Hipotireoza – kako preživjeti razdoblje između dijagnoze i terapije?

Kada dobijete dijagnozu hipotireoze, možda ćete zapravo osjetiti olakšanje jer imate objašnjenje zašto se osjećate tako iscrpljeno. Depresija i osjećaj iscrpljenosti česti su kod ovog stanja. Čekanje  poboljšanja koje bi trebalo nastupiti nakon početka uzimanja terapije tj. nadomjestak hormona štitnjače koji nam je liječnik prepisao moglo bi potrajati i nekoliko tjedana ili mjeseci. Za to vrijeme pokazat će se je li vam određena prava doza. Taj se period može i odužiti. A dok čekate da se počnete osjećate bolje, fizički i emocionalno, postoje stvari koje možete učiniti kako biste podigli svoje raspoloženje.

Hipotireoza utječe na naš život. Ali ne smijemo dozvoliti da ga u potpunosti sruši.


Nemojte samo nemoćno sjediti

Oporavak od hipotireoze ne događa se preko noći. Na početku samog liječenja ponekad se snažan odgovor tijela ne događa odmah. Za to će trebati neko vrijeme. Također, imajte na umu da emocije koje doživljavate nakon što otkrijete svoju hipotireozu vjerojatno dijelom ovise o tome koliko dugo imate bolest i koliko je ona ozbiljna. Ukoliko netko ima postupniji početak neaktivnosti štitnjače, što je tipičnije, to će se osjećati drugačije u odnosu na osobe kod kojih se bolest pojavi iznenada, zbog nekog drugog zdravstvenog stanja, na primjer. Veća je vjerojatnost da ćete se osjećati jače letargično ili depresivno ako ovo stanje dođe iznenada.

Kada dobijete dijagnozu hipotireoze, možda ćete zapravo osjetiti olakšanje jer imate objašnjenje zašto se ne osjećate onako dobro kako biste se trebali i željeli osjećati. Depresija i osjećaj opće slabosti i iscrpljenosti česti su kod ovog stanja. U svakom slučaju, nema razloga sjediti i osjećati se nemoćno dok čekate da vam lijek počne djelovati. Evo, stoga, nekoliko načina za rješavanje depresije i ostalih iscrpljujućih emocija koje hipotireoza može uzrokovati…

Razgovarajte s terapeutom

Nakon počnetka uzimanja terapije, simptomi depresije trebali bi početi popuštati. Međutim, ako ste zabrinuti za svoje emocije i imate poteškoća s jelom ili spavanjem, razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje može pomoći. Terapeut vam može pokazati kako riješiti emocionalne probleme i postaviti ciljeve za njihovo rješavanje. Izraziti svoju zabrinutosti puno je bolje nego je zadržati u sebi.


Smanjite stres

Kronično stanje može biti stresno, čak i ako se može kontrolirati putem terapije, poput hipotireoze. U konačnici, ovo bi trebao biti put pun nade, jer je realno očekivati da će nadomjestak hormona štitnjače djelovati i učiniti da se osjećate bolje. Jedan od najboljih načina za upravljanje stresom je da odvojite vrijeme za aktivnost u kojoj uživate. To može biti jednostavno kao kupanje u kadi, odlazak u šetnju nakon večere ili gledanje nekog zabavnog filma. Drugi ključ za upravljanje stresom je postavljanje granica: ne preuzimajte više nego što možete učiniti bez velikog napora.


Hranite se zdravo

Hrana daje tijelu energiju potrebnu za dobro funkcioniranje. Budući da je čest simptom hipotireoze debljanje, dobra je ideja slijediti prehranu s niskim udjelom masti i bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. To će vam vjerojatno pomoći da se osjećate bolje, a također će pomoći i da održavate težinu pod kontrolom.

Odspavajte koliko vam je potrebno

Razdražljivi ste? Mrzovoljni? Lako se frustrirate? Budući da hipotireoza uzrokuje usporavanje metabolizma i mnogih drugih tjelesnih funkcija, može otežati jutarnje buđenje i uzrokovati pospanost tijekom dana. Također možete imati problema sa spavanjem noću. Nedostatak sna može vas učiniti razdražljivima, stoga istražite načine da se dobro naspavate. Pokušajte se pridržavati strogog rasporeda spavanja. Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom i praznicima. Počnite se opuštati oko sat vremena prije spavanja. Isključite TV i slušajte tihu glazbu kako biste svom tijelu dali naznake da je vrijeme za spavanje.


Neka vježbanje bude prioritet

Pomicanje tijela i redovito znojenje može pomoći ubrzati metabolizam i spriječiti (ili se riješiti) dodatnih kilograma koji mogu doći s hipotireozom. Vježbanje također oslobađa prirodne hormone koji mogu podići raspoloženje. Aerobne vježbe također mogu ojačati srce i pluća. Trening snage pomaže izgradnju mišića i potiče metabolizam, čak i kada mirujete. Stoga nastavite kretanje tijelom — i gledajte kako vam se raspoloženje i izgled poboljšavaju.


Priuštite si masažu

Masaža može odlično smanjiti stres i pomoći vam da se opustite. Fizički ćete se osjećati bolje nakon umirujuće masaže, a može vam i emocionalno podići raspoloženje.

Družite se

Čak i kada se osjećate sporo i tromo, dogovarajte se za druženje s članovima obitelji i prijateljima. Nađite se na večeri ili u kinu. Nemojte se povlačiti. Provođenje vremena s ljudima koje volite i bavljenje stvarima u kojima uživate mogu podići raspoloženje. I to je uvijek dobro uložena energija koja se višestruko vraća.

Da, hipotireoza utječe na naš život. Ali ne smijemo dozvoliti da ga u potpunosti sruši. Ne moramo se uhvatiti za one loše dane koje svi imamo. Poanta je u tome da stvaramo puno onih dobrih. I njima je najbolje ispuniti vrijeme između postavljene dijagnoze i određene terapije, dok ne počne djelovati onako kako bi trebala.

Depresija i bolesti štitnjače


To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.