Bamija pomaže kod podizanja energije i smanjenja kilaže

Bamija ili okra biljka je cvjetnica cijenjena zbog svojih jestivih plodova punih sjemena i mladog lišća. Spada u porodicu sljezova, a krase je veliki, žuti cvjetovi. Daje plodove cijelog ljeta i u ranu jesen, a njen je plod mahuna dugačka između 10 i 25 cm. Iako je njeno porijeklo nejasno, botaničari vjeruju da potječe iz Južne Azije, Etiopije ili Zapadne Afrike. Najviše se uzgaja u Južnoj Europi, Turskoj, Indiji, Brazilu i Sjedinjenim Državama, a u našoj je regiji osobito popularna u Bosni i Hercegovini.

Bamija nije povrće koje vam prvo pada na pamet u kontekstu zdrave hrane, ali njeno bogatstvo vitamina i minerala te ljekovita svojstva mogla bi vas uvjeriti da je uvrstite u jelovnik. Obiluje vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, kao i mineralima kalcijem, magnezijem, cinkom, kalijem i željezom.

Ljekoviti učinci bamije na jetru potječu od njenih antioksidativnih svojstava.


Ljekovita svojstva bamije

Pomaže protiv dijabetesa

Zadnjih je godina prikupljeno više dokaza o antidijabetičkim svojstvima bamije. Nekoliko je laboratorijskih i životinjskih studija, uključujući indijsko iz 2011., pokazalo da bamija snažno snižava glukozu u krvi. Kod štakora s dijabetesom koji su jeli prah od bamijinih ljuski u trajanju između 14 i 28 dana došlo je do sniženja šećera u krvi. I bamijina se voda pokazala korisnom u reguliranju nivoa šećera u krvi. U Turskoj je konzumiranje vode u kojoj se tijekom noći namakala bamija široko rasprostranjen prirodan lijek protiv dijabetesa.

Sprječava gastritis

Bakterija H. pylori inficira sluznicu želuca i uzrokuje upalni proces gastritisa, no sastojci bamijinog soka uništavaju ovu bakteriju. Djeca između dvije i pet godina najranjivija su na infekciju s H. Pylori pa je preporučljivo osigurati da redovno jedu bamiju.

Pomaže pri mršavljenju

Međunarodno istraživanje provedeno 2016. otkrilo je kako vlakna u bamiji pospješuju apsorpciju hrane u velikom crijevu, potiču peristaltiku i sprječavaju konstipaciju. Vlakna ujedno povećavaju i produžuju osjećaj sitosti, pa bamija može koristiti u nastojanjima da skinete suvišnu kilažu.

Snižava nivo kolesterola

Istraživanje na Šangajskom sveučilištu pronašlo je dokaze kako bamija snižava ukupan nivo kolesterola. Pretili miševi hranjeni bamijinim ekstraktom imali su krajem istraživanja niži kolesterol i šećer u krvi. Liječnici su taj učinak pripisali izokvercetinu, kvercetinu i njenim vlaknima.

Štiti od demencije

Zahvaljujući moćnim antioksidativnim svojstvima sadržanim u njenim sjemenkama i ljuskama, bamija smanjuje rizik od razvoja demencije i drugih degenerativnih bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

Povećava razinu energije

Niz je istraživanja pokazao kako bamija pomaže ublažiti umor. Jedna je kineska studija pokazala da visok sadržaj antioksidansa smanjuje umor u mišićima. Miševi koji su jeli ekstrakt bamije dobivali su na brzini tijekom studije i postizali bolja vremena u odnosu na kontrolnu grupu. Kod miševa kojima je davan bamijin ekstrakt izmjeren je niži nivo mliječne kiseline.

Štiti zdravlje jetre

Bamija smanjuje rizik od obolijevanja jetre, organa zaduženog za čišćenje tijela. U jednom je životinjskom istraživanju oralna primjena bamije uspješno zaustavila umjetno izazvanu bolest jetre kod štakora. Ljekoviti učinci bamije na jetru potječu od njenih antioksidativnih svojstava.

Uklanja višak triglicerida u krvi

Studija provedena u Kini i objavljena u Žurnalu prehrambene biokemije u srpnju 2014. pokazala je djelotvornost bamije protiv hipertrigliceridemije. Ova je bolest uzrokovana trigliceridima u krvi, a pridonosi stvrdnjavanju arterija i razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Uništava stanice raka dojke

U jednom istraživanju lektin – aktivni sastojak bamije – potaknuo samouništenje stanica raka dojke, bolesti koja pogađa oko 12% žena. Rast tumorskih stanica smanje je za 63% zahvaljujući spomenutom sastojku bamije.


Pripravci od bamije

Prah bamijinih sjemenki

Budući da nije lako ručno odvojiti sjemenke od mahune i potom ih pretvoriti u prah, praktičnije je kupiti prah suhih sjemenki. Preporučuje se najviše pet grama ovog praha dnevno. Uzimate li lijekove protiv dijabetesa, posavjetujte se s liječnikom da ne dođe do prevelikog spuštanja razine šećera u krvi.

Bamijina voda za dijabetes

Operite četiri mahune bamije, odrežite im krajeve i presijecite ih napola. Ubacite ih u veliku čašu punu vode i ostavite preko noći. Ujutro iscijedite svaku mahunu u vodu i bacite mahunu. Pijte ovaj napitak svakodnevno.

Bamija kao hrana

Bamija se koristi u kuhinjama diljem svijeta, od Kariba do Kine. Jede se ukiseljena, pržena, pečena, kao sastojak juha i variva, kao ulje i napitak. Zbog njenih brojnih ljekovitih svojstava njena popularnost raste posvuda, pa i kod nas.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads