Kineska mapa lica: što vaš ten otkriva o zdravlju

Na vašem čelu, bradi ili obrazima pojavile su se nakupine akni? Ako se problem ponavlja, i to uvijek na istome mjestu, iza toga se može kriti određeni zdravstveni poremećaj vezan uz rad unutarnjih organa. Isto vrijedi i za ostale promjene na koži, poput crvenila, osipa, pigmentacijskih mrlja i linija.

Manifestiranje problema na koži nije slučajno – koža je naš najveći organ koji, među ostalim, sudjeluje i u procesu čišćenja organizma. Kao što za oči kažemo da su ogledalo duše, tako za lice možemo reći da je – ogledalo zdravlja. To potvrđuje i drevna kineska praksa mapiranja lica.

Što je mapiranje lica?

Kineska mapa lica (kineski mien shiang ili u prijevodu  „čitanje lica“) pomaže otkriti na što ukazuju promjene na koži vašeg lica. Mapiranje lica je tri tisuće godina stara holistička praksa koja je nastala u sklopu tradicionalne kineske medicine. Ova praksa promatra lice kao mapu na kojoj je svaka zona putem meridijana povezana s određenim organom u tijelu i njegovim radom.

Na licu odražava se ne samo vaša prehrana i navike nego i hormonski disbalans, razine stresa, poremećaji u radu unutarnjih organa, usporen detoksikacijski proces i sl. Prema kineskoj medicini, poremećaji u radu probavnih organa (jetre, bubrega, želuca, slezene, crijeva) reflektiraju se upravo na licu. Pa tako, primjerice, loš rad jetre i usporen detoks organizma rezultiraju pojačanim upalnim procesima na licu, crvenilom te nakupinama akni.

Na licu odražava se ne samo vaša prehrana i navike nego i hormonski disbalans, razine stresa, poremećaji u radu unutarnjih organa, usporen detoksikacijski proces i sl.

Zone na licu i rad organa

Premda postoji više mapa lica, većina njih dijeli lice na barem 10 različitih zona koje se povezuju s radom određenih organa. Primjerice, zona ispod očiju vezana je uz rad bubrega, ona iznad usana uz rad srca, gornji dio čela povezan je s mjehurom i tankim crijevom…

Prema metodi mapiranja lica, izbijanje akni na licu može biti vezano uz više različitih faktora, uključujući:

  • stres
  • lošu prehranu siromašnu nutrijentima
  • pretjeran unos kofeina ili alkohola
  • pušenje
  • loš san
  • nakupljanje toksina u organizmu itd

Sve te loše navike negativno se održavaju i na rad unutarnjih organa.

Akne i druge promjene na licu koje su rezultat lošeg rada organa mogu se eliminirati samo uklanjanjem njihova uzroka. Pa tako, primjerice, prestankom pušenja možete se riješiti prištića oko obraza, a unosom dovoljno tekućine i zdravih čajeva koji će isprati bubrege možete doskočiti neugodnim podočnjacima.

Glavne zone na licu i organi s kojima su povezani

1. Čelo

Čelo odražava rad našeg probavnog sustava. Primjerice, sindrom iritabilnog crijeva može dovesti do linija ili nakupina akni na području čela. Imate li akne ili druge promjene na koži čela, svakako pripazite na prehranu.

2. Sljepoočnice

Povezane su s radom bubrega i mjehura. Dogode li se upale ili infekcije u ovim organima, to se očituje pojavom akni na sljepoočnicama.

3. Područje između obrva

Povezano je s radom jetre. Kako je ovaj organ zaslužan za detoks, pretjerano nakupljanje toksina u njemu može se reflektirati upravo na području između obrva.

4. Ispod očiju

Ovo je područje vezano uz tjelesne tekućine i rad bubrega. Stres i dehidracija također mogu biti okidač za pojavu vrećica ispod očiju.

5. Nos

Područje nosa vezano je uz rad srca. Svaki poremećaj u radu srca može se manifestirati kao crvenilo, akne ili miteseri na području nosa.

6. Obrazi

Promjene na obrazima ukazuju na rad želuca, slezene i respiratornog sustava. Crvenilo obraza može upozoriti i na upalne procese u želucu. Nakupine akni i prištića mogu biti i znak alergije i problema sa sinusima.

7. Usta

Područje oko usta vezano je uz rad debelog crijeva i želuca. Čirevi i akne na ovom području mogu ukazivati na čir na želucu, kao i na pretjeran unos rashlađene hrane.

8. Brada

Zona čeljusti i brade u uskoj je vezi s hormonima i radom reproduktivnih organa. Prištići na ovom području mogu biti znak stresa i povezani su i s menstruacijskim ciklusom.

SAVJET

Ovisno o tome gdje su nastale promjene na koži lica, poradite na čišćenju organa na koji se taj dio lica odnosi. Primjerice, ako je u pitanju jetra, jedite laganu i zdravu hranu te provedite detoks jetre.

Radi li se o srcu, pripazite na njegovo zdravlje, redovito vježbajte, smanjite stres i konzumirajte laganu hranu koja mu pogoduje. Ako su problem pluća, ostavite se pušenja ako ste pušač, boravite na svježem zraku ili negdje uz more, udaljite se od zagađenja.

Na što sve ukazuju akne, mrlje, linije, crvenilo, natečenost…

Mrlje na čelu: vezane uz tanko crijevo i mjehur, rezultat stresa, loše probave i nesanice

Akne između ili iznad obrva te na području nosa: moguć disbalans u radu bubrega, želuca, slezene ili mjehura

Akne pokraj nozdrva: upalni procesi u tankom crijevu i problemi s probavom

Linije i bore između obrva: znak potisnute ljutnje, prema tradicionalnoj kineskoj medicini može biti povezano s lošom funkcijom jetre (radite na opraštanju)

Linije i bore oko očiju s lijeve strane: može ukazivati na lošu funkciju jetre

Akne ili linije iznad obrva: mogući problemi sa srcem

Vrećice ispod očiju: oslabljena funkcija bubrega

Akne na bradi i oko usana: disbalans u radu reproduktivnih organa, debelog crijeva i želuca

Akne ispod usana i na dnu brade: probavni sustav u disbalansu, kao i bubrezi i slezena

Naglašeno crvenilo na obrazima: može biti vezano uz disfunkciju želuca, jetre i pluća, respiratorne probleme i alergije

Crvenilo na nosu: mogući srčani problemi i hipertenzija

Iritacije na vratu: ukazuju na povećan stres koji slabi imunosni sustav

 

Akne – gdje se sve pojavljuju i kako ih riješiti

Izliječite akne otopinom morske soli

Muče vas akne na leđima? Evo kako ih riješiti…

Dr. Nevia Delalle: Akne – upalne promjene i bolesti kože

Maskne – akne uzrokovane zaštitnim maskama za lice 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.