Što te ne ubije, ojača te

Prolazeći kroz život događaju nam se svakojake situacije u kojima skupljamo iskustva i dobivamo lekcije, male, velike, svakodnevne, tjedne, mjesečne, godišnje. Neke od njih naučimo odmah, dok neke druge ponavljamo više puta i na taj način „plaćamo“ školu životnog znanja mnogo više i češće nego što to sami uopće možemo zamisliti.

Ono što nas ne ubije to nas ojača

„Ono što nas ne ubije to nas ojača“ rečenica je koju ste svi bar jednom čuli u svom životu, a koju je davno izrekao Nietzsche. Istu su tvrdnju  znanstvenici sa škole menadžmenta Nortwestern Universitya dokazali  kao ispravnu kroz znanstveno proučavanje studenata i njihovih uspjeha tijekomm deset godina, uzimajući u obzir osnovnu pretpostavku jesu li  upisali fakultet jer su dobili stipendiju ili ne.

Sve te studente su podijelili u dvije skupine: prvu, kojima je jako malo nedostajalo da dobiju stipendiju i drugu skupinu onih koji su bili na rubu, ali su je na kraju ipak dobili. Rezultat boljih uspjeha bio je na strani studenata kojima je malo falilo da dobiju stipendiju, ali im je za mrvicu izmakla. Oni su se, vrijeme je pokazalo, trudili puno više i davali svoj maksimum kako im se prvotni neuspjeh više ne bi ponovio. Ovi su znanstvenici ponovili istraživanje i na nekim drugim poljima i rezultat je bio vrlo sličan ili isti.

Lako je pričati o svojim uspjesima. Ali da nije bilo neuspjeha nikada do uspjeha ne bismo ni došli.

Motivirajući neuspjeh

Kako nas i zašto neuspjeh tjera na dodatni trud, rad i glad za uspjehom? Što se to promijeni u nama da nam u trenutku te odluke više ništa nije teško, nije previše, nije naporno, užasno, ili nešto slično.

O ovome mogu govoriti samo iz vlastitog iskustva dok stojim u svojim cipelama, jer niti sam liječnik, niti psiholog, niti licencirani terapeut ili išta iz te „branše“ da bih znala kakve se kemijske reakcije dešavaju u našem organizmu, kakva promjena nastupa u kognitivnom smislu ili bilo što još stručnije u tom pogledu. No, znam što se događa s emocijama, kako se osjećamo, što kroz nas prolazi, kakve misli, kakve ideje, koji scenariji.

Lako je pričati o svojim uspjesima. Ali da nije bilo neuspjeha nikada do uspjeha ne bismo ni došli, jer svaki pad bio je samo stepenica bliže uspjehu, što god on bio za nas i na koji god ga način mi definirali.

Neuspjeh nas definira

Ja sam sigurna da sam jedna od onih koju je definirao prethodni neuspjeh i učinio me jačom, sigurnijom i svjesnijom sebe i svojih prednosti, što nekome drugome može izgledati poput mana. Neuspjeh me učinio svjesnijom svojih nedostataka, koje netko ni ne vidi, a na kojima se trudim raditi svakodnevno, ali ih u isto vrijeme i prihvatiti kao jedan dio sebe i ići naprijed s mišlju i namjerom da je sve dobro, ali i  mnogo bolje ukoliko sam bolja danas za razliku od sebe jučer.

Taj put nije ni lagan, ni brz. Vidite i sami da je istraživanje kako bi se dokazala jedna teza trajalo deset godina. Otprilike toliko treba i da sami sebe upgradeamo na viši nivo svijesti, razumijevanja, razmišljanja, donošenja zaključaka. I tako dođe period da odjednom promjenu više i ne pratite, ne vidite, ne primjećujete, jer ste izvježbali tu vještinu i prepoznajete način, vrijeme, mjesto kako sve više preskakati neke stepenice neuspjeha gdje postajete svjesni da na putu do uspjeha „neuspjeh ni ne postoji“!

Gorko-slatke emocije

Međutim, koliko god bili dobri u učenju lekcija, prepoznavanju istih pa i svladavanju cjeloživotne škole, emocije su te koje su uvijek prisutne. One su zapravo naš prvi i osnovni pokretač snage, želje i volje kad u nečem odlučimo uspjeti. Tko god je osjetio gorak okus neuspjeha, kako god se on zvao jer za svakog od nas on ima svoju definiciju, taj zna da iz te čaše više ne želi piti nikada i učiniti će sve kako bi nova čaša koju prinosi ustima promijenila okus bliže slatkome, pa još slađem i slađem sve  dok okus ne postane savršeno izbalansiran kao da je oduvijek bio upravo takav.

 

Zaprati Danijela Lončarić motivator na njezinom Instagram profilu  

 

Distanca u odnosima – tko je kriv i postoji li uopće krivac?

Ne sudite, kako ne bi i vama samima bilo suđeno

Ti si svoja najveća investicija, brini o njoj pažljivo!

 

 

Danijela Lončarić

Danijela je zaljubljenica u život, u ljude, u sve lijepo i dobro, u stalnom nastojanju da se razvija i raste, a da pritom osnažuje sebe i sve oko sebe! Kao ona koja stalno stremi boljem i uspješnijem, kroz svoje izražavanje daje dio sebe svima onima koji poštuju iskrene i čiste životne vrijednosti! Posao, majčinstvo, prijateljstvo, životni ciljevi i prepreke na tom putu samo su djelić onoga što motivirajuće prenosi iz vlastite introspekcije.