Hashimoto dijeta: pregled, hrana, dodaci prehrani i savjeti

Određeni planovi prehrane, uključujući Autoimuni protokol (AIP) i bezglutensku dijetu mogu pomoći u smanjenju upale koja može doprinijeti Hashimotu. Hashimotov tireoiditis, Hashimotova bolest ili Hashimoto jedan je od najčešćih poremećaja štitnjače. Čak i kada se liječi, njegovi simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života. Istraživanja pokazuju da promjene u prehrani i načinu života, uz standardne lijekove, mogu drastično poboljšati simptome. Svaka osoba s Hashimotovim tireoiditisom drugačije reagira na liječenje, zbog čega je individualizirani pristup ovom stanju od izuzetne važnosti.
*
Hashimoto je autoimuno stanje koje postupno uništava tkivo štitnjače putem limfocita, bijelih krvnih stanica koje su dio našeg imunološkog sustava. Štitnjača kao endokrina žlijezda luči hormone koji utječu na gotovo svaki organski sustav, uključujući srce, pluća, kosti te probavni i središnji živčani sustav. Također kontrolira metabolizam i rast. Glavni hormoni koje luči štitnjača su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Na kraju, oštećenje ove žlijezde dovodi do nedovoljne proizvodnje hormona štitnjače.
Najbolje je uzimati lijekove za štitnjaču na prazan želudac najmanje 30-60 minuta prije doručka ili najmanje 3-4 sata nakon večere za maksimalnu apsorpciju. Čak i kava i dodaci prehrani ometaju apsorpciju lijekova za štitnjaču.
*


Kako prehrana i način života utječu na Hashimoto?

Prehrana i način života igraju ključnu ulogu u liječenju Hashimota, budući da mnogi smatraju kako njihovi simptomi i dalje postoje, čak i uz terapiju. Osim toga, mnogima se terapija niti ne daje, osim ako nemaju promijenjene razine hormona. Štoviše, istraživanja sugeriraju da upala može biti pokretački čimbenik za široki raspona simptoma Hashimota. A sama upala često je povezana s prehranom. Promjene u prehrani i načinu života također su ključne za smanjenje rizika od drugih bolesti, jer osobe  s Hashimotovim tireoiditisom imaju veći rizik od razvoja autoimunih stanja, visokog kolesterola, pretilosti i dijabetesa
*
Istraživanja pokazuju da izbacivanje određene hrane, uzimanje dodataka prehrani i promjena načina života mogu značajno poboljšati simptome i kvalitetu života. Osim toga, ove promjene mogu pomoći u smanjenju upale, usporiti ili spriječiti oštećenje štitnjače uzrokovano povišenim antitijelima štitnjače, te kontrolirati tjelesnu težinu, razinu šećera u krvi i kolesterola.
*


Savjeti o prehrani

Evo nekoliko savjeta o prehrani koji će vam značajni pomoći u borbi s Hashimotom.
*

Dijeta bez glutena i žitarica

Mnoga istraživanja pokazuju da osobe s Hashimotom imaju veću vjerojatnost za celijakiju od ostalih. Stoga je i preporuka liječnika da se svi kojima je dijagnosticiran Hashimoto pregledaju na celijakiju. Štoviše, mnogi dokazi upućuju na to da prehrana bez glutena i žitarica može itekako koristiti osobama s Hashimotom.
*
U 6-mjesečnoj studiji na 34 žene s Hashimotovim tireoiditisom, bezglutenska dijeta smanjila je razinu antitijela štitnjače i istovremeni poboljšavala funkciju štitnjače i razine vitamina D, u usporedbi s kontrolnom skupinom. I mnoga druga istraživanja pokazuju da će osobe s Hashimotom — ili autoimunim bolestima općenito — vjerojatno imati koristi od prehrane bez glutena, čak i ako nemaju celijakiju.
*
Kada ste na bezglutenskoj dijeti, izbjegavate sve proizvode od pšenice, ječma i raži. Na primjer, većina tjestenina, kruha i soja umaka sadrži gluten. Dobro je što postoje alternative bez glutena. Dijeta bez žitarica je restriktivnija od dijete bez glutena, jer zabranjuje sve žitarice. Iako ova promjena prehrane također može ponuditi dobrobiti, istraživanja koja je podupiru ograničena su.
*

Dijeta po Autoimunom protokolu (AIP)

Autoimuni protokol (AIP) dijeta namijenjena je osobama s autoimunim bolestima. Ukida potencijalno štetne namirnice poput žitarica, mliječnih proizvoda, kave, mahunarki, jaja, alkohola, orašastih plodova, sjemenki, rafiniranih šećera, ulja i prehrambenih aditiva.
*
U 10-tjednoj studiji na 16 žena s Hashimotom, AIP dijeta dovela je do značajnih poboljšanja u rezultatima kvalitete života i značajno smanjila razine upalnog markera C-reaktivnog proteina (CRP). Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebna su veća dugotrajna istraživanja.
*
Imajte na umu da je AIP dijeta eliminacijska dijeta u fazama i da bi je trebao propisati i nadzirati iskusni zdravstveni djelatnik.
*

Razmislite o izbjegavanju mliječnih proizvoda

Netolerancija na laktozu vrlo je česta među osobama s Hashimotovim tireoiditisom. U studiji na 83 žene s Hashimotom, kod njih čak 75,9% dijagnosticirana je intolerancija na laktozu. Sumnjate li na intoleranciju na laktozu, izbacivanje mliječnih proizvoda može pomoći probavnim problemima, kao i radu štitnjače i apsorpciji lijekova. Imajte na umu da ova strategija možda neće uspjeti kod svakoga, jer neke osobe s Hashimotom savršeno dobro podnose mliječne proizvode.
*

Usredotočite se na protuupalne namirnice

Upala može biti pokretačka snaga koja stoji iza Hashimotovog tireoiditisa. Kao takva, protuupalna prehrana bogata voćem i povrćem može značajno poboljšati simptome.
*
Studija na 218 žena s Hashimotovim tireoiditisom otkrila je da su markeri oksidativnog stresa (stanja koje uzrokuje kroničnu upalu) bili niži kod onih koje su češće jele voće i povrće. Povrće, voće, začini i masna riba samo su neki od primjera namirnica sa snažnim protuupalnim svojstvima.
*

Prehrana bogata hranjivim tvarima

Slijedeći dijetu s malo šećera i visoko prerađene hrane, ali bogatu cjelovitom hranom bogatom hranjivim tvarima može pomoći poboljšanju zdravlja, kontroli težine i smanjenja simptoma povezanih s Hashimotom. Kad god je to moguće, pripremajte svoje obroke kod kuće koristeći hranjive namirnice poput povrća, voća, proteina, zdravih masti i ugljikohidrata bogatih vlaknima. Uprave te namirnice nude snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.
*

Ostali savjeti o prehrani

Neka istraživanja pokazuju da određene dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i antitijela štitnjače kod osoba s Hashimotom. Te posebne dijete osiguravaju 12-15% dnevnih kalorija iz ugljikohidrata i ograničavaju goitrogenu hranu. Goitrogeni su tvari koje se nalaze u krucifernom povrću i proizvodima od soje koje mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače. Ipak, povrće iz te skupine vrlo je hranjivo, a kuhanje umanjuje njihovu goitrogenu aktivnost. Stoga je malo vjerojatno da ometaju rad štitnjače osim ako se ne jedu u iznimno velikim količinama.
*

Neki dokazi upućuju na to da soja također šteti funkciji štitnjače, pa mnoge osobe s Hashimotom odlučuju izbjegavati proizvode od soje.

*

*


Korisni dodaci prehrani za Hashimoto

Nekoliko dodataka može pomoći u smanjenju upale i antitijela štitnjače kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom. Osim toga, osobe s ovim stanjem imaju veću vjerojatnost da će imati nedostatak određenih hranjivih tvari, tako da može biti potreban nadomjestak.
*
Selen. Studije pokazuju da uzimanje 200 mcg selena dnevno može pomoći u smanjenju antitijela na antitiroidnu peroksidazu (TPO) i poboljšati dobrobit kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom.
*
Cink. Cink je neophodan za rad štitnjače. Istraživanja sugeriraju da kada se koristi sam ili zajedno sa selenom, uzimanje 30 mg cinka dnevno može poboljšati funkciju štitnjače kod osoba s hipotireozom.
*
Kurkumin. Studije na životinjama i ljudima pokazale su da ovaj snažan protuupalni i antioksidativni spoj može zaštititi štitnjaču. Osim toga, može pomoći općenito u liječenju autoimunih bolesti.
*
Vitamin D. Dokazano je da osobe s Hashimotovim tireoiditisom imaju znatno niže razine ovog vitamina od opće populacije. Štoviše, studije povezuju niske razine vitamina D s težinom samog Hashimotovog tireoiditisa.
*
Vitamini B kompleksa. Osobe s Hashimotovim tireoiditisom također imaju nizak nivo vitamina B12. Uzimanje visokokvalitetnog vitamina B kompleksa povećava razinu B12 i drugih važnih vitamina B.
*
Magnezij. Niske razine ovog minerala povezane su s povećanim rizikom od Hashimotovog tireoiditisa i višim antitijelima štitnjače. Osim toga, ispravljanje nedostatka magnezija može poboljšati simptome kod osoba s bolestima štitnjače.
*
Željezo. Osobe s Hashimotovim tireoiditisom imaju veću vjerojatnost da će razviti anemiju. Dodaci željeza mogu biti potrebni za ispravljanje nedostatka.
*
Ostali dodaci poput ribljeg ulja, alfa-lipoične kiseline i N-acetil cisteina također mogu pomoći osobama s Hashimotovim tireoiditisom.
*
Imajte na umu da suplementacija visokim dozama joda u nedostatku joda može dovesti do štetnih učinaka kod osoba s Hashimotom. Nemojte uzimati dodatke joda u visokim dozama osim ako vam to nije preporučio liječnik.
*


