se sami, možete se dovesti do oštećenja srca. Ne igrajte se.
*
Postoje i prirodni hormoni, dobiveni su od sušene goveđe ili svinjske štitnjače. Kod nas se mogu isključivo naručiti on line. Mjere se drugačije, odnosno u grainima, a ne u mmg. Svaki grain ima malo drugačiju količinu hormona. Neke se osobe na terapiji prirodnim hormonima osjećaju odlično, a nekima je bolje na sintetičkim hormonima. Sami odlučite što je najbolje za vas.
*


Liječenje bolesti štitnjače

Hipertireoza se liječi tireostaticima. Kod nas su najpoznatiji Athyrazol i Propiltiouracil. Obično su u popratnu terapiju uključeni beta blokator i sedativ. Hipertitreoza se liječi oko dvije godine, a nakon toga se postavlja pitanje konačnog rješenja ukoliko štitnjača ne uđe u remisiju.
Konačno rješenje je radioaktivni jod ili operacija. U oba slučaja ostaje se bez  štitnjače i ovisi o hormonima ostatak zivota.
*
Zapamtite! Ako su hormoni u referentnim vrijednostima, ne znači da su uredni i dobri, pogotovo ako imate simptome. Što više znate o svojoj bolesti, to je veća mogućnost da s liječnikom razgovarate koliko toliko ravnopravno i sudjelujete u odlukama.
*

UZV štitnjače

UZV štitnjače jedan je od dobrih primjera liječničke prakse. Hormoni mogu biti posve uredni, ali štitnjača unatoč tome može biti puna čvorova, pa i onih hladnih. Iz iskustva znam da hormoni mogu biti uredni (eutireoza), ali da osoba ima sve simptome i pokoji čvor. Prema mojem mišljenju, laičkom, čim je tkivo odlučilo proizvoditi čvorove, nesto nije u redu. Kod štitnjače je specifično da se godinama ranije pati od simtpoma i raznoraznih problema koje ni u snu ne biste povezali sa štitnjačom, a hormoni su u referentnim vrijednostima. To je zato jer si tijelo, želi li živjeti, ne smije priuštiti smanjivanje hormona u vitalnim dijelovima. A kako bi došli do vitalnih dijelova, moraju biti u krvotoku, ali si tijelo ne može dozvoliti da ih ne distribuira tamo gdje nije vitalno područje.
*

Scintigrafija štitnjače

Tek scintigrafija pokazuje je li čvor štitnjače hladan, vruć ili topao. Hladan je čvor sumnjiv i upućuje na mogućnost karcinoma. Scintiografija je pretraga tijekom koje se ubrizgava radioaktivni tehnecij u venu. Nakon scintegrafije treba oko 48 sati da glavnina toga izađe iz organizma. Zato u tom razdoblju nemojte dolaziti u kontakt s malom djecom. Pogotovo nemojte dojiti. Provjerite dobro odjeću u kojoj ste bili, operite je, pa ponovno vjetrite.
*

Punkcija štitnjače

Punkcija štitnjače je pretraga tijekom koje se iglom pod kontrolom UZVa ide u vrat, točno u čvor kako bi se vidjelo od čega je sastavljen. Punkcija nije ugodna, ali ni bolna. Ne treba se za nju posebno pripremiti, osim psihičke pripreme za nalaz.
Karcinom se liječi isključivo operacijom. Nema čudotvornih napitaka, tehnika, alternative ili bilo čega sto će unistiti karcinom. Slušajte liječnika prije nego što vrag odnese šalu.
*

Recepti za kvalitetniji život

*
Mnogo je recepata kojima se može olakšati život, bilo prehranom, stilom života ili biljnim pripravcima. No, nije sve za svaki slučaj bolesti štitnjače. Bitno se razlikuje što smije osoba oboljela od hipertireoze u odnosu na osobu u hipotireozi. Ne igrajte se kako si ne biste pogoršali stanje, a pogotovo ne slušajte savjete od susjedove susjede koja ima susjedu cija je nećakinja udana za muža čija je baba izliječila oboljenje štitnjače čudotvornim napitkom. Godinama se razvijala vaša bolest, trebat vam i godine da je suzbijete. I do kraja života morat ćete paziti na sebe. Nema čuda, ako izuzmemo Djeda Mraza.
*
Nađite lijecnika koji je spreman slušati vas i liječiti pacijenta, a ne nalaz. Borite se za sebe u sustavu jer to umjesto vas neće nitko raditi.
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.