Dobrobiti senzorne deprivacije

Senzorna deprivacija (plutanje) veliki je hit u svijetu, a popularnost joj raste i u Hrvatskoj. Brojni svjetski wellness centri nude, među ostalim, i floatation tank kupkeRadi se o posebnim komorama ili spremnicima u kojima plutate na površini vode zasićene solju, potpuno lišeni svjetla, zvukova,  dodira, mirisa, okusa… Jedino što možete čuti i osjetiti su otkucaji vašeg srca!

Senzorna deprivacija (plutanje) znatno poboljšava san, smanjuje stres i kronične bolove te ublažava tjeskobu i depresiju.

U vremenu neprestane buke i stalnih vanjskih podražaja, koji znatno podižu razine stresa, plutanje u vodi, u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta, zaista zvuči kao najbolji mogući način relaksacije, kako tijela, tako i uma.

Prvi floatation tank osmislio je 1954. godine John C. Lilly, američki liječnik i neuroznanstvenik. Ta mu je komora služila za istraživanje svijesti, i to uz pomoć eliminacije svih vanjskih podražaja.

Plutanjem do reakcije dubokog opuštanja

Jedna seansa plutanja obično traje od 60 do 90 minuta. Voda se zagrijava do ugodne tjelesne temperature, a u nju se dodaje epsomska ili gorka sol (magnezijev sulfat). Sol omogućuje bezbrižno plutanje. Uz to, magnezij se apsorbira kroz kožu, što podiže razine ovog važnog minerala u organizmu.

Plutanje u spremniku s vodom pruža temeljitu i duboku relaksaciju, koja se naziva i reakcija opuštanja. Ono aktivira parasimpatički živčani sustav, koji je zadužen za opuštanje, a smanjuje aktivnost simpatičkog sustava tako što snižava razine kortizola, hormona stresa.

Dobrobiti senzorne deprivacije

Poboljšava san te ublažava depresiju

Plutanje znatno snižava razine štetnog hormona kortizola te na taj način ublažava simptome tjeskobe i depresije. Usto, smanjuje broj otkucaja srca i snižava krvni tlak.

U jednoj studiji osobe koje su bile na 12 seansi plutanja primijetile su bolju kvalitetu sna, bolje raspoloženje, smanjenje bolova, tjeskobe i stresa. Dobrobiti plutanja osjećaju se i 4 mjeseca nakon tretmana.

Ublažava bolove

Osobama koje pate od kroničnih bolova te bolova u mišićima uzrokovanih stresom i napetostima svakako se preporučuje plutanje. Ovaj tretman odličan je i za osobe koje pate od tzv. burn out depresije.

Plutanje, među ostalim, potiče oksigenaciju tijela i bolju cirkulaciju krvi prema mozgu, udovima i organima. Zahvaljujući tome minimizira bolove u mišićima, čak i herniju diska, odnosno probleme s kralježnicom.

Znatno smanjuje stres

Magnezijev sulfat koji se dodaje u vodu za plutanje inhibira ACTH, hormon koji potiče nadbubrežne žlijezde na lučenje kortizola. Zahvaljujući tome znatno se snižavaju razine stresa.

Osim toga, zbog eliminacije senzornih podražaja i dobrobiti za mozak plutanje se često uspoređuje s meditacijom. Plutanje se svakako preporučuje osobama koje su preopterećene poslom, onima koji pate od mentalne izmaglice (engl. brain fog), loše koncentracije, migrena i tenzijskih glavobolja.

Poboljšava sportske performanse

Plutanje dokazano smanjuje razine laktata u krvi te tako pomaže sportašima da nakon napornog treninga brzo povrate snagu i povećaju izdržljivost. Budući da u vodi nema utjecaja gravitacije, mliječna kiselina brže napušta mišiće, što znatno smanjuje ukočenost i bolove u mišićima, od kojih često pate sportaši.

Plutanje je jako popularno među atletičarima i gimnastičarima, koji upravo zahvaljujući njemu postižu bolje rezultate te su smireniji i fokusiraniji prije natjecanja.

Dovodi do stanja blage euforije

Mnogi od onih koji su isprobali plutanje kažu da im je to neobično iskustvo donijelo intenzivniji osjećaj sreće i zadovoljstva te blagu euforiju. Neki su otkrili i da su zahvaljujući plutanju doživjeli spiritualno iskustvo, duboki unutrašnji mir, iznenadni uvid u pravu prirodu stvari.

Nekima je to iskustvo koje nisu mogli ni s čim usporediti pa su izjavili da se osjećaju „kao da su se ponovno rodili“.  Na neke je ovaj oblik senzorne deprivacije ostavio toliko snažan dojam da ga čak opisuju kao psihodelično i halucinogeno iskustvo. To i nije čudno jer se tijelo opušta do te mjere da osoba može zakoračiti i u neke druge dimenzije.

Pokazalo se da plutanje čak pomaže i ovisnicima o nikotinu, alkoholu ili drogama da počnu prevladavati svoju ovisnost.

Senzorna deprivacija kod kuće

Ako imate dovoljno veliku kadu (ili bazen) da se u njoj možete ispružiti, možete napraviti terapiju senzorne deprivacije kod kuće.

Napunite kadu vodom temperature tijela. Po mogućnosti dodajte gorku sol – trebat će vam oko 1kg soli na 1L vode. Možete započeti i s manjom količinom soli. Najbolje je da smanjite svijetlo ili da stavite sunčane naočale kako biste smanjili utjecaj svjetlosti.

Provedite u kadi 60-90 minuta. Pošto je to poprilično dug period vremena, vodu u kadi bi trebalo konstantno podgrijavati. Terapiju možete ponavljati 2-4 puta tjedno kroz period od 1-3 mjeseca.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads