Savjeti za rekreativne sportaše

Većina ljudi danas je vezana uz auto, pa je izuzetno važno bavljenje sportom, ne samo radi fizičkog zdravlja, nego i radi smanjenja stresa. To se direktno odnosi i na psihičko zdravlje, pa u konačnici i na bolju kvalitetu života. Stoga donosimo nekoliko savjeta za rekreativne sportaše i važne upute o rekreativnom bavljenju sportom. A niste li još započeli s nekom aktivnošću, razmislite o prednostima vježbanja u odnosu na sjedenje u omiljenoj fotelji ili na kauču.

Odrasle žene svakih 10 godina gube tri kilograma mišićne mase zbog sjedalačkog načina života.


Savjeti za rekreativne sportaše

Bitno je znati dozirati. Svaka dob ima svoja ograničenja, a tijelo je najbolji indikator i treba ga znati slušati.

Konstantno bavljenje fizičkom aktivnošću savjetuje se svima koji žele trajnije rezultate. Kad se jednom odlučimo baviti sportom, nije preporučljivo pretjerivati u početku. Prilagodite tempo svojim potrebama i polako, stupanj po stupanj, pomičite granice.

Pravilo vitaminske dopune svakodnevnoj prehrani vrijedi i za rekreativce. Osobe koje se intenzivnije bave rekreacijom mogu osjetiti nedostatak vitamina i minerala te potrebu da ih se nadomjesti. U ljetnim mjesecima, kad ima dovoljno sezonskog voća i povrća, mnoge se tvari mogu kompenzirati iz hrane. No, ,pzimi nastupa sezona vitamina iz bočice.

Bolje je svakodnevno odvojiti pet minuta za kvalitetno razgibavanje, nego jednom tjedno izložiti organizam velikom naporu. Povremeno ili tjedno bavljenje sportom zapravo dovodi do najtežih ozljeda kod rekreativaca jer se pritom zaboravlja na pripreme, zagrijavanje, rastezanje… Igrati nogomet na igralištu u kvartu jednom tjedno po sat vremena nije kvalitetno bavljenje sportom.

Trening tri puta tjedno je minimum za rekreativce. Preporučljivo je i šest puta tjedno uvesti bilo kakvu fizičku aktivnost. Ona ne mora biti uvijek ista, poželjne su kombinacije. Već se i brži hod smatra fizičkom aktivnošću.

Odrasle žene svakih 10 godina gube tri kilograma mišićne mase zbog sjedalačkog načina života. Dakle, kad sa 40 godina imate 55 kg, to nije istih 55 kg kao kad ste imali 20 godina. Omjer masnog tkiva povećava se na štetu mišićnog.

Prevelika tjelesna težina nepoželjna je i kod rekreativaca jer stavlja preveliko opterećenje na kosti i zglobove.

U sportskoj torbi obvezno nosite kremu za zagrijavanje, sprej za hlađenje, elastični zavoj i povoj za bandažu. Pritom ne zaboravite vodu! Hidratacija je veoma važna kod iscrpljenosti.

Posljednji obrok treba konzumirati oko šest sati prije treninga ako niste profesionalac. Zaboravite naviku “s posla na ručak pa na trening”.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.