Štitnjača – neprihvaćanje boli i neostvarene želje u osobnim odnosima

Problemi sa štitnjačom nastaju, po pravilu, kao posljedica povećane čovjekove težnje da kontrolira svoju okolinu i kao posljedica njegovog pokušaja da „čvrstom rukom“ upravlja situacijama koje nastaju iz odnosa s najbližima, prije svega – s voljenom osobom suprotnog spola. Štitna žlijezda strada previše ljubomornim i osjetljivim osobama koji se lako uvrijede, koji uz to imaju i nemale ambicije te osobama čiji je stupanj gordosti i ljubomore prilično visok. Neprihvaćanje boli i traumatske situacije koja nastaje u odnosu s bližnjima izazvano je vezanošću za odnose, odnosno čovjekovom vezanošću za osobne aspekte ljudske sreće.

Lijekovi ne poboljšavaju čovjekov karakter i ne mijenjaju njegov odnos prema životu.

Koja će bolest blokirati duševnu patologiju određeno je stupnjem neprihvaćanja traumatske situacije, a također i čovjekovom osobnošću. Burno neprihvaćanje situacije kod jednih može izazvati povišeni tlak, kod drugih će – nakon  eksplozije mržnje – početi slabjeti vid ili će doći do moždanog udara, a kod trećih će se pojaviti problem sa štitnom žlijezdom. No, suština svih problema je ista: neprihvaćanje boli i neostvarene želje u osobnim odnosima.

Važnost žlijezda slinovnica

Svi naši osjeti i osjećaji povezani su sa žlijezdama. Svakom misaonom procesu prethode i prate ga duboki osjećaji. Kad želimo vidjeti voljenu osobu, prije svega, uključuju se žlijezde slinovnice. To je mehanizam koji postoji milijardu godina. Pri svakom kontaktu s vanjskim svijetom dolazi do aktiviranja ovih žlijezda. Pri tome, što je kontakt za nas važniji, lučenje pljuvačke je intenzivnije. Zbog toga ljubomornim ljudima stradaju ili zubi ili vid, a nekima i vid i sluh i zubi – rezultat su evolucije žlijezda slinovnica.

Pri kontaktu s vanjskim svijetom čovjeku prvo prorade žlijezde slinovnice, zatim se uključi i štitna žlijezda, a nakon toga gušterača.

Štitna žlijezda, kontrolirajući i upravljajući situacijom, pomaže nam realizirati želje. Ako naiđemo na prepreke u ostvarivanju svojih želja, to jest ako dođe do njihovog kompromitiranja u onoj mjeri u kojoj pružamo otpor i ne prihvaćamo situaciju, štitna žlijezda burnije reagira povećavajući svoju aktivnost. Takva nekontrolirana eksplozija energije opasna je za organizam. Trudeći se „probiti“ situaciju po svaku cijenu, pokušavamo njome upravljati ne samo na površinskom, već i na unutarnjem, dubinskom nivou.

Početak problema

U početku problem nastaje u žlijezdi kao energetskom organu, a onda problemi izbijaju i na fizičkom nivou. Ako hiperaktivnost štitne žlijezde postane opasna, doći će do nagle blokade njezine aktivnosti. Često se pojavljuje osjećaj kao da nam je zastao zalogaj u grlu. Što se više „lijepimo“ za ljudsku sreću, to više energije gubimo kako bismo je zadržali. Neprestani napor dovodi do degeneracije organa i pojavljuju se čvorići: organske promjene ograničavaju nekontrolirano trošenje energije.

Bolna štitnjača – ni slučajno ne zanemarujte ovaj simptom 

Emocionalni i mentalni uzroci bolesti štitnjače  

Svaki problem ima rješenje

Lijekovi ne poboljšavaju čovjekov karakter i ne mijenjaju njegov odnos prema životu. Ako štitna žlijezda ne uspije izaći na kraj s opterećenjem, onda, da bi se izbjeglo njezino oštećenje, prvo što treba učiniti je spriječiti gubitak energije. Potrebno je ponovo proći kroz sve boli i bolne situacije koje su nam uzrokovale bliske osobe. Trebamo naučiti kako prihvatiti gubitak sreće, treba steći refleks očuvanja ljubavi.

Potrebno je, također, u potpunosti pustiti blisku osobu, osloboditi se svih pretenzija i strahova u odnosu na nju. Zadovoljstvo se mora zamijeniti nevezanošću. Tada se ni ljubav ne pretvara u vezanost i ne donosi duševne i fizičke boli. U odnosu s bliskim ljudima važno je razumjeti ono najvažnije – duboko u sebi, bližnjeg treba prihvatiti onakvog kakav jest. Nedopustivo je tražiti da njegova sudbina u potpunosti postane identična našoj. Sudbina svakog čovjeka određena je odozgo i mi nemamo prava njome upravljati, zaključuje Lazarov.

Vrijeme sve liječi

Da bismo utjecali na drugu osobu potrebno je prije svega promijeniti sebe. Izvana, treba štititi svoja prava, s bližnjima se treba sukobljavati kako odnos ne bi izgubio energiju. Ako se pri tome potrudimo da u duši stalno održavamo osjećaj ljubavi, tada zahtjevi i oštre mjere mogu dati rezultat.

Klanjanje najuzvišenijim osjećajima rađa boli, ljubomoru i netrpeljivost u odnosu s najbližima, ne samo u obitelji, već i na poslu. Kad osoba pokuša pobjeći od obiteljskih problema u posao, to je, u suštini, zamjena ljubomore gordošću. Tada se, u i toj sferi, postepeno nakupljaju problemi. Čvrsta kontrola i „probijanje“ na poslu, također dovode do preopterećenja štitne žlijezde i stvaranje novih problema s njom.

Često se bolna situacija, naizgled nesavladiva, vremenom utapa u našu podsvijest i više nam ne nanosi veliku bol. Često kažemo: vrijeme sve liječi. Zapravo, samo podsvijest ne osjeća bol. A energija otječe, gubimo je. Kada takva situacija, uronjena u podsvijest dođe do slojeva fizičkog zdravlja, psihe ili sudbine, počinjemo se bezbolno raspadati. Ili, da bi se spasili, teško se razbolijevamo ne shvaćajući pri tome što se događa. Treba shvatiti da vrijeme ne liječi. Liječi ljubav. Vrijeme razara situaciju boli i stvara iluziju izlječenja. Ali na finim planovima nema roka trajanja i ono što smo učinili, katkad je nevidljivo prisutno, tu pokraj nas. Ono nikuda ne odlazi. Ono se mijenja ili iščezava kada se promijenimo mi sami.

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.