Koju hranu odabrati?

Imate li Hashimotov tireoiditis, prehrana bogata hranjivim tvarima može pomoći smanjiti ozbiljnost simptoma i poboljšati cjelokupno zdravlje. Usredotočite se na sljedeću hranu:
*
Voće: bobičasto voće, kruške, jabuke, breskve, citrusi, ananas, banane itd.
*
Povrće bez škroba: tikvice, artičoke, rajčice, šparoge, mrkva, paprika, brokula, rikula, gljive itd.
*
Škrobno povrće: slatki krumpir, krumpir, grašak, žir i butternut tikva, itd.
*
Zdrave masti: avokado, ulje avokada, kokosovo ulje, maslinovo ulje, nezaslađene kokosove pahuljice, punomasni jogurt, kokosov jogurt itd.
*
Životinjski proteini: losos, jaja, bakalar, puretina, škampi, piletina itd.
*
Žitarice bez glutena: smeđa riža, valjana zob, kvinoja, tjestenina od smeđe riže itd.
*
Sjemenke, orašasti plodovi i maslac od orašastih plodova: indijski oraščići, bademi, makadamija orasi, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, prirodni maslac od kikirikija, maslac od badema itd.
*
Grah i leća: slanutak, crni grah, leća itd.
*
Zamjene za mliječne i nemliječne proizvode (obogaćene kalcijem i/ili vitaminom D): kokosovo mlijeko, kokosov jogurt, bademovo mlijeko, mlijeko od indijskih oraščića, punomasni nezaslađeni jogurt, kozji sir itd.
*
Začini, bilje i začini: kurkuma, bosiljak, ružmarin, paprika, šafran, crni papar, salsa, tahini, med, limunov sok, jabučni ocat itd.
*
Pića: voda, nezaslađeni čaj, gazirana voda itd.
*
Imajte na umu da neke osobe s Hashimotom izbjegavaju neke od ovih spomenutih namirnica, poput žitarica i mliječnih proizvoda. Važno je eksperimentirati sa svojom prehranom kako biste saznali koja hrana vam najbolje odgovara.
*


Hrana koju treba izbjegavati

Uklanjanje ili ograničavanje sljedeće hrane može pomoći u smanjenju simptoma Hashimota i poboljšati cjelokupno zdravlje:
*
Dodani šećeri i slatkiši: sok, energetska pića, kolači, sladoled, peciva, kolačići, slatkiši, slatke pahuljice, konzumni šećer itd.
*
Brza hrana i pržena hrana: pomfrit, hrenovke, pržena piletina itd.
*
Rafinirane žitarice: bijela tjestenina, bijeli kruh, tortilje od bijelog brašna itd.
*
Visoko prerađena hrana i meso: smrznuta gotova hrana, margarin, hrana za pripremu u mikrovalnoj pećnici, slanina, kobasice itd.
*
Žitarice i namirnice koje sadrže gluten: pšenica, ječam, raž, krekeri, kruh itd.
*
Neki zdravstveni djelatnici predlažu da osobe s Hashimotovim tireoiditisom također izbjegavaju soju i mliječne proizvode – a ponekad čak i sve žitarice. Međutim, iako ove preporuke mogu pomoći mnogim pojedincima, važno je eksperimentirati sa svojom prehranom kako biste pronašli najbolju metodu za sebe.
*
Savjetovanje s nutricionistima specijaliziranima za autoimune bolesti kao što je Hashimotov tireoiditis može pomoći da suzite potencijalno problematičnu hranu i postavite obrazac prehrane koji će vam pomoći da se osjećate najbolje.
*


Ostale modifikacije koje treba isprobati

Puno sna, smanjenje stresa i prakticiranje samonjege iznimno su važni za osobe s Hashimotom.  Zapravo, studija provedena na 60 žena s Hashimotom otkrila je da je bavljenje praksama smanjenja stresa pomoglo smanjiti njihovu depresiju i tjeskobu, poboljšati ukupnu kvalitetu života i smanjiti antitijela štitnjače. Također je važno dopustiti tijelu da se odmori kada se osjećate umorno.
*
Osim toga, najbolje je uzimati lijekove za štitnjaču na prazan želudac najmanje 30-60 minuta prije doručka ili najmanje 3-4 sata nakon večere za maksimalnu apsorpciju. Čak i kava i dodaci prehrani ometaju apsorpciju lijekova za štitnjaču, stoga je najbolje ne konzumirati ništa osim vode najmanje 30 minuta nakon uzimanja lijeka. Imajte na umu da kada prvi put počnete uzimati lijekove, može proći nekoliko tjedana ili duže da se počnete osjećati bolje. Ako se vaši simptomi ne popravljaju, razgovarajte s liječnikom o drugim mogućnostima.
*
Budući da simptomi Hashimota mogu značajno utjecati na kvalitetu života i mentalno zdravlje, svakako pronađite zdravstveni tim kojem vjerujete. To može potrajati neko vrijeme, ali ključno je za dobivanje najboljih rezultata liječenja.
*


Dijagnoza i simptomi

Smatra se da se Hashimotov tireoiditis razvija zbog imunološkog defekta povezanog s čimbenicima okoliša, iako ti čimbenici nisu u potpunosti shvaćeni. Dijagnoza ovisi o simptomima i laboratorijskim nalazima. Oni nalazi koji ukazuju na Hashimoto uključuju povišeni hormon koji stimulira štitnjaču (TSH), niske razine slobodnog tiroksina (FT4) i povećana antitijela protiv peroksidaze štitnjače (anti-TPO).
*
Neke osobe s Hashimotom također imaju povišena protutijela koja blokiraju TSH receptor (TBII) i antitireoglobulinska (anti-Tg) protutijela. Ova antitijela napadaju štitnu žlijezdu. Razaranje štitnjače uzrokovano bolešću je povremeno. Tijekom ranih faza, ljudi mogu imati simptome i laboratorijske rezultate koji ukazuju na hipertireozu – ili čak imati normalne laboratorijske vrijednosti.
*
Kao takav, Hashimotov tireoiditis je često teško otkriti, a pojedinci mogu mjesecima biti bez prave dijagnoze. Isto tako, čak trećina ljudi koji se liječe od hipotireoze nikada ne dobiju odgovarajuće ili odgovarajuće liječenje.
*
Hashimotov tireoiditis pogađa i žene i muškarce, ali žene imaju 5-10 puta veću vjerojatnost da će se dijagnosticirati. Rizik se povećava s godinama, a većina žena dobije dijagnozu između 30. i 50. godine. Za opću populaciju zajedno, najčešća dob za Hashimotov tireoiditis je između 45 i 65 godina. Ovo se stanje obično liječi sintetskim ili prirodnim hormonima štitnjače. U sintetske spadaju levotiroksin (Euthyrox, Letrox) i liotironin (Cytomel), a u prirodne Armor Thyroid i Nature Throid.
*


Simptomi

Budući da Hashimotov tireoiditis utječe na gotovo svaki organski sustav u tijelu, povezan je s različitim simptomima. To uključuje:
*
 • debljanje
 • ekstremni umor
 • loša koncentracija
 • prorijeđena, gruba kosa
 • suha koža
 • spor ili nepravilan rad srca
 • smanjena snaga mišića
 • otežano disanje
 • smanjena sposobnost vježbanja
 • netolerancija na hladnoću
 • povišen krvni tlak
 • lomljivi nokti
 • zatvor
 • bol u vratu ili osjetljivost štitnjače
 • depresije i tjeskobe
 • menstrualne nepravilnosti
 • nesanica
 • glasovne promjene
Neliječeni ili nepravilno liječeni Hashimotov tireoiditis može dovesti do ozbiljnih nuspojava, poput povećanog rizika od bolesti srca, kognitivnih poremećaja, pa čak i smrti.
*


Zaključno

Hashimotov tireoiditis je uobičajeno autoimuno stanje koje utječe na štitnjaču. Uzrokuje brojne simptome koji mogu postojati čak i ako uzimate lijekove za štitnjaču. Istraživanja pokazuju da promjene u prehrani i načinu života mogu značajno poboljšati simptome i poboljšati cjelokupno zdravlje. Međutim, svaka osoba s Hashimotovim tireoiditisom je drugačija, stoga je ključno pronaći obrazac prehrane koji odgovara njenim potrebama.
*
Dijetetičar ili nutricionist specijaliziran za autoimune bolesti mogao bi vam pomoći pronaći obrazac prehrane koji vam najviše odgovara.
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads