Sonia Rykiel – kraljica pletiva

Rođena 25. svibnja 1930. u židovskoj obitelji visoke klase, Sonia Flis bila je najstarija od pet kćeri. Kad joj je bilo 17 godina dobila je posao u pariškoj trgovini tekstilom, a zadatak joj je bio odijevanje lutki iz izloga. Šest godina kasnije, 1953. udala se za Sama Rykiela, vlasnika trgovine odjećom Laura. Dok je bila trudna s kćeri Nathalie, plela je svoje prve, trudničke haljine. Nathalie je rođena 1955., a Sonia je svoja pletiva počela prodavati u suprugovoj trgovini. Sin Jean-Philippe rođen je 1961. godine.

Modna filozofija Sonje Rakiel bila je jednostavna: sexy i udobno. Dvije riječi koje nikada prije nisu stajale jedna uz drugu!

Svjetska kraljica pletiva

Nakon što je 1963. za naslovnicu magazina Elle u njenom pletivu pozirala tada tinejdžerska zvijezda François Hardy, uočila ga je Audrey Hepburn. Nedugo nakon toga došla je u trgovinu Laura i kupila 14 pulovera u različitim bojama koje je dizajnirala Sonia Rykiel. Tako barem kaže legenda!

Nakon toga, suprug joj je 1965. godine pomogao osnovati vlastitu tvrtku. Nakon dvije godine američki magazin Women’s Wear Daily o njoj piše kao o “svjetskoj kraljici pletiva”. Na krilima tog uspjeha, iako se razvela, sa suprugom je utemeljila brend Sonia Rykiel.

Prvi dućan otvorili su u jeku studentskih demonstracija, 1968. u Parizu. Uske pletene majice prugastog uzorka postale su zaštitni znak Sonie Rykiel. A nakon Audrey Hepburn njezin dizajn zavoljele su i Brigitte Bardot i Catherine Deneuve.

Sexy i udobno

Nakon što je osnovala svoju samostalnu modnu kuću, započela je i s dizajniranjem sakoa i blejzera koji su, nakon pulovera, također postigli veliku popularnost. Njezina kći Nathalie koja je čitav život radila s majkom i naposljetku preuzela njezin brend, kaže kako je njena modna filozofija bila jednostavna. “Sexy i udobno”. Dvije riječi koje nikada prije nisu stajale jedna uz drugu, kazala je.

Za razliku od odjeće drugih slavnih dizajnera, njezina se prodavala po razumnijim, pristupačnijim cijenama. Voljele su je žene koje su u isto vrijeme željele izgledati inteligentno i senzualno. A među vjernim klijenticama Sonie Rykiel bile su Catherine Deneuve, Brigitte Bardot i François Hardy.

A koliko su je cijenile kolege dokazuje i primljeni orden Reda Legije časti za 40 godina služenja francuskoj modnoj industriji. Čak 30 najznačajnijih svjetskih dizajnera odalo joj je počast kreacijama inspiriranim njenim dizajnom.

Ekscentrične, zavodljive, tajnovite…

Kako stoji na njezinoj internetskoj stranici, Rykiel je pozvala žene da budu “ekscentrične, zavodljive, tajnovite i da stvore vlastiti stil”. A ona im je to svojom odjećom omogućila. Naime, bila je jedna od prvih dizajnera koja je dizajnirala uske pletene haljine koje su naglašavale obline, odnosno otkrivale konture ženskog tijela.

Uz dizajn odjeće, bavila se i uređenjem interijera, pa je 1972. uredila hotel Crillon, a 1985. hotel Lutetia u Parizu. Samu sebe glumila je u filmu Roberta Altmana “Prêt-à-porter”, a više se puta našla na popisima najbolje odjevenih.

Godine 1995. vodstvo modne kuće i dizajniranje odjeće prepustila je kćeri Nathalie. Parkinsonova bolest dijagnosticirana joj je krajem 90-ih. Kada je bilo jasno da bolest više ne može skrivati, o njoj je prvi put javno progovorila 2012. u knjizi “N’oubliez pas que je joue” koju je napisala s novinarkom Judith Perignon. Te godine njena je obitelj prodala većinsko vlasništvo tvrtke investicijskoj grupi iz Hong Konga First Heritage Brands. Ta grupacija danas u vlasništvu ima i brand obuće Robert Clergerie i belgijskog proizvođača kožne galanterije Delvaux. Nathalie Rykiel i dalje radi kao konzultantica u tvrtki koju je osnovala njena majka.

Sonia Rykiel bila je hrabra i odvažna modna revolucionarka koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu mode. Kraljica pletiva, kako su je zvali, preminula je 25. kolovoza 2016. godine u Parizu i iza sebe ostavila neizbrisiv trag u modnom svijetu.

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.