Posuditi novac prijateljici ili ne?

Glavna preporuka stručnjaka je da ne posuđujete novac prijateljima ili obitelji. Međutim, uvijek postoje neke osobe u vašem životu u koje imate povjerenja, a koje su se našle u teškoj situaciji i sigurni ste da će vam vratiti posuđeno. S druge strane, tu su i oni članovi obitelji kojima ne bi dali ni metlu da čuvaju…

Prijateljstvo se definitivno ne može kupiti novcem, ali ga novac itekako može uništiti. Posuđivanje novca prijateljima i obitelji vrlo je delikatna stvar. Preporuka stručnjaka je da ako možete, pokušate izbjeći posuđivati novac članovima obitelji i prijateljima, jer novac je oduvijek bila teška tema razgovora. Isto tako, može često skrenuti s puta čvrstog prijateljstva i odnosa.

Želite li posuditi prijateljici nešto novca, ovo je pet ključnih savjeta kako se osigurati da taj novac ne uništi vaš odnos. I, naravno, uvijek postoji mogućnost da svoj novac dobijete natrag.

U određenim situacijama samo trebate naučiti reći NE. Vaša se prijateljica ili član obitelji može naljutiti, plakati ili psovati, ali to je ipak vaš novac.


1. Morate shvatiti da vjerojatno nećete dobiti novac natrag

Ako vas prijateljica ili netko od obitelji zamoli da im posudite nešto novca, tada ne traže banku da im posudi, nego vas. To nije dobar znak. Želite li ipak posuditi novac, tada obje strane moraju shvatiti važnost vraćanja tog novca. Osim ako zaista ne želite uništiti prijateljski odnos koji imate. Stoga, ako vam je taj odnos izuzetno važan, nemojte posuditi novac. Poklonite ga.

2. Napravite ugovor

Prijateljica bi možda novac vratila temeljem usmenog obećanja da će vam u određenom vremenu vratiti pozajmicu i čvrstog stiska ruke. Ali ako vam je bitna svota koje se odričete, napravite ugovor. Ako je prijateljica zaista sprema vratiti posuđeni novac, neće imati ništa protiv ugovora. Otiđete do javnog bilježnika, pripremite sumu koju posuđujete, obje potpišete ugovor o pozajmici i ovjerite ga.

Tako ćete biti sigurni da će novac biti vraćen. A i neće doći do suda pri čemu vaša, sada već bivša prijateljica može tvrditi kako nikakav novac od vas nije niti posudila.


3. Nemojte zauzvrat očekivati nikakve usluge

Kada vam netko duguje novac, možda ćete dobiti osjećaj kako vam duguje i neku uslugu. I to uslugu bilo kakve vrste. Ne, ta osoba nije vam dužna ništa – osim posuđenog novca.

Ako ste potpisali ugovor, jedina obaveza vaše prijateljice je vratiti vam posuđeni iznos. Sve ostale dodatne usluge samo su vaša očekivanja. I sasvim sigurno, ne i njezina. Osim ako se sama od sebe ne ponudi.

4. Pitajte postoje li možda koji drugi način kako im možete pomoći

Uvijek postoje drugi načini da se pomogne prijateljima, ne mora to uvijek biti posuđivanje novca. Možete ih naučiti kako da uštede, možete im pomoći oko pametnijeg vođenja domaćinstva ili ureda. Isto tako, imaju li problema s računima, možete im direktno platiti te račune, umjesto da im izravno dajete novac. Ovo se, naravno, ne odnosi na kreditne kartice…

Zatraži li vaša prijateljica pomoć samo direktnu posudbu u gotovini, jer ima problema, saznajte u čemu je taj problem i pokušajte naći neko rješenje. Ako vam prijateljica ne želi reći pravi izvor problema ili ne želi da ga znate, dobro razmislite hoćete li posuditi traženi iznos.

5. Naučite reći NE

Glavna preporuka je da ne posuđujete novac prijateljima ili obitelji. Međutim, uvijek postoje neke osobe u životu u koje imate povjerenja, a koje su se našle u teškoj situaciji i sigurni ste da će vam vratiti posuđeno. S druge strane, tu su i oni članovi obitelji kojima ne bi dali ni metlu da čuvaju. U određenim situacijama samo trebate naučiti reći “ne”. Vaša se prijateljica ili član obitelji može naljutiti, plakati ili psovati, ali to je ipak vaš novac.

Ponudite drugu vrstu pomoći, a naučiti reći NE je presudno za uspjeh u cjelini. Ako je vaša prijateljica spremna raskinuti prijateljstvo zbog novca, onda vam i nije bila baš neki iskreni prijatelj.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.