Liječenje pozitivnim mislima

Znanstvenici koji su proučavali utjecaj misli na naše tijelo, odavno su ustvrdili istinu koja bi mogla biti izrečena otprilike ovako: “Pogledam li tvoje tijelo danas, znam kakve su bile tvoje misli jučer. Poznavajući tvoje misli danas, mogu naslutiti kako će sutra izgledati tvoje tijelo”. Nevjerojatno je snažna i uska veza naših misli i tijela, naših strahova, strepnji, razočaranja ili radosti u odnosu na sve one promjene na tkivima, organima i organskim sustavima. Nažalost, o toj se vezi govori i piše mnogo manje nego što bi trebalo.

Kad se smijete, pomažete svom limfnom sustavu da se riješi otpadnih tvari, trošite masnoće i opuštate mišiće.


Placebo više nije misterij

Srećom, kao što sve ima i svoju drugu stranu, tako i problem utjecaja emocija na tijelo ima i svoj vedriji pogled. Naime, kao što negativne misli i ružna sjećanja mogu postupno razarati naš duh i naše tijelo, isto tako je moguć obrnuti proces. Pozitivne i dobre misli, ugodna i lijepa sjećanja blagotvorno i iscjeljujuće djeluju na svaku stanicu našeg tijela donoseći katkada čudesna poboljšanja, izlječenja, sreću i zdravlje.
Placebo učinak nije više obavijen velom misterije. Detaljno je znanstveno obrađen i objašnjen. Ukratko, kažu eksperimenti, dobiju li placebo, tj. lažan lijek, 30% pacijenata će doživjeti isto djelovanje kao da su primili stvarno sredstvo protiv bolova.
Na kakvu to praksu usmjerava ovaj podatak? Na cijeli niz novih metoda liječenja koji se baziraju na snazi (pozitivnih) misli. Uostalom, i u Bibliji se kaže: Kako vjeruješ, tako će ti i biti.


Ispravne ideje i stvaralačke misli

Radost i ispunjenje čine nas zdravima i produžuju život. To znači, zaključuju znanstvenici, da se granica između biologije i psihologije ne može sa sigurnošću povući. William James, otac američke psihologije rekao je: „Što god utisnete u podsvijest, to će pomaknuti i nebo i zemlju kako bi se ostvarilo. Stoga, u podsvijest morate odašiljati samo ispravne ideje i stvaralačke misli.“ Ako vam se ovaj savjet čini suviše poetičnim i nestvarnim, evo i dokumentiranih primjera iz stručne i znanstvene literature.

Sedamdesetih godina, u poznatom nizu eksperimenata u Mennigerovoj klinici, indijski jogi Swami Rama, pokazao je sposobnost da po volji mijenja svoj srčani ritam od 70 do 300 udaraca u minuti. Dakle, do brzine daleko iznad normalne. Metodom bio-feedbacka može se naučiti upravljati neželjenim procesima. Tako pacijenti koji pate od krvnog tlaka, uče regulirati promjer svojih krvnih žila reagirajući na svjetlosne signale. Oni im signaliziraju jesu li im krvne žile previše proširene ili sužene.

Povijest ratnih godina bitaka na moru Prvog svjetskog rata bilježi mnoge slučajeve kada su njemački mornari ponekad proveli dane ili tjedne u čamcima za spašavanje nakon što bi njihovi brodovi potonuli. Po pravilu, uvijek bi umro najmlađi čovjek. Ova je pojava ostala tajna sve dok se nije shvatilo da su stariji mornari, koji su preživjeli ranija potapanja, znali da se kriza može sretno prebroditi.


Smijeh kao terapija

Ako se smijete i smiješite, zapravo čudesno djelujete na svoje zdravlje nizom fizičkih i mentalnih činitelja. Nije samo osjećaj radosti taj koji pridonosi zdravlju, nego je i izravni utjecaj smijeha na tijelo nedvojben.

Primjerice:

Dok se smijete, aktivirate i jačate  trbušne mišiće i dijafragmu.

Kretnje trbuha produbljuju disanje, a to pojačava dotok kisika u tijelo i poboljšava cirkulaciju.

Smijanje proširuje krvne žile što ubrzava zacjeljivanje tkiva.

Ako se smiješite i smijete, stimulirate proizvodnju endorfina (prirodnih tjelesnih sredstava protiv bolova). A to stvara osjećaj ushićenja.

Kad se smijete, pomažete svom limfnom sustavu da se riješi otpadnih tvari, trošite masnoće i opuštate mišiće.

Mnogo bi se još moglo pisati o nevjerojatnom utjecaju misli na naše tijelo, duh, zdravlje i kompletan život te na brojne aspekte joge koji nam mogu pomoći. Posebne teme, koje zahtijevaju i zasebnu obradu, su slučajevi kada psiha i negativne emocije stvaraju bolest u našem tijelu (u njegovom fizičkom dijelu). Tu su zatim načini kako psiha mijenja čak i našu kralježnicu i zglobove? Kako može rezultirati čak i preuranjenom smrću? Kako mislima možemo stvarati (ili razarati) imunitet? I na kraju ono najvažnije, kako možemo promijeniti naše misli i usmjeriti ih u pravcu u kojem želimo?


Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb (www.medical-yoga.com)

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.