Strije – učinite ih nevidljivijima ovim prirodnim preparatima

Strije su vidljive linije, brazde na površini kože, drugačije boje od ostatka kože. Uglavnom se nalaze na trbuhu, ali mogu se pojaviti na bedrima, nadlakticama, stražnjici i grudima. Ponekad mogu pokrivati velike površine tijela. Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasljedni čimbenici, stres i promjene u fizičkom stanju.

Koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermis (vanjski sloj), dermis (srednji sloj) i subkutanea ili hipoderma (najdublji sloj). Strije se formiraju u dermisu ili srednjem sloju kože kada je vezivno tkivo „rastegnuto“ više od mogućnosti svoje fleksibilnosti zbog brzog širenja ili skupljanja kože. Kako se koža rasteže, kolagen oslabljuje te je njegov normalan ciklus proizvodnje prekinut i oštećen. Krajnji rezultat je nastanak ožiljaka ispod vanjskog sloja kože. U početku ožiljak izgleda ružičasto ili crveno, ali s vremenom se pojavljuje tanka, srebrena linija na površini kože – i strija je rođena.

Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina za smanjivanje strija. Njih je nemoguće potpuno ukloniti, ali je moguće postići da postanu što nevidljivije, odnosno svjetlije.

Prije svega važno je naglasiti da održavanje tijela dobro hidriranim pomaže u zaštiti kože od mnogih problema. Dobro hidrirana koža rezultira detoksikacijom pora kože i vraćanju elastičnosti, što će puno pomoći u rješavanju od strija.

Pokušajte piti jednu ili dvije čaše vode nekoliko puta dnevno. Stručnjaci kažu kako je potrebno najmanje 10 čaša vode dnevno da bi tijelo bilo hidrirano. Dovoljno vode učinit će kožu mekanom, što će pomoći održavanju njene elastičnosti. Preporučljivo je izbjegavati kavu, čaj i sokove jer mogu uzrokovati dehidraciju.


5 najboljih domaćih recepata za suzbijanje strija

1. Sok od krumpira

Sok od krumpira sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih stanica.

Izrežite krumpir srednje veličine na debele kriške. Uzmite jednu od kriški krumpira i nježno utrljavajte na strije nekoliko minuta. Pripazite da tekućina iz krumpira pokriva zahvaćeno područje. Pustite da se sok od krumpira osuši, a onda ga isperite mlakom vodom.

2. Šećer

Prirodni bijeli šećer jedan je od najboljih prirodnih načina za riješiti se strija.

Pomiješajte žlicu sirovog šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmiješajte i primijenite na strije i druga područja kože. Nježno utrljavajte smjesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan prije tuširanja. Radite ovo otprilike mjesec dana i gledajte kako vaše strije postaju svjetlije.


3. Aloe Vera gel

Aloe vera je učinkovita u liječenju mnogih kožnih problema. Sadrži razne bitne nutrijente i aktivne tvari koji se mogu koristiti u liječenju manjih opeklina, dok se njezina ljekovita i umirujuća sredstva mogu koristiti za rješavanje strija.

Možete izravno utrljati aloe vera gel na zahvaćeno područje na koži, ostaviti ga nekoliko minuta i zatim isprati mlakom vodom.

4. Limunov sok

Još jedan jednostavan način za umanjivanje strija je limunov sok. Prirodno je kiseo, što pomaže liječenju i smanjivanju strija, ozljeda kože, akni i drugih ožiljaka.

Nježno utrljajte svježi limunov sok na strije kružnim pokretima. Pustite da se sok upije u kožu barem 10 minuta prije nego što ga isperete toplom vodom.

Druga mogućnost je da pomiješate istu količinu soka od krastavca i limunovog soka i nanesete smjesu na strije.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži mnogo nutrijenata i antioksidansa koji pomažu pri rješavanju mnogih kožnih problema, uključujući strije.

Nježni umasirajte toplo čisto maslinovo ulje na zahvaćeno područje na koži. Ostavite ga pola sata na koži kako bi se vitamini A, D i E iz ulja upili u kožu. Ovaj će postupak poboljšati cirkulaciju i u velikoj mjeri smanjiti strije.

Domaći piling protiv celulita od kave i kokosovog ulja

dr Dinko Bagatin: Opuštene grudi i strije rješiv su problem

Riješite se celulita na prirodan način

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.