Što tijekom proljeća možemo učiniti za sebe i svoju štitnjaču?

Proljeće je doba godine kojem se svi veselimo. Bar je tako bilo prije pojave koronavirusa. Što je s našim tijelom tijekom proljeća i mogućnostima njegove obnove? Znate li da se na staničnoj razini većina naših organa obnavlja prilično brzo i da skoro kompletno tijelo zamjenimo novim svakih 7-10 godina? Neke stanice i neki organi se izuzetno brzo obnavljaju.
~
Crijevni epitel se potpuno obnovi svakih 3-5 dana, stanice površinskog sloja kože obnavljaju se svakih mjesec dana, crvena krvna zrnca svakih 3-4 mjeseca, a potpuno novu jetru dobijemo svakih 6 mjeseci do godinu dana. A kad počnemo razmišljati o obnovi izuzetno važnog organa – mikrobioma crijeva, stvari tek tada postaju zanimljive. Naime, neke bakterije našeg probioma obnavljaju se svakih nekoliko minuta…

~

~

Pitanje za milijun dolara:

Zašto se onda s novim organima i novim stanicama ne formira i zdrav organ i zdrave stanice bez bolesti koje smo u međuvremenu dobili?
~

Mogući odgovor:

Zato što uvjeti u kojima živimo (okruženje puno otrova i endokrinih disruptora) i materijal (hrana, naročito vitamini i minerali) od koje se naše tijelo iznova gradi, ostaju isti kao i kada smo dobili bolest.
~

Moguće rješenje:

Pokušajmo čim to bude moguće popraviti uvjete u kojima živimo. Pokušajmo se riješiti se stresa i osoba koje nam ne odgovaraju, promijenimo vodu koju pijemo i hranu koju jedemo, dodajmo vitamine i minerale koji nam nedostaju. Izlazimo više i češće u šetnju (izvan grada ako je moguće – šuma, rijeka), boravimo na zraku i suncu što više, uživajmo u ovim danima proljeća . Počnimo s jutarnjim vježbama i meditacijom.

~

~

Proljeće: suplementi, čajevi, hrana, terapija…

Napravimo i vrlo važnu kontrolu najvažnijih mitohondrijskih/staničnih nutrijenata:
– D3 vitamina (koji je većini sada deficitaran), B12 i B9 vitamina, feritina, magnezija i cinka, joda i selena
~
Dobrim proteinima, orašastim plodovima i detox čajevima (ahmad, kunica, kantarion, korijen maslačka, majčina dušica, uva, peršin, đumbir…) pomozimo jetri i bubrezima.
~
Ako ste na terapiji Euthyroxom/Letroxom i ako niste već 3 mjeseca provjeravali svoje free hormone, nema boljeg trenutka da se to učini. Optimizirajte terapiju prema nalazu fT4, a ako je fT3 podoptimalan, pronađite što je od navedenih vitamina i minerala u deficitu te suplementirajte. A čajevima podržite jetru i bubrege za bolju pretvorbu T4 u T3…
~
Izuzetno su korisni i listići medvjeđeg luka, cvjetovi podbjela, mladi listići i tek otvoreni cvjetići jagorčevine i ljubičice.
Sve navedeno pomoći će vam i da se efikasnije obranite od eventualne virusne ili bakterijske infekcije.
~
Ne zaboravimo kako vrlo često samo 10% pozitivnih promjena može donijeti i 50% dobrih rezultata. O tome nam sve više pišu članovi grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! koji s malim pomacima u pristupu hrani, suplementaciji i aktivnostim postižu to da se znatno bolje osjećaju. Možete to i vi…! Uživajte u suncu, prirodi i lijepom vremenu, uzmite ono najbolje od proljeća za sebe i svoje zdravlje.

~

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.