Zašto štitnjača i alkohol nisu najbolji prijatelji?

Bolujete li od nekog od poremećaja štitnjače, npr. hipotireoze, vjerojatno želite donijeti zdrave odluke kako biste pomogli svom organizmu. Između ostalog, možda ste se upitali utječe li alkohol na normalno funkcioniranje štitnjače? Kraći odgovor je da, a onaj duži je malo složeniji.

Alkohol može utjecati na imunološki sustav, uzrokovati kroničnu upalu i oštetiti jetru te imati snažan utjecaj na pretvorbu hormona štitnjače.


Alkohol i opće zdravlje

Prema USDA prehrambenim smjernicama, konzumacija alkohola je savršeno prihvatljiva u umjerenim količinama. One definiraju umjerenost kao “do jednog pića dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce”. Naravno, ova definicija se ne odnosi na trudnice, osobe mlađe od 21 godine, osobe s poremećajem upotrebe alkohola ili one koji uzimaju lijekove koji negativno djeluju u kombinaciji s alkoholom.

CDC navodi nekoliko studija dok upozoravaju na mnoge rizike od konzumiranja više od umjerene količine alkohola kako je definirano prema USDA. Teško opijanje i prejedanje može dovesti do povećane šanse za visoki krvni tlak, bolesti srca, moždani udar, bolesti jetre, razne vrste raka, probleme s učenjem i pamćenjem, depresiju, anksioznost i alkoholizam, između ostalog…  Istraživanja pokazuju da se posljedice konzumacije alkohola mogu proširiti i na endokrini sustav.


Alkohol i hipotireoza

Većina dostupnih istraživanja o odnosu alkohola i hipotireoze odnosi se na prekomjernu uporabu alkohola. Učinak te teške uporabe na hipotalamus-hipofizu-štitnjaču te također na stanje poznato kao homeostaza štitnjače je značajan. Najvažnije, teška upotreba alkohola smanjuje hormone štitnjače T4 i T3 i otupljuje odgovor hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) na hormon koji oslobađa tirotropin (TRH) iz hipotalamusne žlijezde.‍

Osim smanjenja vrijednosti T3, T4 i TSH, alkohol također može smanjiti volumen štitnjače – zbroj volumena oba režnja štitne žlijezde. Ovo smanjenje je posljedica izravnog toksičnog učinka alkohola na stanice štitnjače. Međutim, toksični učinak alkohola na volumen štitnjače također može biti zaštitni element protiv razvoja gušavosti – abnormalnog povećanja štitne žlijezde. Zapravo, neki tretmani za čvorove štitnjače koriste terapiju ablacije etanola. Riječ je o minimalno invazivnoj radiološkoj terapiji koja uništava tumore pomoću alkohola.


Utjecaj alkohola na simptome hipotireoze

Alkohol može utjecati i na simptome povezane s hipotireozom. Uobičajeni simptomi hipotireoze uključuju:

 • umor
 • netoleranciju na hladnoću
 • zatvor
 • suha koža
 • debljanje
 • natečeno lice
 • promuklost
 • slabost mišića
 • povišena razina kolesterola u krvi
 • bolovi u mišićima, malaksalost i ukočenost
 • bol u zglobovima, ukočenost ili oticanje
 • nepravilne menstruacije
 • stanjivanje i opadanje kose
 • usporeni otkucaji srca
 • depresija
 • smanjena memorija
 • povećana štitnjača (gušavost)

Starija studija otkrila je da su štakori s hipotireozom spavali 16% kraće nakon konzumacije alkohola. Iako to ne znači nužno da isto vrijedi i za ljude, osobe s hipotireozom možda žele izbjeći ili ograničiti alkohol ako primijete da alkohol utječe na njihov san ili imaju druge neželjene simptome.


Utjecaj alkohola na imunološki sustav

Sada znamo da alkohol utječe na funkciju štitne žlijezde. Nadalje, on također može utjecati na imunološki sustav, uzrokovati kroničnu upalu, i oštetiti jetru i imati snažan utjecaj na pretvorbu hormona štitnjače.

Dio funkcije jetre je filtriranje svega što ulazi u tijelo, poput hrane, pića i lijekova. Nakon što crijeva razgrade tvari koje pojedemo ili popijemo na njihove sastavne dijelove, jetra je odgovorna za odvajanje dobrih od loših tvari. Dobre vari šalju se u krvotok kako bi ih tijelo iskoristilo, a loše tvari se odbacuju. Zagušena jetra sprječava tijelo da učinkovito pretvori neaktivni hormon štitnjače T4 u aktivni hormon T3, pa je ključno zadržati ga u tip-top obliku.

Alkohol također može ometati način na koji tijelo obrađuje estrogen. Ako jetra ne može učinkovito obraditi estrogen, on se može nakupiti u tkivima, uzrokujući dominaciju estrogena. Dominacija estrogena može aktivirati odgovor tijela na stres i ustabiliti ciklus stresa, poremećaja hormona i hipotireoidnih simptoma.

Štoviše, upotreba alkohola uzrokuje izravno povećanje propusnosti crijeva – također poznato kao curenje crijeva. Curenje crijeva je stanje u kojem bakterije i toksini mogu “curiti” kroz spojeve koji drže stanice koje oblažu crijeva zajedno kako bi oblikovale crijevni zid. Alkohol u osnovi stvara male rupe između tih stanica i omogućuje ulazak toksina u krvotok, uzrokujući upalu.‍

Kakva je presuda?

Umjerena konzumacija alkohola može imati neke zdravstvene prednosti kao što su smanjenje rizika od srčanih bolesti, smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa II ili sprječavanje Alzheimerove bolesti. Umjereno pijenje je sigurno za mnoge ljude.

Međutim, za osobe koje pate od poremećaja u radu štitne žlijezde u najboljem je interesu ograničiti unos alkohola u organizam. Imate li autoimunu bolest, podložniji ste razvoju crijeva koja propuštaju i trebali biste izbjegavati sve što povećava propusnost crijeva, poput alkohola.

Izvrsno mjesto za početak utvrđivanja je li alkohol okidač za simptome Hashimota je autoimuni protokol (AIP) dijeta. Ova dijeta je privremeni protokol prehrane u stilu eliminacije koji se sastoji od dvije faze: faze eliminacije nakon koje slijedi spora i namjerna faza ponovnog uvođenja. Ova dijeta nije trajna, već alat za bolje razumijevanje kako tijelo reagira na prehrambene i ekološke okidače za upravljanje Hashimotovom bolešću.


Prijedlozi za ograničavanje konzumacije alkohola

Daleko od očiju daleko od srca. Ako netko u vašem domu koristi alkohol, premjestite vino, pivo ili boce pića iz svog vidokruga ili okoliša.

Identificirajte svoje okidače. Možda birate  alkohol zbog okusa, emocionalnog razloga, društvenog prihvaćanja ili je neki drugi razlog zašto ga konzumirate. Zapitajte se u čemu uživate prilikom konzumiranja alkohola? Možda je zabavno družiti se s prijateljima, opustiti se nakon dugog dana ili se osjećati bezbrižno dok kuhate. Koji su sve načini kojih se možete sjetiti, a koji mogu zamijeniti te pozitivne osjećaje bez konzumiranja alkohola?

Pripremite se za društvene situacije. Često okupljanja poput večera, koncerata ili vjenčanja imaju jednu zajedničku stvar – alkohol. Uzmite neko drugo piće umjesto alkohola i imat ćete u ruci čašu koje možete popiti bez grižnje savjesti.

Vježbajte reći “NE”. Može biti teško objasniti svoj izbor drugim ljudima. “Uzimam pauzu od alkohola, vozim ili danas je dan za vodu.” Sve su to prikladni načini da pristojno kažete ne.

Isprobajte zamjene za alkohol. Uživajte u gaziranoj ili negaziranoj vodi s kriškom limete i mente ili kokosovu vodu s bobicama bobičastog voća.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.