Radije smo odbačene, nego s nekim koga manje cijenimo

Jeste li se ikada zapitali zašto uvijek u životu želite stvari koje vam se čine nedostižne? Bez sumnje ste doživjeli osjećaj “da je uvijek zelenije na drugoj strani”. No, možda nikada niste razmišljali zašto uvijek trčite za nečim takvim. Niste sami. U ljudskoj je prirodi željeti upravo ono što mislite da ne možete imati. Evo i zašto!

Koliko nas će početi davati drugima prilike umjesto stalno se suočavati s odbijanjima?


Odbacivanje umjesto ljubavi

Zašto se osjećamo nezainteresiranima za partnere koji vide tu „bolju stranu“ u nama? Odgovor leži u dubini naših bića. Na toj vrlo dubokoj razini, postoji mali dio svakoga od nas koji vjeruje da nismo vrijedni toga da budemo voljeni. Ta nesigurnost tjera nas da se manje cijenimo.

Kada osoba želi nešto manje vrijedno, mi toj prirodno osobi pridajemo manju pozornost. Prirodni tijek naših misli na podsvjesnoj razini vodi do zaključka da „nešto sigurno nije u redu s tobom kada ti se sviđa netko kao ja.“

Nije nam ugodno s ovakvim mislima. Živimo udobno u „potjeri“ za nekim drugim ili u potpunom odbacivanju nekog drugog kome lomimo srce. Tu se osjećamo kao kod kuće. Iz nekog razloga radije tražimo odbacivanje nego što ćemo prihvatiti ljubav osobe koju manje cijenimo.


Jesmo li vrijedni ljubavi?

Kao što vidimo, prirodna sklonost izbjegavanju onih koji su zainteresirani za nas događa se iz dva glavna razloga:

– potrebe da poboljšamo potomstvo tako da za partnera nađemo nekoga tko je „bolji” od nas

– zbog naših nesigurnosti o tome koliko smo vrijedni ljubavi.

Još važnije pitanje je: kada to shvatimo, kako to možemo iskoristiti za poboljšanje naših života i našu dobrobit? Koliko nas će početi davati drugima prilike umjesto stalno se suočavati s odbijanjima?

Koliko nas će težiti prebroditi nesigurnosti kako bi dali šansu sreći?

Ego je teško savladati. No, ako u tome uspijemo, otvaramo sebi potpuno novu sferu razmišljanja.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads