Muffini s jabukama (bez glutena)

Iako se na prvu može učiniti kako je sužen izbor jela bez glutena, to nikako ne mora biti istina. I slana i slatka jela imaju svoje vrlo ukusne bezglutenske inačice. Jedno od takvih jela su i prefini muffini koje mnogi obožavaju. Kako bi u njima uživali bez grižnje savjesti, donosimo recept za muffine s jabukama. Uživajte!


Muffini s jabukama

Sastojci

SUHI sastojci
  • 3 šalice brašna bez glutena-Schär Mix B (cca 30 dkg)
  • 2 šalice brezinog šećera (može i stevia)
  • 1 žličica (ili SB) praška za pecivo
  • 2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1/2 vrećice Burbon vanilija šećera
  • 1/2 vrećica Vanilin šećera
+ za pola smjese 1-2 žlica Nestle kakaa (glutenfree je)
*
VLAŽNI sastojci
  • 3 jako velike jabuke ili 4 male jabuke, oguljene (2 naribane i 1 jabuka narezana na manje kockice)
  • 1 šalica kokosovog ulja (može maslinovo ili obično suncokretovo)
  • 3 jaja
  • 1/2 čaše jogurta (cca 100 ml)
  • malo limunova soka (za jabuke)
*
GLAZURA
Malo prelijte čokoladom ili pospite šećerom u prahu.
*


Priprema

1. Pećnicu zagrijati na 180°C i pripremiti  namirnice. Mjera je čašica od jogurta (ona od 180ml). Jabuke oguliti (od toga dvije naribati na ribež kao za štrudlu, a jednu veću narezati na sitne kockice. Na naribanne jabuke iscijediti malo soka od limuna.

U jednoj posudi izmješati suhe sastojke: brašno, šećer, cimet, sol i prašak za pecivo.

U drugoj posudi pomiješati vlažne sastojke: kokosovo ulje-tekuće (ako ga nemate možete pomiješati suncokretovo i maslinovo, pola pola),  razmućena jaja i naribane jabuke.

*

2. Suhe i vlažne sastojke pomiješati pjenjačom (mutilicom) u jednoj zdjeli (ne trebate mikser i ovako se sve lijepo poveže).

U pola smjese koju odvojite u drugu posudu možete dodati kakao i razmutiti. U kalupe staviti jednu žlicu smjese s naribanim jabukama. Zatim posložiti po 5-6  kockica jabuka pa pokriti još jednom žlicom  smjese, a možete staviti svjetlu smjesu, pa malo kockica jabuke, pa tamnu smjesu s kakaom. Želite tamne mafine stavite više kakaa.

Smjesa je gusta, pa kalupe ako nisu silikonski prethodno namažite  uljem ili maslacem da se muffini ne bi zalijepili. Od ove količine ako su kalupi manji može se dobiti 18 maffina, a ako su veći 12.

Punite 3/4 kalupa dobivenom smjesom.  U prethodno zagrijanoj pećnici pecite ih na 180°C cca 25 -30 min. Isprobajte vilicom ili čačkalicom, pa ako je kad je izvadite iz kolača suha, muffini su pečeni.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads