Bolna štitnjača – ni slučajno ne zanemarujte ovaj simptom

Poremećaji u radu štitnjače često su povezani i s osjećajem boli koji možemo osjetiti na prednjoj strani vrata. Bol se može pogoršati kod gutanja i može biti propraćen osetljivošću na palpiranje (dodirivanje) štitne žlijezde.

Bolna štitnjača

Bolno oticanje štitnjače može nastati kao respiratorna komplikacija, ali i kao jedan od uobičajenih simptoma svojstvenih mnogim stanjima bolesne štitnjače, kao što su hiperaktivna štitnjača ili karcinom štitne žlijezde.

Osjetite li ovakvu bol, obavezno potražite pomoć liječnika kako bi se utvrdio uzrok bolova i isključila dijagnoza karcinoma štitnjače. Ukoliko bol uzrokuje nelagodu i kad mirujete, a to se događa tijekom dužeg vremenskog razdoblja, obavezno hitno reagirajte i obratite se liječniku. Naime, ako se ne liječi, ovo stanje može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Bol u štitnjači ne znači uvijek da je riječ o određenom poremećaju i ne mora uvijek biti propraćena njenim oticanjem. Glavni uzrok boli  u dosta slučajeva ostaje nepoznat, s obzirom da je bol povezana sa štitnjačom specifična za svakog pacijenta i da je ne doživljavaju svi na isti način.

Bolovi u štitnjači mogu biti povezani s izraženom osjetljivošću na dodir i oticanjem. Može se pojaviti kao fizička manifestacija – otečenost neuglednog izgleda, povezana s promuklim grlom ili grloboljom. A bol se može intenzivirati dodirom ili gutanjem.

Ne zanemarujte bol u štitnjači

Bolovi u štitnjači mogu biti prvi i najistaknutiji pokazatelji karcinoma štitnjače. Strućnjaci Klinike Mayo objavili su kako je većina nodusa štitnjače s izraženim bolnim osjećajem često – maligna. Stoga budete oprezni osjetite li bol ili oticanje štitne žlijezde. Preporučljivo je biti oprezan čak i u slučajevima hipoaktivnog (hipotireoza) ili hiperaktivnog (hipertireoza) stanja štitnjače, jer progresivno oticanje uz bolove može biti prvi znak trajnog stanja.

Savjet je da potražite pomoć liječnika ukoliko osjetite bol, jer poremećaji lijećeni lijekovima za štitnjaću zahtijevaju često praćenje stanja, kako bi se isključile teže komplikacije. Rana dijagnoza i liječenje raka štitnjače najpotrebnije je za postizanje povoljnog rezultata i uspješnog liječenja.

Štitna žlijezda ili štitnjača, najvažniji je element endokrinološkog sustava. Proizvodi hormone potrebne za funkcioniranje fizioloških funkcija organizma. A tiroksin, hormon koje proizvodi štitnjača,  određuje brzinu funkcioniranja organizma.

Štitna žlijezda nalazi se na prednjoj strani vrata, mala je, ima oblik leptira, jer se sastoji od dva okrugla dijela i udubljenja, povezanih uskim mostom.

Rad štitnjače uglavnom ovisi o sadržaju joda, pa liječnici osobama koje žive u mjestima gdje voda ima nisku koncentracija joda  savetuju da uzimaju dodatke joda i konzumiraju hranu bogatu jodom.

Što znači bol u štitnjači?

Bolom u štitnjači smatra se bilo kakva nelagoda ili bol u području štitne žlijezde, uslijed procesa bolesti unutar same štitnjače ili, rijetko, zbog susjednih struktura u vratu i gornjem dijelu grudnog koša koji utječu na štitnu žlijezdu.

Često se bol u štitnjači niti ne identificira, naročito ukoliko drugi znakovi simptoma disfunkcije štitnjače nisu jasno vidljivi.

Patologija u bilo kojoj od okolnih struktura vrata, poput vratnih mišića, dušnika, jednjaka, limfnih čvorova, pa čak i krvnih žila, uzrokovat će bol u tom području.

Bolovi štitnjače mogu se razlikovati u intenzitetu – od nelagode, pa sve do ustrajne boli duž cijele žlijezde, koja se pogoršava kada se štitnjača dodiruje.

Bolovi štitnjače mogu biti propraćeni i drugim kliničkim znakovima, kao što su:

– gušavost

– otežano gutanje (disfagija)

– grub glas

Prepoznavanje uzroka bolne štitnjače otežano je bez procjene drugih istovremenih znakova i simptoma. Tireoiditis, krvarenje ciste štitne žlijezde ili napredni stadij karcinoma štitnjače, uvjeti su u kojima je bol u štitnoj žlijezdi prisutna i izražena.

Bolovi štitne žlijezde možda neće biti izraženi ili prisutni u svim ostalim bolestima štitnjače, ali neki bolesnici s tim bezbolnim stanjima mogu se žaliti i na jaku bol u predjelu štitnjače.

U drugim slučajevima bolovi štitne žlijezde mogu biti vidljivi samo nakon gutanja i treba ih doživjeti kao bolno gutanje. Također, važno je uzeti u obzir i ostale uzroke bolova u prednjem dijelu vrata koji nisu povezani s bilo kojom bolesti štitne žlijezde.

Bolesti kod kojih se javlja bol u štitnjači

1. Tireoiditis

Bakterije, virusi, određeni lijekovi, kao i ozljede, među mogućim su uzrocima upale štitnjače.

Oblici tireoiditisa:
– akutni
– subakutni
– kronični

Akutni bakterijski tireoiditis: akutna upala štitnjače uzrokovana bakterijama, koje počinje s povećanom temperaturom tijela, glavoboljom i jakim bolovima u štitnoj žlijezdi. Najčešće se javlja širenjem infekcije s krajnika, ždrijela, pokvarenih zubiju itd….

Akutni bakterijski tireoiditis manifestira se:
– bolovima u grlu koji mogu biti izraženiji s jedne strane, a osjećaju se u i predjelima očiju, uha i vilice

– istezanjem vrata pojačava se bol

– pritiskom na vrat pojačava se bol

– otok na prednjoj strani vrata

–  pojava otežanog gutanja

– groznica s povišenom tjelesnom temperaturom

– crvenilo kože iznad štitne žlijezde

– povećane lokalne limfne žlijezde

Laboratorijske analize pokazuju promjene krvne slike u vidu povišenih vrijednosti leukocita, povećanje sedimentacije eritrocita i povećanje CRPa (C reaktivni protein). CRP je protein koji se nalazi u jetri, a njegova koncentracija u krvi se koristi kao značajan parametar za mnoga stanja.

Liječenje akutnog bakterijskog tireoidisa podrazumijeva primjenu antibiotika u visokim dozama. Najčešće se koriste penicilin i cefalosporini, ali i drugi antibiotici.

Također, liječenje može podrazumijevati i kiruršku intervenciju, ukoliko dođe do formiranja apscesa, jer ga antibiotici ne mogu izlečiti.

Subakutni tireoiditis: tireoiditis de Quervain ili tihi tireoiditis
najčešće se javlja kao posljedica virusne infekcije, iako za to na postoji službena potvrda.

Pacijenti se osećaju umorno i osjećaju slabost, imaju poteškoće s gutanjem i često imaju glavobolju, bolove u mišićima i groznicu. Bol je po pravilu jaka, a dolazi i do oticanja štitne žlijezde. Sedimentacija je ekstremno visoka.

Terapija je simptomatska uz beta blokatore i nesteroidne antiinflamatorne lekove. Bolest vrlo dobro reagira na kortikosteroidnu terapiju, ali kada se doza kortikosteroida smanji, može dovesti do pogoršanja bolesti.

Upaljena štitna žlijezda također može biti gotovo bez simptoma. Liječnici tada govore o tihom tireoidisu.

Upala štitnjače može uzrokovati njenu pretjeranu funkciju (hipertireoza), što dovodi do simptoma kao što su gubitak apetita, gubitak težine, nervoza, nemir, konstantna toplina i nedostatak koncentracije.

Kronični tireoiditis: najčešće je autoimune prirode, odnosno organizam stvara antititijela protiv samoga sebe: Hashimoto tireoiditis, Gravesova bolest, tireoiditis induciran lijekom, itd.

Ozbiljnost mogućih simptoma ovisi o težini poremećaja funkcije. Hipotireoza može uzrokovati umor, povećanje težine, suhu kožu i depresivno raspoloženje. Hipertireoza ili prekomjerna aktivnost, s druge strane, može uzrokovati simptome kao što su unutrašnji nemir, poremećaji spavanja i gubitak težine.

Amiodaron također može izazvati upalu štitnjače. Riječ je o lijeku iz grupe lijekova za liječenje aritmija, odnosno nepravilnog rada srca. S obzirom na prikladnu predispoziciju, amiodaron može inicirati razvoj bolesti, Gravesove bolesti i Hashimotovog tireoiditisa. Uz to, produžena upotreba amiodarona može uzrokovati hiperfunkciju štitnjače.

Ostali tireoditisi

2. De Quervainov tireoiditis (granulomatozni tireoiditis)

Vjerojatno je uzrok virusna infekcija. Klinička slika uključuje nagli nastup grlobolje, ustvari boli u vratu, s osjetljivošću vrata. Temperatura je blago povišena.

Karakteristično je da se bol na vratu seli s jedne na drugu stranu, ali može se zadržati i u jednom području, kao i širiti se u donju čeljust i uši. Pogoršava se gutanjem ili okretanjem glave.

Prilikom pregleda, štitnjača je asimetrično povećana, čvrsta i bolno osjetljiva. U težim slučajevima preporučuje se primjena kortikosteroida.

3. Kronični limfocitni tireoiditis (Hashimoto tireoiditis, kronična upala štitnjače)

Autoimuna bolest koja se polako razvija, a prvi ju je opisao Hakaru Hashimoto, po kome je bolest i dobila ime.

Bolest je češća kod žena, a njena učestalost raste s godinama. Većina bolesnika nema teškoća, a bolesnici obično dolaze liječniku zbog gušenja i osjećaja pritiska u vratu. Jedini simptom je povećanje štitne žlijezde, a u budućnosti se pojavljuju nemir i bolovi u štitnoj žlijezdi, simptomi hipotireoze. Regionalni limfni čvorovi se ne povećavaju. Pravog lijeka nema, važno je ublažiti autoimunu bolest, odnosno smanjiti antitijela.

4. Fibrozni invazivni tireoiditis – Riedlov tireoiditis

Kronično oboljenje štitnjače, čiji uzrok nastanka bolesti nije poznat, a karakterizira ga zamjena žlijezdanog parenhima vezivnim tkivom. Bolest je dobila ime po profesoru Bernardu Riedlu, koji ju je prvi opisao u XIX stoljeću.

Štitna žlijezda je normalne veličine ili malo povećana. Bolest može zahvatiti i okolne organe te dovesti do otežanog gutanja i disanja, kao i promuklosti. Bolest se obično liječi kortikosteroidima koji mogu smanjiti gušavost, kao i zaustaviti proces fibroze.

Simptomi kroničnog fibroznog tireoiditisa su: promuklost, dispneja, disfagija, gušavost.

5. Simptomi raka štitnjače

Bolovi u grlu i vratu, bolovi u štitnoj žlijezdi prilikom gutanja i disanja, ponekad se pripisuju infektivnim bolestima, pa je u nekim slučajevima bolest teško dijagnosticirati.

Sveke godine liječnici dijagnosticiraju sve veći broj karcinoma štitnjače, uglavnom među ženama. Rizik od ove bolesti najveći je kod žena starijih od 30 godina, a posebno u menopauzi. Oporavak je moguć u više od 95% slučajeva, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi.

Što uzrokuje karcinom štitnjače još nije u potpunosti jasno, ali poznato je da do njega dolazi kad stanice štitnjače prolaze genetske promjene. U većini slučajeva bolest je izlječiva i kod većine osoba s karcinomom kirurški se odstranjuje cijela štitnjača ili njen veći dio.

Karcinom u početnoj fazi ne uzrokuje nikakve simptome, ali kada uznapreduje može uzrokovati:

– kvržice koje se mogu osjetiti kroz kožu na vratu

– promuklost

– otežano gutanje

– bol u vratu i grlu

– natečene limfne čvorove vrata

6. Povećana aktivnost štitnjače

Hipertireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi prekomjerne količine hormona. To dovodi do povećanog metabolizma, uzrokujući dramatičan gubitak težine, pojavu osjećaja vrućine i znojenja.

Simptomi hipertireoze:

– podrhtavanje ruku

– razdražljivost i brzi otkucaji srca

– nelagoda i bol u štitnjači

Posjetite liječnika

Kojeg liječnika treba kontaktirati ako osjetite bol u štitnjača? Endokrinologa! On će vas pregledati, ispitati vanjske znakove i pomoći u određivanju simptoma bolesti i pružiti vam potrebnu pomoć.

Budite oprezni i pazite na zdravlje. Mnoge osobe ne obraćaju previše pažnje na simptome bolesti i ne shvaćaju kako ovi poremećaji mogu biti kritični i opasni. Postoje mnoge bolesti koje u početku nemaju izražene simptome, ali na kraju ispada, nažalost, da su i te kako opasne.

Svaka bolest ima svoje specifične karakteristike – tipične simptome. Definiranje simptoma prvi je korak prema pravilnom dijagnosticiranju bolesti.

Potrebno je samo da nekoliko puta godišnje posjetite liječnika i prekontrolirate stanje organizma, ne samo da biste spriječili ozbiljne bolesti, već i da biste održavali zdrav duh u tijelu i organizmu.
Protokol za liječenje štitne žlijezde koja uzrokuje bol i otečenost, uglavnom ovisi o njenom osnovnom uzroku.

Hranite se zdravo!
Zdrava ishrana podrazumijeva izbjegavanje gaziranih sokova, kave, crnog čaja, duhana i alkohola. Također, potrebno je izbaciti gluten i proizvode od soje. Pijte puno vode i vježbajte redovito. Regulirajte i unos joda.

A izuzetno je važno i izbegavanje stresa i stresnih situacija, kao najbolje prevencije i održavanja zdravlja štitnjače.

Kvalitetan san, odmor i redovna vježba zadatak je koji svakako trebate staviti pred sebe, kako bi bili i ostali zdravi!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads