Hipotireoza i studij? Zašto ne?

Potaknuta sve većim brojem mladih oboljelih od hipotireoze koji prekidaju studij, pišem upravo o toj temi. Mnogi se od nas susreću s manjkom energije, koncentracije, povećanom potrebom za snom i sličnim simptomima koje bismo mogli smatrati potencijalnim “neprijateljem” studiranja.  Stvarnost je poprilično drugačija.
~
U mlađoj se dobi simptomi očituju uglavnom u takvom omjeru da primjećujemo kako nešto nije u redu, ali nedovoljno da posjetimo liječnike. Barem neko vrijeme. U mnogim slučajevima povećanu potrebu za snom prati nesanica ili isprekidani san koji dovodi do toga da se osjećamo još umornijima. Prepoznat ćete ih po frazi “toliko sam umoran da ne mogu zaspati.” Takve sam noći koristila za učenje.
~

Svaki put kad dotaknem ispitnu literaturu, oči samo prelaze preko teksta, ali ne pamtim pročitano. Istovremeno, u dvije noći “progutam” 300tinjak stranica beletristike.

~

Ne pamtim pročitano

Ovo je šesta godina mog studiranja i moj drugi studij. Moram priznati da se uvijek jedva prisilim učiti, no uvijek to završi uspješno. Prve dvije godine na fakultetu nisam bila svjesna svoje bolesti i pripisivala sam svoj umor gotovo svakodnevnim putovanjima, ranom ustajanju, promjenom životnog ritma nakon srednje škole i slično. Ipak, nakon dvije godine konstantnog umora zapitala sam se može li toliko dugo trajati prilagoba. Ispostavilo se da bolujem od hipotireoze i autoimunog tireoiditisa, poznatog još i kao Hashimotov sindrom.
~
Ne znam je li se u ovih nekoliko godina razina umora mijenjala ili s vremenom toleriramo sve manje i manje umora. Na kraju još jedne akademske godine, s još jednim preostalim ispitom, vidim se kako svakim danom odgađam učenje. Svaki put kad dotaknem ispitnu literaturu, oči samo prelaze preko teksta, ali ne pamtim pročitano. Istovremeno, u dvije noći “progutam” 300tinjak stranica beletristike.
Razlog tome? Sideropenična anemija.
~

P.S.

Kako provjeriti jeste li anemični?

Potrebno je učiniti sljedeće pretrage: hemoglobin, hematokrit, UIBC, TIBC, feritin, crp, željezo.

~

I za kraj, prikladan Goetheov citat:

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.”

~
~
~
Adriana Vulić

Editorial Assistant

Adriana Vulić, 25 godina. Osijek. Magistra kulturologije i knjižničarstva. Studentica kulturalnog menadžmenta. Ljubiteljica knjige, filma i kave.

WordPress Ads