U lovu na sreću

Jste li se ikada iskreno zaustavili i zamislili sami nad sobom te si postavili pitanja vezana uz sreću i njenu povezanost sa vama samima? Što je to sreća, jesam li je svjesna i živim li istu? Prati li me kroz život ili me zaobilazila do sada i zašto? Mogu li je nekako dozvati i prizvati bliže k sebi ili je ona samo splet okolnosti kojima dajemo pozitivan ili negativan značaj ovisno o trenutnom raspoloženju? Dolazi li ona sama ili je trebamo tražiti, i ako da, kako i gdje? Imam li pravo na nju ili je rezervirana za odabrane koji su se rodili pod sretnom zvijezdom?

U tom propitkivanju moglo bi isplivati još podosta pitanja, ali vjerujem da do odgovora i nije tako lako doći, pogotovo što za svakog od nas isti odgovor nije nužno i pravi odgovor. Kviz, pitanja i odgovora ili zaokruživanja točnih odgovora ovdje se baš i ne mogu primijeniti jer se vrlo lako može dogoditi da nakon zaokruženog a, b, ili c pofali još odgovor pod d ili čak i e… Dakle, nema druge nego analizirati pitanja i odgovore, sama za sebe, polako i studiozno.

Faktor sreće

Meni je nedavno pod ruke, kao poklon, došla knjiga „Faktor sreće“, koju je napisao Richard Wiseman, bivši mađioničar i iluzionist, danas poznati i cijenjeni profesor psihologije na britanskom sveučilištu. On na vrlo specifičan način istražuje i prenosi rezultate tih istraživanja o super zanimljivim temama poput obmana, humora, paranormalnog i konačno sreće koju ovdje spominjemo.

U ovoj knjizi koju vam ne želim „spoilati“ (jer želim da prionete čitanju i date si truda da pronađete i pročitate ovu knjigu, i bit ćete mi zahvalni jer djeluje terapeutski) on navodi četiri principa koja, ukoliko ih uvedemo u svoj život, možemo živjeti potpuno nov, drugačiji, ispunjen i konačno sretan život.

Meni je knjiga bila pravo osvježenje. Zabavna, lako čitljiva i prepuna novih spoznaja do kojih sam došla rješavajući brdo upitnika i kvizova koji se provlače kroz nju,a pronašla sam se jer ima više opcija od  šturih a,b,c odgovora. Uglavnom, ona me i inspirirala da napišem ovaj tekst, ali ne kao recenziju knjige, jer bila bi to oda sreće u nekoj novoj varijanti, već kao svoje viđenje što sreća stvarno jest za mene, što je bila, a što je sada, nakon poniranja u sebe samu.

Što je za mene sreća?

Godinama nisam ni razmišljala konkretno o  sreći kao o pojmu kojeg bi trebalo analizirati, proučavati, povezivati ga na bilo koji način sa mnom. Stvari su bile kakve su bile, situacije koje su se dešavale jednostavno su se dešavale jer tako valjda mora biti i to je bilo to. Naravno, neki povremeni, najčešće ne baš pozitivni momenti dali su mi misliti imam li ja uopće sreće, na što bih najčešće odgovorila da očito baš i nemam. I tu bi priča stala, bez puno osobnog politiziranja, uz redovne suze žalosnice koje bi oplakivale moju, tog momenta tužnu sudbinu.

Kako sigurno iz osobnog iskustva znate, ili ste bar čuli krilaticu „kako zračiš tako privlačiš“, ja sam istu istrenirala do zadnjeg atoma, na sebi samoj i svojoj koži. Ni sama ne znam koje sve životne scenarije nisam zamislila kao najgroznije koje samo kad bi mi se desili, mislila sam, ja bih valjda umrla od muke.

Od razvoda, naravno s najcrnjim ishodima, odvajanja od djece, ponovnog sastavljanja, nove veze i početka kraha iste dok sam još bila trudna, partnera sa psihičkim problemima, samohrano majčinstvo, kredit u švicarskim francima, besparica, ostanak bez posla, krpanje kraja s krajem, loše odnose s obitelji, djecom, popravke istih, odlazak prijatelja… Da ne nabrajam dalje, ali – prošla, preživjela i nisam umrla (a bila sam i tome blizu par puta).

Ono što je najbitnije iz svega, puno sam naučila i ne stajem učiti i dalje. Samim time, reći ću vam, ona krilatica o zračenju i privlačenju ima smisla, o daaa, itekakvog. Nitko me nije nikamo stavio gdje nisam sama odlučila ići, vidjeti, reći, slušati, vjerovati, doći, otići, napraviti, ne napraviti. Sve sama. I posljedice su bile kakve su bile, a vjerovala sam da tako treba biti i da možda samo malo nemam sreće. Tada sam mislila tako, na sreću ne zauvijek.

Recept za sreću

Mic po mic, uz učenje, uz lekcije, uz okretanje k sebi spoznala sam da sreća itekako ima veze sa mnom. Apsolutno cijeli pojam sreće i sve oko nje ima veze jedino sa mnom i ni s kim drugim. Odjednom mi se počelo poslagivati u glavi i tijelu: ako sam uspjela privući sve neželjene situacije koje su mi prolazile glavom, to valjda podrazumijeva da mogu sve drugačije scenarije zamisliti i struju zbivanja okrenuti u suprotan smjer.

Odlučila  sam uzeti svoj život u  svoje ruke, sa čvrsto stisnutim kormilom koje ovog puta ide novim smjerom, koje upravlja brodom koji je odlučio drugačije zračiti i drugačije privlačiti. Kako je to izgledalo, koji su to bili moji recepti za sreću, za predivan, ispunjen, ugodan i radostan život koji sada živim donosim u nastavku ove priče uskoro…

 

Zaprati Danijela Lončarić motivator na njezinom Instagram profilu   

 

Što te ne ubije, ojača te

Ne sudite, kako ne bi i vama samima bilo suđeno

Ti si svoja najveća investicija, brini o njoj pažljivo!

Priča o suncu i vjetru i teškom kaputu

Danijela Lončarić

Danijela je zaljubljenica u život, u ljude, u sve lijepo i dobro, u stalnom nastojanju da se razvija i raste, a da pritom osnažuje sebe i sve oko sebe! Kao ona koja stalno stremi boljem i uspješnijem, kroz svoje izražavanje daje dio sebe svima onima koji poštuju iskrene i čiste životne vrijednosti! Posao, majčinstvo, prijateljstvo, životni ciljevi i prepreke na tom putu samo su djelić onoga što motivirajuće prenosi iz vlastite introspekcije.