Nježni proljetni ayurvedski čaj za probavu

Proljeće je vrijeme obnove i pomlađivanja. Priroda iznova buja, vraćaju se sunčeva svjetlost i toplina koje u nama bude duboku potrebu da pročistimo organizam i prostor u kojem živimo.

Tijelo ima savršenu inteligenciju koja se sinkronizira s prirodnim ciklusima kako bi dobilo najbolju potporu. Stoga, ovo je idealno vrijeme za regeneraciju i pomlađivanje.

Važnost zdravog probavnog sustava

Proljeće je vrijeme da očistimo sve toksine s kojima smo se opteretili tijekom zime. Zdravlje našeg probavnog sustava je ključno za zdravlje cjelokupnog organizma. Ako zanemarujemo zdravlje crijeva, zanemarujemo organ koji utječe na gotovo svaki drugi organ u našem tijelu. Upravo zato, detoksikacija tijela u ayurvedi temelji se na pobuđivanju probavne vatre (agni).

Snažna probavna vatra može ukloniti ne samo toksine nagomilane tijekom zime nego i toksine koji godinama postoje u našem organizmu. Iako postoji kompleksni način čišćenja kao što su ayurvedski Panckakarma tretmani, uvijek možemo primijeniti i lagana proljetna čišćenja. Ona uključuju uzimanje triphale te ispijanje čajeva za poticanje probave i detoksikaciju.

Kada se uravnoteži zdrav rad crijeva, primjećujemo različita poboljšanja kao što su:

 • ljepši ten
 • veće razine energije
 • zdravija kosa
 • smanjenje umora i bolova u zglobovima
 • poboljšanje hormonske i emotivne ravnoteže

Uz sve to, snažna probava pomaže i u održavanju zdrave tjelesne težine.

Jak agni stvara snažan imunitet

Tijekom izmjene sezona naš respiratorni sustav je najosjetljiviji. Uslijed prijelaza iz hladnijeg u toplije godišnje doba, probavna vatra postaje nestabilna. Nakupljeni toksini tijekom zime otapaju se u našem sustavu, preplavljujući mikro-kanale i preopterećujući imunološki sustav.

Imunološki sustav tijela je oslabljen i postaje plodno tlo za bakterije. Ako je tijelo ispunjeno toksinima i nedostaje mu životna energija, patogeni pronalaze plodno tlo za razvoj. Ako je probava jaka, a u tijelu prevladava ojas, onda je naš respiratorni sustav jak i zdrav.

Čaj koji sprječava gomilanje toksina – recept

Sastojci:
 • 1/2 čajne žličice lagano zdrobljenih sjemenki ajwaina
 • 1/2 čajne žličice đumbira u prahu ili svježe naribanog đumbira
 • 1⁄2 čajne žličice lagano zdrobljenih sjemenki kima
 • 1/2 čajne žličice lagano zdrobljenih sjemenki komorača
 • prstohvat crne soli

U ayurvedskoj mediciniajwain se koristi kao ljekovita biljka za ublažavanje probavnih smetnji. Njegova antibakterijska i antigljivična svojstva pogoduju obnovi zdrave crijevne flore.

Đumbir ima snažno protuupalno svojstvo, osvježava i potiče probavu i cirkulaciju te pomaže u mršavljenju.

Kim blagotvorno djeluje na probavni sustav jer potiče lučenje probavnih enzima. U kombinaciji s komoračem potiče se njegovo djelovanje protiv nadutosti.

Komorač je prirodni diuretik koji čisti organizam te pomaže u eliminaciji toksina iz tijela.

Priprema:
 1. U 1,5 šalice proključale vode stavite biljke te kuhajte dok se napitak ne smanji na 1 šalicu.
 2. Procijedite i dodajte 1 prstohvat crne ili himalajske soli.
 3. Ako imate probavne tegobe pijte topli čaj nakon svakog obroka.
 4. Također možete napraviti veće količine čaja i držati ga u termosici jedan dan.
 5. Za sljedeće jutro uvijek pripremite svježi čaj.

DODATNI SAVJETI

U svakodnevnu prehranu uključite hranjive, lagane i tople obroke poput juha ili blago začinjenog povrća sa žitaricama (proso, kvinoja, kus-kus) jer ovakva prehrana pomaže tijelu da sagori toksine.

Obrocima dodajte začine koji podržavaju imunitet poput kurkume, korijandera, kima, komorača, đumbira i crnog papra jer pojačavaju probavnu vatru.

Odmarajte što više, pijte oko2 litre toplih napitaka dnevno, svakodnevno šećite u prirodi ili vježbajte jer će to dodatno pomoći u ispiranju toksina iz organizma.

Na ovaj jednostavan način početak proljeća će i u vaš život donijeti svježu energiju, dobro raspoloženje i mladalačku poletnost.

Autorica: Suzana Mussiow

 

Čaj od koromača, korijandara i kumina za bolju probavu i gubitak kilograma

5 biljnih čajeva za brzopotezni detoks

5 prirodnih lijekova za bolju probavu

Napravite liker od oraha – narodni lijek za probavu i štitnjaču

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.