Zašto koristiti magnezij u spreju?

Magnezij je potreban za više od 300 reakcija u našem organizmu, a ključan je za održavanje normalne funkcije mišićnog i živčanog sustava. Održava normalan srčani ritam i važan je i za zdravlje kostiju. Stručnjaci smatraju kako prehranom ne unosimo dovoljno magnezija, a njegov manjak u organizmu može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Brzim prolaskom magnezija kroz naš probavni sustav ponekad se magnezij ne uspije apsorbirati u dovoljnim količinama.


Sve manje magnezija u hrani

Procjenjuje se kako se sadržaj magnezija u hrani kontinuirano smanjuje. Za to su odgovorne nove poljoprivredne tehnike, ali i klimatske promjene odnosno globalno zatopljenje. Također, magnezij iz organizma gubimo i uslijed korištenja određenih lijekova. Radi se primjerice o diureticima odnosno lijekovima koji potiču izlučivanje vode iz organizma i lijekovima za gastritis.


Magnezij u dodacima prehrani

Deficit magnezija u prehrani može se nadoknaditi unosom magnezija u obliku dodatka prehrani. No, smatra se kako unos dodataka prehrani nije garancija da će problem nedostatka magnezija u organizmu biti riješen. Određeni oblici magnezija u dodacima prehrani imaju jako slabu apsorpciju, a gotovo svi oblici magnezija u dodacima prehrani imaju laksativan učinak u crijevima.

Brzim prolaskom magnezija kroz naš probavni sustav ponekad se magnezij ne uspije apsorbirati u dovoljnim količinama. No, srećom postoji alternativni način primjene magnezija kojim se zaobilazi probavni sustav. Riječ je o primjeni magnezija preko kože odnosno primjeni magnezija u spreju.

I hrvatski znanstvenici potvrdili djelovanje visokoapsorbirajućeg ionskog magnezija u spreju

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu ispitivan je ionski magnezij u spreju (Be Natur), a u istraživanju je sudjelovalo 10 ispitanica. Ovo je istraživanje potvrdilo kako magnezij uspješno prodire kroz kožu. Kako bi to dokazali, znanstvenici su u istraživanju mjerili temperaturu površine kože beskontaktnom metodom koja se temelji na mjerenju intenziteta infracrvenog zračenja.

Za početak potrebno je objasniti vezu između magnezija nanesenog na kožu i temperature kože.

Naime, kada određeni dio tijela izlažemo hladnoći, na tom mjestu dolazi do sužavanja krvnih žila s ciljem sprječavanja gubitka topline iz tijela. Za sužavanje i širenje krvnih žila odgovorna su živčana vlakna koja na svojim krajevima proizvode signale koji signaliziraju treba li krvne žile raširiti ili stisnuti.

Pokazalo se kako Ionic magnezij inhibira djelovanje signala za sužavanje krvnih žile. Stoga je za očekivati da će dio tijela na koji je nanesen magnezij emitirati toplinu jače od onog dijela na koji magnezij nije apliciran. I upravo se to i dogodilo, što je u ovom istraživanju potvrdila i termo kamera. Rezultati su pokazali kako magnezij uspješno prodire kroz kožu (prethodno hladnom vodom ohlađenu kožu potkoljenica). Ujedno povećava temperaturu tog dijela tijela kod nekih ispitanika do 1,5 °C  vrlo brzo, u roku od samo nekoliko minuta.


Ionski magnezij superioran oblik magnezija za kožu

Prema dosadašnjim saznanjima dokazalo se kako Ionic Mg uspješno prolazi kroz kožu te ulazi u organizam kako bi došao do organa i tkiva gdje je najpotrebniji. Preparat se nanosi transdermalno, dermatološki je testiran i prikladan za osjetljivu kožu. Unatoč postojećim znanstvenim dokazima o učinkovitosti apsorpcije magnezija u spreju, najuvjerljiviji dokaz njegove uspješne apsorpcije i djelovanja su brojni zadovoljni korisnici magnezija u spreju, najviše iz redova liječnika, fizioterapeuta, poliklinika, rekreativnih i profesionalnih sportaša koji svjedoče o superiornosti ionskog magnezija u spreju u usporedbi s ostalim oblicima magnezija.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji Hrvatska je reprezentacija prepoznala kvalitetu i koristila magnezij u spreju (Be Natur). Naši olimpijci u Tokiju tenisači Ivan Dodig I Donna Vekić i puno drugih olimpijaca koristili su također ionski magnezij. Alpinisti ga, isto tako, koriste pri osvajanju najviših vrhova.


To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.