Kosa, sunce, more…zaštitite je!

Lijepa i zdrava kosa ukras je svakom licu, stoga ju je ljeti potrebno zaštiti od svih vanjskih utjecaja. Tijekom ljeta na kosu djeluju sunce svojim UVA i UVB zrakama, kupanje u moru i učestalo pranje. Zbog svega toga kosa može djelovati oštećeno i suho. Stoga Kako joj se mora pružiti dodatna pažnja i njega. Kosa koja je prethodno bila bojana ili podvrgnuta tretmanima hidrogenom dodatno je osjetljiva na sva oštećenja.

Za kosu je vrlo ljekovito prije odlaska na plažu po cijeloj dužini nanijeti regenerator za kosu koji će tijekom kupanja u moru smanjiti mogućnost dehidracije.


Oštećenja i suhoća

Učestala primjena pegle za kosu, fena, toplih uvijača te četki koje zagrijavaju i ravnaju mogu dodatno oštetiti površinu vlasi. Bojanoj kosi nikako ne odgovara prekomjerno pranje u slanoj vodi jer ako je dehidrirana može postati jako kovrčava, suha i nemoguća za stiliziranje i oblikovanje frizure. Radi jake lomljivosti nemoguće ju je počešljati i urediti.

Svakodnevno pranje kose kod nekih osoba može imati obrnuti učinak, tako da ne izaziva suhoću već jače mašćenje vlasišta i kose. Tako kosa djeluje teška i bez volumena, a moguća je i pojava masnije prhuti. Rješenje je kosu manje prati i obavezno je nakon kupanja u moru isprati hladnom vodom. Kod masnije kose pomažu i šamponi za suho pranje kose koji se nanose na vlasište i upijaju prekomjerni sebum.


Kako zaštititi kosu?

Tijekom ljeta kosu je potrebno prati blagim šamponima namijenjenima svakodnevnoj primjeni. U njezi kose nakon izlaganja suncu i morskoj vodi uvijek je bitno njegovati kosu maskama za kosu koje se ispiru nakon nekoliko minuta. Preporučljiva je i primjena regeneratora koji se ne ispiru, kao i primjena seruma za njegu kose.

No, ono što je tijekom ljeta zaista najbitnije je priprema kose za odlazak na plažu i izlaganju UV zrakama. Za kosu je vrlo ljekovito prije odlaska na plažu po cijeloj dužini nanijeti regenerator za kosu koji će tijekom kupanja u moru smanjiti mogućnost dehidracije. Također, u tome pomažu i ulja kao što je maslinovo, bademovo ili takozvana suha ulja koja čuvaju kutikulu vlasi. Suha ulja izvrsni su proizvodi za njegu kose jer svojim hranjivim sastojcima kosi daju sjaj. Iako ne postoji stroga definicija između suhih i klasičnih ulja, suha ulja se većinom sastoje od nezasićenih masnih kiselina iz biljnih ulja. Najpoznatija suha biljna ulja su ulja avokada, sjemenki ruže, sezama, grejpa, suncokreta, boražine, noćurka, šafranike, jojobe, zlatnog lana i dr.

U očuvanju kose od sunčevih zraka pomažu proizvodi za kosu koji sadrže zaštitni faktor. Oni mogu biti u obliku spreja, ulja ili balzama za kosu, a nanose se prije odlaska na plažu. Ako se uz to kosa splete u pletenicu te pokrije šeširom ili maramom bit će sigurno daleko ljepša i zdravija nakon povratka s mora.

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads